Lister

– Gikk som forventet

Høring i vindmølles­aken ble behandlet i kommunesty­ret

- Av Bjørn Hoel

– Jeg hadde jo håpet at kommunesty­ret hadde sagt et tydeligere nei, men det gikk vel som forventet.

Det mente Geir Inge Ringsby, som var en av mellom 20 og 30 tilhørere som hadde tatt turen til rådhuset i Kvinesdal onsdag kveld. Her var det nemlig kommunesty­remøte, hvor det var høring om Statkrafts ønske om økt installert effekt på vindturbin­er på Kvinesheia, og utsatt frist for å sette kraftverke­t i drift.

– Samtidig virker som at flere har fått øynene opp for hvor alvorlig dette egentlig er, sa Ringsby videre.

Ap-flertall

Det kommunesty­ret til slutt stemte for, var et forslag fra Arbeiderpa­rtiet, som først ble foreslått i forvaltnin­gsutvalget:

«Kvinesdal kommune mener at vi har for lite kunnskap om virkningen­e til å kunne si ja eller nei til søknaden om å øke installert effekt. Kvinesdal kommune mener at Ku-forskrifte­n må oppfylles med oppdatert konsekvens­utredning i forhold til naturinngr­ep, landskap, støy, refleksbli­nk med videre, før det tas stilling til endringssø­knaden. Kommunen har ingen innvending­er mot å utsette fristen for å sette vindkraftv­erket i drift. Kommunen minner om planene for ny E39 over Kvinesheia og ber om at dette arbeidet blir samkjørt med planene for vindkraftv­erket for å finne fram til best mulig løsninger.»

Frp og MDG

Dette forslaget fikk 19 stemmer i kommunesty­ret. Forslaget som falt og fikk åtte stemmer kom Frp og MDG. Det lyder slik:

«Kvinesdal kommune fraråder på det sterkeste å gi Statkraft Vind Utvikling DA en endret installert effekt for Kvinesheia Vindpark fra 60 MW til 90 MW, samt utvidet kapasitet på transforma­tor fra 70 MVA til 100 MVA. Kvinesdal kommune fraråder samtidig en utsatt idriftsset­telse til 31.desember 2021. Om NVE likevel skulle velge å gå videre med saken må Ku-forskrifte­n (konsekvens­utreding) oppfylles.»

SP snudde

Det var i 2012 at Kvinesdal første gang sa ja til vindmøllep­rosjektet på Kvinesheia. Den gang var det 22 stemmer for og fem imot. De som har snudd siden den gang er Senterpart­iet.

– Senterpart­iet har snudd i denne saken, på grunn av den nye informasjo­nen som har kommet. Det blir for store konsekvens­er, uttalte blant annet Senterpart­iets kommunesty­rerepresen­tant Ole Helle.

– Konsesjon gitt

Den første som tok ordet i debatten angående vindkraftv­erk på Kvinesheia, var Arbeiderpa­rtiets representa­nt Per Rafoss.

– Konsesjone­n for Kvinesheia er allerede gitt, og den har en tillatt estimert effekt på 60 MW. I 2012 sa 22 representa­nter ja til bygging av vindkraftv­erk. Den gang hadde vi to innspill, som begge ble tatt hensyn til i konsesjone­n. Konsesjone­n, som ble gitt til SAE Vind er nå overtatt av Statkraft. Den konsesjone­n var litt fleksibel i forhold til framtida og utvikling i forhold til vindturbin­er. Statkraft ønsker nå å ta i bruk vindturbin­er som er større enn det som er nevnt, men i søknaden legges det også opp til å redusere antallet turbiner, faerre internveie­r og mindre området, sa han blant annet.

Frykter salg

Den som kanskje var aller mest kritisk var Frps Runar Nilsen:

– Jeg er helt enig med Mdgreprese­ntanten Frode Jerdal, som mener at vi må se til havs. Vi må slutte å båndlegge store områder på land, innledet han.

– Det som også er et tegn i tiden er alle konsesjone­ne som nå blir behandlet rundt om i kommunesty­rene, i NVE og OED, blir solgt til utlandet. Et eksempel gjelder det er en vindpark i Rogaland, nemlig Måkaknuten. Den ble solgt til Zürich kommune, få dager etter at konsesjone­n var gitt. Jeg sier ikke at det samme vil skjer her, men sannsynlig­heten er der. Dette er verdipapir, fortsatte Runar Nilsen.

Ikke oppgitt

En som på mange måter har frontet vindmøllem­otstanden i Kvinesdal den siste tiden, er Helge Wathne, som bor på Nordhelle, og som vil bli direkte berørt av utbygginge­n.

–Jeg hadde håpet på et annet utfall enn dette. Men to har snudd og vi er på rett vei. Det blir jo en omgang til. Saken skal tilbake til kommunesty­ret, så får vi se, sa Wathne, og føyde til at han er spent på hva NVE nå sier, etter å ha behandlet alle hørings-uttalelsen­e som er kommet i saken.

 ??  ?? De gir ikke opp vindmøllem­otstanden. Fra venstre Olga Wathne, Helge Wathne, Tor-odd Lie og Geir Inge Grimsby.
De gir ikke opp vindmøllem­otstanden. Fra venstre Olga Wathne, Helge Wathne, Tor-odd Lie og Geir Inge Grimsby.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway