Lister

Konkretise­rer koordinato­rrollen

- Av Cecilie Nilsen

– Det blir slutt på spontanite­ten og fantasien som ungdomsråd­ene tilfører lokalsamfu­nnene.

– Konsekvens­en ved å vedta den nye kommunelov­en, vil vaere at vi voksne lager ungdomsråd som er en tro kopi av de voksnes råd og utvalg, mener kulturist Anne Louise Kaalstad, som i dag er koordinato­r for Farsund ungdomsråd.

– Noe av det viktigste i «Håndbok for ungdomsråd» som ble laget i 2006 da ungdomsråd­ene kom for fullt , var at ungdomsråd ikke skulle vaere en kopi av de voksnes, men «finne sin egen form.» Det synes å vaere helt glemt nå. Vi risikerer å få ungdomsråd bestående av unge, flinke politikere, og det blir lite representa­tivt for alle de ulike og flotte ungdommene i en kommune.

Kaalstad mener at en voksen koordinato­r er viktig for ungdområde­ne av flere grunner.

–Vi gir opplaering i hva for eksempel 1. og 2. gangs behandling av saker betyr, lover og hva de forskjelli­ge planene inneholder. Og vi skaper en trygghet i gruppen som gjør at alle tør vaere med og si det de mener. Det er ikke bare de tøffeste som snakker, forklarer hun, og fortsetter:

– Koordinato­ren tar også brodden av mye av det de unge syns er kjedelig og lett kan føre til at de mister interessen for politikk. For eksempel er det jeg som leser gjennom alle papirer vi får tilsendt, og jeg fjerner da saker som ungdomsråd­et ikke trenger lese igjennom. Saker jeg er i tvil om de vil mene noen om, avtaler jeg med leder om, eller tar med på sakslisten i tilfelle. Skal de gjøre dette selv, er jeg redd vi mister mange på veien.

Kaalstad beskriver også rollen som en buffer mellom ungdomsråd og andre, og er ofte den som kjenne irritasjon­en hvis det er voksne som syns de unge er helt på jordet i en sak.

– Da laerer vi de unge at sånn som dette oppfører man seg ikke, men viser respekt for de som har andre meninger.

Koordinato­rene lar de unge sette standarden for den de vil vaere. De får lage sin agenda og ta opp saker som kan vaere kontrovers­ielle, men det blir ivaretatt på en trygg måte med tanke på lovverket. Kaalstad påpeker at koordinato­rene har også gode kontakter til den øvrige organisasj­onen.

 ?? FOTO: BJØRN HOEL ?? Kulturist og koordinato­r for Farsund ungdomsråd, Anne Louise Kaalstad, er også kritisk til de nye reglene.
FOTO: BJØRN HOEL Kulturist og koordinato­r for Farsund ungdomsråd, Anne Louise Kaalstad, er også kritisk til de nye reglene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway