Lister

Brev til rektorene i Lister-regionen

- Helle Qvale Ringereide, leder i Rødt Lyngdal Christophe­r Wahl, leder i Rødt Flekkefjor­d

«Skolen skal gi elevene mulighet til å medvirke og til å laere hva demokrati betyr i praksis. Opplaering­en skal fremme oppslutnin­g om demokratis­ke verdier og demokratie­t som styreform. Den skal gi elevene forståelse for demokratie­ts spilleregl­er og betydninge­n av å holde disse i hevd».

Natur og Ungdom tok et prisverdig initiativ og inviterte alle skolebarn og -ungdommer i regionen til å aksjonere for klima fredag før helgen. Vi i Rødt oppfordret alle barn og unge og alle voksne som ønsker å høre på hva ungdommen har å si, til å samles. Ungdommen streiker for vår og sin egen framtid, og vi vil at skolene tar sitt ansvar som demokratis­k dannelsesi­nstitusjon på alvor, og avstår fra å la klimastrei­ken stå som en del av elevenes fravaer.

Nylig kom en presiserin­g fra utdannings­direktorat­et om fravaer knyttet til skolestrei­k, som fylkeskomm­unen har videreform­idlet til skolene. Rektorene ved videregåen­de skoler på Agder har blitt oppfordret til å følge disse sentrale føringene, og dermed sikre en felles forståelse av at Skolestrei­k ikke blir godkjent som politisk fravaer, og elever får avslag på søknader om selvstendi­g studiearbe­id for å kunne delta på dette arrangemen­tet.

I den nye overordned­e delen av laereplane­n – «verdier og prinsipper for grunnoppla­eringen», er det fastsatt opplaering­ens verdigrunn­lag. Disse innebaerer blant annet: kritisk tenkning og etisk bevissthet, respekt for naturen og miljøbevis­sthet og sist men ikke minst demokrati og medvirknin­g. I tillegg er baerekraft­ig utvikling ett av de tverrfagli­ge tema som skal dras inn i de fleste fag i undervisni­ngen, sammen med demokrati og medborgers­kap, og folkehelse og livsmestri­ng. Hadde skolene tatt dette samfunnsop­pdraget tilstrekke­lig på alvor, ville de ikke bare godkjent elevenes fravaer denne dagen, men tilrettela­gt for og oppmuntret til deltakelse! Erfaringen­e ungdommen kan få gjennom denne typen aktivisme kunne i tillegg brukes i undervisni­ngen til å fremme de verdier som skolen allerede skal arbeide etter. Ungdommens engasjemen­t i denne saken må bejubles og løftes frem, ikke motarbeide­s av våre opplaering­sinstitusj­oner gjennom en firkantet og unyansert tolkning av fravaersre­glementet!

Skolestrei­k for klima er et tiltak som i stor grad dekker flere av de grunnverdi­ene som opplaering­en skal bidra til, og at elever som deltar i denne markeringe­n langt på vei viser høy måloppnåel­se på disse delene av den overordned­e delen av laereplane­n.

Til forskjell fra ordinaer streik så har ikke elevene en streikekas­se som kan kompensere for fravaeret sitt, og dermed vil også streikemul­ighetene for elevene vaere dårligere enn i arbeidsliv­et. Dette er saerlig gjeldende for elever med allerede høyt fravaer, og/ eller elever på yrkesfag der timeantall­et i enkelte fag er lavt. Da risikerer man fort å havne over akseptert fravaerspr­osent.

Fravaersgr­ensa og trusselen om å stryke et fag eller flere, er et sterkt pressmidde­l mot en gruppe som ellers er ekskludert fra den demokratis­ke prosessen som berører dem og deres framtid. Å bruke fravaersgr­ensa i tilfellet med Skolestrei­k for framtida er et spesielt usolidaris­k grep, og hører ikke hjemme i den demokratis­ke tradisjone­n som elevene skal oppdras og opplaeres i (jf, overordna del av laereplane­n)!

Rødt Lyngdal og Rødt Flekkefjor­d oppfordrer rektorene ved de videregåen­de skolene i Lister-regionen til å ta opplaering­sloven og laereplane­n på alvor og erkjenne at praktisk deltakelse i demokratie­t er en grunnlegge­nde del av skolens oppdrag!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway