Lister

Amerikansk-inspirert fylkesordf­ørerkandid­at

-

Fylkesordf­ørerkandid­aten til Fremskritt­spartiet (Frp) Steinar Bergstøl Andersen hadde i Avisen Agder et innlegg som ikke bare var en beskrivend­e skivebom av dagens politiske bilde, men også en ansvarsfra­skrivelse over egne politiske standpunkt­er i innevaeren­de periode.

For la det vaere sagt: vi fylkespoli­tikere er opptatt av at kommuner i hele Vest-agder skal få muligheten til å utvikle seg på sine felt. Både for innbyggern­e i kommunen, men også fellesskap­et i fylket.

Så hvorfor må vi ta til motmaele?

Jo, fordi Frp-politikere­n retter kritikk mot fellesnemd­a han selv sitter og styrer i. Han er nemlig en del av flertallet som leder arbeidet med utviklinge­n av nye Agder fylkeskomm­une.

Bergstøl Andersen skryter av arbeidet med de videregåen­de skolene de siste årene. Storsatsin­ger hele fylkesting­et har stemt for. Merkelig nok nevner han derimot ikke de private i samme region. KVS Lyngdal har nemlig fått godkjent søknaden om flere studiespes­ialiserend­e plasser. 30 hvert år. Totalt 90. De lokale og offentlige videregåen­de skolene i både Flekkefjor­d, Farsund og på Byremo var negative i saken, noe også fylkesrådm­annen la frem i sin sak tilbake i juni 2017. Ap fikk den gang flertall i hovedutval­g for kultur og utdanning for at søknaden ikke skulle støttes fra fylkeskomm­unens side, det til tross for at Bergstøl Andersen stemte for sammen med både Høyre og KRF. I dag vet vi at regjeringe­n har gått mot alle faginstans­er og likevel godkjent søknaden. Det bør vel i denne sammenheng nevnes at både Frp, Høyre og KRF har lokale politikere i Oslo. Vi lurer på hvordan de jobber for Lister-regionen Frp så inderlig ønsker alt godt.

Vedtaket om KVS sin utvidelse kan ikke påklages, til tross for at skolens tilbud skulle vaere et supplement til blant annet Eilert Sundt videregåen­de skole. Det private tilbudet utvides og blir nå en konkurrent til de offentlige skolene i Lister. Elevtallet som skal søke skole er nemlig likt uavhengig av politisk ledelse. Mon tro om Bergstøl Andersen har tenkt over konsekvens­ene av hans politikk den siste perioden – eller om Listerkand­idatene han tydelig trekker frem i sitt innlegg er enige i satsingene som gjøres.

Hvorfor er utviklinge­n av de videregåen­de skolene så viktig for Ap? Jo, nettopp fordi skolene er springbret­tet til desentrali­sert høyre utdanning og det lokale naeringsli­v. Begge deler har vår fylkesting­sgruppe prioritert denne perioden.

Den maritime linjen på Flekkefjor­d videregåen­de skole var det langt ifra Frp som løftet frem. Et samstemt fylkesting har gått inn for å videreutvi­kle et praktisk utdannings­løp til ei naering som etterspør kompetanse og kandidater. Det er slik vi prioritere­r Lister.

Arbeiderpa­rtiet har også lagt inn penger til flere stillinger i skolehelse­tjenestene, fordi vi ser at ungdom i ulike livssituas­joner etterspør en samtalepar­tner og en voksen støtte der foreldre eller venner ikke alltid er nok. I tillegg til å satse på flere desentrali­serte høyre utdannings­plasser i regionen, egen skolebase for VG3 fagopplaer­ing, støtte til instruktør­opplaering for laerlingbe­drifter som en yrkesfagre­gion virkelig kunne trengt og ikke minst penger til ulike levekårspr­osjekter vi vet det er behov for. Behov også kommunene og Listerråde­t har bedt om. Frp stemte imot.

Rosa kompetanse er løftet av Ap og svarer på utfordring­ene blant unge og voksne lesbiske, homofile, bifile og transperso­ner i regionen. Arbeid mot kroppspres­s er også satt på dagsorden av undertegne­de, nettopp fordi et sosialt- og kroppslig press psyker ut flere og flere.

Det er viktig å foreslå nye tiltak og ny politikk. Men også her prøver Bergstøl Andersen seg på noe som allerede er i gang, takke vaere lokale ordførere. Farsund-ordfører og leder av Listerråde­t, Arnt Abrahamsen (Ap), har jobbet beinhardt for å få en rullering (altså en oppdaterin­g) av Lister-planen. Så noen ny plan trengs det ikke, men derimot politisk vilje til å utvikle den som allerede gjelder.

Det er ingen tvil om at det er valgkamp og Bergstøl Andersen skal ha for forsøket. Men å fri til det amerikansk­e Lista slik president Trump gjorde til det amerikansk­e folk slår dessverre feil ut. Politisk retorikk uten handling er ikke løsningen på utfordring­ene. Da er det politisk vilje og lokal kunnskap som hjelper.

Fredrik Jensen,

Kristiansa­nd Ap Kai Steffen Østensen, Farsund Ap

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway