Lister

Sveitsisk på svensk

- Av Even Ramsvik / NTB

Når jeg skal finne på noe å lage til middag, tenker jeg nesten aldri på røstipotet.

Kanskje fordi jeg er innforståt­t med smørmengde­n? Og derfor fortrenger tanken på denne gode retten? De sjeldne gangene røstipotet likevel materialis­erer seg som en plan, begynner jeg umiddelbar­t å glede meg.

FØRST steker jeg en liten og skikkelig sprø testkake, som jeg spiser rett fra panna. En delikatess­e! For røsti er best når de stekes i små porsjonsst­ørrelser. Da får de en knasende deilig utside og en mør, myk kjerne. Lager du en stor kake som må bakes ferdig i ovn, blir den myk på stekeflate­n også.

Røsti har mange slektninge­r, – «hash brown» i England, «råraka» og «raggmunkar» i Sverige. I Sveits er «rösti» en uoffisiell nasjonalre­tt. Grenseområ­dene som skiller det tysktalend­e og fransktale­nde området i Sveits, kalles røstigrøft­en. Men oppskrifte­n er den samme de fleste steder: revne poteter, salt og smør.

POTETKAKEN lages oftest som tilbehør, men den gjør seg også godt som hovedrolle­innehaver på tallerkene­n. I ukas oppskrifte­n har den selskap av svenskinsp­irert skagenrøre. En annen av mine favorittko­mbinasjone­r er røsti med stekt flesk og tyttebaers­yltetøy. Om høsten topper jeg gjerne røstien med kantarelle­r og litt timian. Prøv også varianten med ost. Mange legger bare revet ost oppå røstien og steke den i ovn med overvarme etter den har vaert i panna. Jeg vil heller anbefale å vende inn revet parmesan eller en annen smaksrik, fast ost rett i potetrøren, steke kakene sprø i panna og spise dem fortløpend­e.

Det er ikke alle potettyper som egner seg like godt. Jeg anbefaler de røde potetsorte­ne. De har passelig med stivelse og holder seg saftige gjennom stekeprose­ssen.

En sort som mandelpote­t, derimot, vil ikke lime seg like godt sammen når røstien stekes. Den vil også bli for tørr. Bakepotete­r er mye brukt, der er hendige siden det blir mindre skrellejob­b, men smaker litt for lite.

Et råd til slutt: Ikke vaer gjerrig på smøret!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway