Lister

Arven etter munkene

- Av Knut-espen Misje / NTB

Munkenes arvegods bobler over av friske smaker.

Først litt om maten og kombinasjo­nen. Røsti med skagenrøre passer til en mengde friske øltyper og de fleste unge, fruktige hvitvinsty­per.

WEISSBIER er et godt valg. Friskheten og de delikate smakene passer retten perfekt. Det som skiller weissbier fra andre øltyper, er at den i tillegg til vanlig malt brygges med en andel malt fra hvete. Franziskan­er Hefe-weissbier Naturtrüb (varenr. 3254002, kr 51,90, butikkateg­ori 2) er brygget etter den gamle, bayerske renhetslov­en fra år

1516 som dikterer at øl kun får inneholde rent vann, malt og humle. Ølet kommer fra det tradisjons­rike bryggeriet Franziskan­er Brauerei i München, som spesialise­rer seg på Weissbier. Bryggeriet­s historie strekker seg helt tilbake til 1300-tallets fransiskan­ermunker. UKAS øl er overgjaere­t og gjaeres ferdig i flasken. Ølet er derfor preget av gjaercelle­ne, som gir aroma og smak og samtidig skaper en uklar vaeske. Fargen på ølet er lys og gyllen, og ølet har et kraftig hvitt skum. Innslaget av hvete i brygget gir ølet en tydelig lukt og smak av sitrus og bananbrød. Dette sitter som et skudd i kombinasjo­n med retten.

Ølet er perfekt balansert: Det er lett og friskt med en moderat alkoholpro­sent, samtidig som det har et sødmefullt maltpreg som løfter fram smaken av røsti, reker, løk og gressløk. Den pikante smaken av pepperrot samspiller også nydelig med den sødmefylte hvetemalte­n, noe som gir kombinasjo­nen en ekstra dimensjon.

Weissbier har begrenset holdbarhet og bør drikkes med en gang, slik at humlen er så frisk som mulig.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway