Lister

Fascinert av flyplassen

Har vurdert flere kommuner - Farsund peker seg ut

- Av Mona Wikøren

Lista Lufthavn er én av grunnene til at Baring As/baring Lundevågen AS falt for Farsund.

Ole Kristoffer Torsvik sier at Farsunds beliggenhe­t er helt sentralt for etablering­en av Baring As/baring Lundevågen AS.

Torsvik, som blir daglig leder i Baring Lundevågen AS, påpeker at det allerede satses på blå naering i Farsund og regionen forøvrig.

– Peker seg ut

– Nå går det et tog. Det er veldig mange som satser. Her i Farsund er det et unikt utgangspun­kt med ei fantastisk tomt som er sjønaer. Du har en positiv kommune og en positiv region som vil satse på dette, sier Torsvik.

Han forteller at etablerern­e har kartlagt flere kommuner på Sørlandet med tanke på denne etablering­en.

– Det er en del ting som gjør at Farsund peker seg ut. Kommunen har gjort en del smarte grep i Lundevågen. Det er lagt til rette for denne typen virksomhet, sier Torsvik.

–Og så må vi må få skryte av Farsund kommune for at de har vaert så positive og imøtekomme­nde på dette, sier Alfred Økland.

Torsvik nikker og føyer til: – Det legger vi merke til, for det er optimisme og drive som må til for å lykkes med dette. Det er mye kapital som skal inn. Alle som kjenner detaljene i landbasert oppdrett vet at det er definert som risikokapi­tal per i dag, sier han.

Torsvik føyer til at det også er unikt at Farsund og regionen har etablerte bedrifter i prosessind­ustrien.

Prosessind­ustri

– Her er Alcoa og man har har GE på Lindesnes. Landbasert oppdrett handler like mye om prosess. Landbasert oppdrett har nesten flere fellesnevn­ere med disse moderne prosessind­ustriene enn det har med lakseoppdr­ett i sjø. Det handler om å ha kontroll i alle ledd, sier Torsvik.

Videre peker Torsvik og Økland på utbygginge­n av ny E39 til Kristiansa­nd som et viktig moment. Og ikke minst at det er flyplass på Lista. Her går duoen svaert langt i å naermest garantere for økonomisk lønnsomhet for drift av flyplassen.

Fascinert

– Vi har notert oss at det ligger ei flystripe her. Det er faktisk realisme å få liv i den igjen, men det forutsette­r jo dialog med en del aktører der også, selvsagt. Historisk har det gått fly der. Laksefly, som de kalte det, sier Torsvik og legger til:

– Jeg er veldig fascinert av den flyplassen der borte. Det må jeg innrømme. Vi skal ikke stå og si i dag det er bare å gå i gang, men det er faktisk det vi mener. Det er nesten sånn at det er rart at det ikke er lagt mer press på å få den opp som en slags cargoflypl­ass for sjømat. Det er ingen som har det travlere enn en fersk laks. Jo tidligere man kan få den ut i markedet, jo lenger kan den ligge i butikkhyll­ene, sier Torsvik.

– Fortrinn

Han påpeker også at oppdrettsb­ransjen er stor på Vestlandet. Men her transporte­res fisken over lengre distanser på kjøl.

– Jeg mener det er en ganske unik mulighet å ta fisken til Farsund, ta pakkingen her og transporte­re det videre til kontinente­t fra Lista, sier Torsvik og avrunder:

–Setter du en passer i Farsund og svinger den helt til nord, og så svinger den helt til sør, så kommer du nesten til Italia. Det er ganske enorme avstander som er aktuelle og som gjør at vi vil ha et konkurrans­efortrinn akkurat her.

Jeg er veldig fascinert av den flyplassen der borte OLE KRISTOFFER TORSVIK, BARING AS/BARING LUNDEVÅGEN AS

 ??  ??
 ??  ?? Ole Kristoffer Torsvik (t.v.) og Alfred Økland sier at Farsunds beliggenhe­t er helt unik for etablering av landbasert oppdrett og peker spesielt på muligheten­e med flyplassen på Lista.
Ole Kristoffer Torsvik (t.v.) og Alfred Økland sier at Farsunds beliggenhe­t er helt unik for etablering av landbasert oppdrett og peker spesielt på muligheten­e med flyplassen på Lista.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway