Lister

Flere må fullføre

Stort frafall fra videregåen­de skole bekymrer naeringsli­vet i Lister

- Av Torrey Enoksen

Optimismen innen naeringsli­vet i Lister er bra, men behovet for unge mennesker med kompetanse er stort. Alt for mange fullfører ikke videregåen­de skole.

– Det jeg er mest opptatt av er den demografis­ke utviklinge­n. Naeringsli­vet region har er langt fremme på teknologi og kunnskap, men har behov for å ansette flere personer. Et av mine kjeppheste­r er at vi må få flere unge mennesker til å flytte til Lister. Her mener jeg naeringsli­vet kan bidra ved at de må fortelle folk om muligheten­e det er for å få jobb. Vi må sammen fortelle hvor bra det er å jobbe og bo i denne delen av landet. Det er en oppgave vi må gjøre sammen, sier daglig leder av Lister Nyskaping, Christiane Skage til Lister.¨

Optimisme

Naermere 100 naeringsli­vsledere fra de seks kommunene i Lister var fredag morgen samlet, da Konjunktur­barometere­t for Agder og Rogaland ble presentert. Banksjef Torbjørn Thorkildse­n i Sr-bank - Sparebank 1, sier naeringsli­vet på Sørvestlan­det forventer vekst og økt lønnsomhet.

– Investerin­gslysten er stor. Det er optimisme. Det de har tenkt å gjøre i Lundevågen i Farsund er et tydelig bilde på optimismen som er å spore i naeringsli­vet, sa Thorkildse­n til salen.

Selv om utsiktene innen olje og de andre eksportret­tede naeringene med fisk i spissen er positive, advarte han samtidig mot at varehandel­en i sterkere grad enn tidligere vil merke fremvekste­n av netthandel.

Mangler arbeidskra­ft

Det som likevel skaper størst bekymring og hodebry hos de fremmøtte, er den store andelen uføre og de som blir holdt utenfor arbeidsliv­et fordi de mangler nødvendig kunnskaper

–Av 39.000 innbyggere i dagens sju kommuner, får over 3.000 personer uføretrygd. Det er et skremmende høyt tall, og vi fra NAVS side ønsker ikke å vaere den største «arbeidsgiv­eren» i regionen, sier Navlister leder Bente Haugland til Lister.

–Samtidig må vi få fram at det i regionen er 22.731 personer som er i jobb. Dette inkluderer også dem som er sykmeldte og delvis uføre. Det vi er ute etter er å se potensiale­t som finnes for å få flere ut i jobb. Det å hindre utstøting fra arbeidsliv­et. Vi håper arbeidsgiv­erne kan bli flinkere til å ta inn personer som har hull i Cv-en som vi sier. Mangel på arbeidskra­ft kommer til å bli et stort problem for arbeidsliv­et, forteller Per Lund fra Navagder.

Fire av ti dropper ut

Den største utfordring­en for å få flere i jobb, er at over 40 prosent av elevene som tar en yrkesfagli­g utdanning på videregåen­de skole fullfører ikke!

– Det er skremmende tall. Vest-agder fylkeskomm­une forsøker å gjøre noe for å få flere til å fullføre videregåen­de utdanning. Det må legges opp til et løp der elevene er på jobb samtidig med at de gjennomfør­er skolen, slik at de får den utdannelse­n de har krav på. Det må legges opp til mer praktiske løp for de som ikke er så teoristerk­e. Slik det har vaert nå med Reform 94 er at de har fått en teorirette­t utdanning som de ikke har mestret. Praksis kan kompensere for manglende fag, sier Lund.

Vi må sammen fortelle hvor bra det er å jobbe og bo i denne delen av landet. CHRISTIANE SKAGE

 ??  ?? Nav-lister leder Bente Haugland og Per Lund er rystet over at mange unge mennesker ikke fullfører videregåen­de utdanning, og dermed får store problemer med å kunne ta del i arbeidsliv­et.
Nav-lister leder Bente Haugland og Per Lund er rystet over at mange unge mennesker ikke fullfører videregåen­de utdanning, og dermed får store problemer med å kunne ta del i arbeidsliv­et.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway