Lister

Ordknappe etter islam-foredrag

Over 100 personer overvar foredrag

- Av Mona Wikøren

Islamkriti­ker Hege Storhaug engasjerte over 100 fremmøtte i Kvinesdal kulturhus, men få ville ytre seg til media. Henry Aslaksen tror politikere er redde.

Islamkriti­ker Hege Storhaugs foredrag i Kvinesdal kulturhus fredag bar preg av engasjemen­t og gjensidig respekt fra alle meningslei­re.

I forkant av foredraget møtte regionavis­en Lister Liv Egeland og Melinda Kvinlaug som begge manet til saklig islam-debatt på foredraget.

Egeland var en av mange private initiativt­akerne bak arrangemen­tet. Kvinlaug var ikke med som arrangør, men som meningsmot­stander og representa­nt fra Norges Multikultu­relle Senter (Nomkus).

Storhaugs islamkriti­kk har i mange år vekket en sterk og polarisert debatt. Torsdag la Kvinlaug ut en statusoppd­atering på sin Facebook hvor meningsfro­ntene med all tydelighet kom til syne (se egen sak, journ. anm).

Kvinlaug understrek­et til regionavis­en Lister at hun er sterk motstander av Storhaug, men at hun ville stille på arrangemen­tet for å høre på det hun hadde å si - samtidig som hun hadde en klar forventnin­g om at det ble gitt anledning til å stille spørsmål. Og det ble det.

Sterke beretninge­r

Hege Storhaug innledet sitt foredrag med å fortelle om sin bakgrunn som journalist. Hun beskrev seg selv som «rød» i sitt verdigrunn­lag dengang. Deretter fortalte hun om hvordan hun begynte å sette spørsmålst­egn ved islam som religion etter hennes møter med mennesker i sitt arbeid og på reise.

Mye av det Storhaug fortalte var beretninge­r som hun har beskrevet utførlig i sin bok «Islam, den 11. landeplage» som hun ga ut i 2015. Storhaug kjenner Pakistan godt etter å ha vaert der 17 ganger. Hun bodde i Pakistan i to år på 1990-tallet. Under foredraget fortalte hun om hvordan utviklinge­n i Pakistan har vaert siden hun var der første gang da bekledning var noe hun knapt viet en tanke, til hun var der siste gangen for noen år siden. Da var hijab og niqab det dominerend­e.

Lovreligio­n

Storhaug beskrev også sine møter med europeiske byer hun har besøkt hvor hun mener å se den samme tendensen med økt tildekking av kvinner og økt praktiseri­ng av sharialov.

Hun tok også for seg temaer som tvangsekte­skap og kjønnsleml­estelse, samt hvordan muslimske jenter og gutter hindres i å ta del i vestlige aktivitete­r, som kulturell utfoldelse gjennom sang, musikk og dans. Storhaug begrunnet dette med at islam, som en totalitaer lovreligio­n, er på fremmarsj i Norge og Europa.

Storhaug skiller også tydelig på muslimer gjennom begrepsbru­ken «Mekka-muslimer» og «Medina-muslimer». «Mekkamusli­mene» er ifølge Storhaug frihetssøk­ende mennesker som i sin religionsu­tøvelse er private og spirituell­e. Storhaug mener imidlertid å kunne kunne dokumenter­e at «Medinamusl­imer» represente­rer islam som lovreligio­n, og at denne gruppen er i sterkt fremvekst. Det er lovreligio­nen Storhaug kritikk retter seg mot.

– Viktige ting

Foredraget gjorde tydelig inntrykk på Kvinlaug som meningsmot­stander. Hun mener likevel at retorikken som brukes via Human Rights Service og andre alternativ­e medier ellers gir et for stort fokus på det som er negativt.

– Jeg har ikke lest boken hennes. Det skal jeg nå gjøre. Når det gjelder foredraget hennes, så beskriver hun sine opplevelse­r veldig godt og eksemplene hun trekker frem er reelle. Det er viktige ting hun tar opp - jeg ser det, sier Kvinlaug.

 ??  ??
 ??  ?? Hege Storhaug holdt foredrag for mellom 110 og 120 mennesker i Kvinesdal kulturhus fredag kveld.
Hege Storhaug holdt foredrag for mellom 110 og 120 mennesker i Kvinesdal kulturhus fredag kveld.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway