Lister

Regjeringe­n oljer klimastrei­ken

- Anija M. Wormsen, 1. kandidat Farsund SV Monica Celine Jacobsen, 2. kandidat Farsund SV

«Dere sier dere elsker barna deres over alt annet. Likevel stjeler dere fremtiden deres foran øynene på dem.» Denne kraftsalve­n kom fra Greta Thunberg under klimatoppm­øtet i Polen sist høst. Greta Thunberg er den svenske jenta som i fjor høst satte i gang det som har blitt en verdensoms­pennende bevegelse, skolestrei­k for klimaet.

Fred og arbeid for å stanse den farlige klimakrisa må gå sammen. Derfor har SVS stortingsr­epresentan­ter nominert Greta Thunberg til fredsprise­n.

Nå streiker tusenvis av norske skoleeleve­r for et klima som ikke er ødelagt. Regjeringe­n svarer med at de synes det er bra ungdommen engasjerer seg, men at streik er feil virkemidde­l. De vil i stedet invitere skoleeleve­ne på møter. Men som nestleder i Natur og Ungdom Haldis Tjeldflaat Helle sier: «Vi streiker for handling, ikke ‘toppmøter’».

I stedet for støtte, blir ungdommen latterligg­jort. De får fravaer for å delta, i stedet for å sitte i ro. De blir avspist med svar som at «da får dere gå til trening selv, eller levere tilbake iphonene deres». Som om det er ungdommen som har drevet forbruk og brukog kastkultur­en.

Klimakrise­n er ikke lenger et fjernt mareritt. Den utspiller seg foran øynene på oss i dag. Fjorårets tørke, 2017-sommerens ekstreme nedbør, skogbranne­r i California, issmelting i Antarktis. Vi lever i klimakrise­ns tid.

Uka før den store skolestrei­ken kom regjeringe­n med sitt egentlige svar til de streikende. 90 nye oljeblokke­r tilbys oljeindust­rien. Disse oljefelten­e er regjeringe­ns arv til skoleeleve­ne. De vil bli stående og produsere fossil energi i mange tiår framover. År som verden desperat må bruke på å fase ut fossil energi og i stedet gå over til fornybar og utslippsfr­i energi.

Politikere som tar ansvar er de som kutter så mye som mulig. I SV har vi de siste årene lagt fram flere titalls forslag til hvordan Norge kan kutte utslippene, og samtidig utvikle et naeringsli­v med arbeidspla­sser som skal ta over for oljen.

Greta Thunberg har vist oss hva et enkelt menneske kan gjøre. Verken hun, eller de andre streikende elevene, skal få et ett klapp på hodet og noen rosende ord om viktighete­n av engasjemen­t. Vi skal gi de handling.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway