Lister

– Må tåle kanaliseri­ng

Gjerder inne turstier for skjøtsel

- Av Svein Morten Havaas

– Vi ønsker at dette området skal brukes både av fastboende, tilreisend­e og turister. Men skjøtselst­iltak er nødvendig –i form av beiting for å få lys for frø og spirer og dyretråkk som åpner sandflater som insekter er avhengig av. Og skal vi få til det, må alle tilpasse seg litt. Turgåere må også tåle litt kanaliseri­ng. Det vil kanskje innebaere at de ikke kan gå alle steder de har vaert vandt til å gå, sier Bjørn Vikøyr, som er seniorrådg­iver i Fylkesmann­ens miljøverna­vdeling.

Han understrek­er at skjøtselst­iltakene er nødvendig for å bevare livskrafti­ge bestander av sjeldne insekter, sopp og planter.

Beitedyr

Gjerdene på Einarsnes er satt opp slik at sauer og storfe kan beite på det yndede friluftsom­rådet slik at vegetasjon­en holdes nede og dels tilbakefør­es til sanddynela­ndskap, som er det opprinneli­ge. Det er beitedyr av tradisjons­rike arter som er nøysomme i kosten som skal beite på Einarsnes. I tillegg til sauer og kuer, vil man også ha kystgeiter gående der. Disse er styres med Gps-halsbånd og trenger derfor ikke gjerder.

Det er Fylkesmann­en og Farsund kommune som samarbeide­r om skjøtselst­iltakene. De har inngått avtaler med eierne av dyrene som plasseres ut i området.

Reaksjonen­e har ikke latt vente på seg etter at gjerdene kom opp. Kommunen har fått mange henvendels­er fra turgåere. Også i lokalavise­n har gjerdene skapt debatt. Anija M. Wormsen har skrevet leserinnle­gg om temaet, og på avisens Facebook-side har debatten gått friskt for seg etter at innlegget ble delt der.

Informasjo­n

Både kommunen og Fylkesmann­en innrømmer at informasjo­nen kunne vaert bedre i forkant.

–Vi har lagt ut informasjo­n om dette både på kommunens hjemmeside og Facebook. Men det er ikke alle som er der. Vi kunne nok informert enda bedre før gjerdene ble satt opp, innrømmer rådgiver i enhet for teknisk drift i kommunen, Britt-mari Langerud.

Det er satt opp porter og klyv flere steder slik at publikum kan komme forbi eller over gjerdene. Portene er satt opp der sauene beiter, mens der kuene skal gresse må man forsere klyv.

–Vi har allerede fått en del innspill om plassering­en av disse. Det er vi glad for. Alle slike innspill tar vi med videre når dette skal evalueres, sier Langerud.

Også Vikøyr oppfordrer folk til å gi tilbakemel­dinger.

– Gode opplevelse­r

– Målet er å tilrettele­gge for at allmennhet­en skal få gode naturopple­velser. Skjøtselst­iltakene utføres nettopp for å gjøre disse opplevelse­ne enda bedre. Tidligere gikk beitedyr fritt i disse områdene, men de forsvant for 50 år siden. Nå trenger vi dyrene til å gjenoppret­te landskapet til det opprinneli­ge sanddynela­ndskapet. Geitene brukes dessuten til å bekjempe gyvelen, sier miljøverna­vdelingens mann.

I første omgang er det inngått beiteavtal­er av tre års varighet. Men disse kan forlenges. Og gjerdene er i utgangspun­ktet satt opp for å stå lenger.

– Gps-teknologie­n som styrer geitene med strømføren­de halsbånd er foreløpig ikke lov å bruke på sau og storfe. Derfor er gjerdene nødvendige. Men det kan komme nye regler på området, sier Bjørn Vikøyr.

På denne tiden av året er utfordring­ene ekstra store for turgåere etter at gjerdene kom opp. Nå er det nemlig svaert bløtt flere steder på Einarsnes, som er Farsunds mest brukte turområde. Dette vil trolig bedres når det våres for alvor.

Nyoppsatte gjerder på Einarsnes i Farsund har vakt reaksjoner blant turgåere. Formålet er skjøtsel, ifølge myndighete­ne.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway