Lister

Hejdes gate

-

I folketelli­ngen fra 1900 finner vi gatenavnet Høigaardsb­akken i Farsund. Den tilsvarte nesten det som i dag er Hejdes gate.

I forbindels­e med regulering­en etter bybrannen i 1901 ble noen gater fjernet mens nye ble anlagt. Før regulering­en startet Høigaardsb­akken ca et hus naermere dagens Nytorvet og endte opp omtrent på samme sted som i dag ved dagens Sundeveien. «Bakken» gikk altså litt på skrå og var dermed ikke så bratt som i dag. Under folketelli­ngen i 1865 finner vi Syvert Jakobsen, Høigaard (1824-1906) i Lille Vestregade med gårdsnumme­r 170. I tellingen ti år senere har han flyttet med familien til Høygaard på Høiland i Vanse. Men så i folketelli­ngen for 1900 finner vi igjen Syvert Jakobsen, men nå i Høigaardsb­akken nr 170, som faktisk var samme hus og nr som i 1865 men med nytt gatenavn.

Ved tellingen i 1875 het bakken fortsatt Lille Vestregade.

SÅ NAVNET Høigaardsb­akken må ha kommet etter 1875, men før 1900. Om bakken fikk navnet etter Syvert er vel nokså naerliggen­de. Etter at Syvert kom tilbake til byen fra Høigaard på Vanse ble han boende i Høigaardsb­akken, etter hvert Hejdes gate til han døde.

Etter bybrannen i 1901 ble det nedsatt en gatenavnko­mite som Farsunds innbyggere kunne sende inn forslag til om nye gatenavn. Det ble en stor diskusjon i komiteen for og imot for å lage ett torv vestenfor kirka. Mindretall­et var redde for at torghandel­en ville bli spredt da det allerede var et torg nede ved havna. Men å lage en gate der som skulle kalles Hejdes gate falt ikke i god jord. Så det ble et torg som fikk navnet Nytorvet med 10 mot 9 stemmer.

Så var det noen som ville endre Nordre gade til Hejdes gate, men også der tapte Hejde. Det ble Torvgaten. Men da det endelig kom et forslag fra ordføreren om å endre Høigaardsb­akken til Hejdes gate ble det vedtatt.

Da ble også adressen til Syvert Jakobsen Høigaard endret fra Høigaardsb­akken 170 til Hejdes gate 2. Hva Syvert mente om det er ikke godt å si.

HVEM var så Hejde som så mange ønsket å få en gate oppkalt etter? Jens Christian Hejde (1803-1879) kom fra Mandal og ble kjøpmann i Farsund.

Han giftet seg med Henriette Sophie Skougaard, født 1804. De to fikk fem barn, men alle dør i spedbarnsa­lder. Og da kona i 1838 også dør på barselseng med det siste barnet blir Hejde en nedbrutt og bitter mann. Han blir boende i huset sitt like overfor «Børsen», Kirkegaten 44a, (dagens bokhandel) alene og ensom.

Forretning­ene svinner inn til ingenting, men han arvet litt penger etter en slektning, slik at han kunne leve av det, slik at han ikke behøvde bekymre om handelen. Han var jo egentlig kjøpmann. Noen år før Hejde døde i 1879 opprettet han et legat for trengende i Farsund som bestod av en del av hans etter hvert opparbeide­de formue, aksjer i Norges Bank til en verdi av 335 spesiedale­r.

I statuttene for «Jens Christian Hejdes legat», som ble vedtatt av bystyret i 1881, heter det at fattigkomm­isjonen skal dele ut rentene 9. desember hvert år til «husarme» i Farsund, Eikvåg og Loshavn. Legatet viser Hejdes ønske om å gjøre godt.

TIL TROSS FOR at livet hadde slått ham hardt på flere måter, bevarte han sitt gode hjertelag til det siste.

Hejde hadde flere verv i byen. Han var kirkeverge. Medlem av kommunens representa­ntskap og med i Sparebanke­ns første forstander­skap.

I 1870 var han en av byens største skatteyter­e. Ordfører var han også fra 1840-41 og 1852.

Kilder: Folketelli­ngene 1865, 1875 og 1900. Avisen Lister 1902. Matrikkele­n for Farsund 1902. En by og en bank 1967 av Johns. Seland. Farsund bys historie bind 2. Listaboka II av Kåre Rudjord.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway