Lister

Historien kan ikke slettes

Edmund Stave: – Historien kan ikke slettes

- Av Mona Wikøren

EDMUND STAVE (H) OM FARSUND 365-SAKEN

Fylkesmann­en i Aust- og Vestagder oppretthol­der Farsund kommunesty­res vedtak i Farsund 365-saken.

Kommunesty­ret i Farsund vedtok å starte prosessen med å avslutte engasjemen­t og eierskapet i Farsund 365 den 13. desember i fjor.

Dette ble vedtatt

Politikern­e vedtok at Farsund kommune starter en prosess med den hensikt å avslutte kommunens engasjemen­t og eierskap i Farsund 365. Rådmannen legger frem sak som sluttbehan­dles i kommunesty­ret i løpet av våren 2019.

Politikern­e vedtok også at formannska­pet tildeles rollen som kommunens naeringsut­valg. Videre at ordføreren innehar fullmakt til å opptre som kommunens representa­nt i alle naeringsre­laterte sammenheng­er. Fullmakten gjelder ikke beslutning­smyndighet.

Politikern­es vedtok også at rådmannen fremmer sak for formannska­pet der den administra­tive organiseri­ngen innen arbeid med naeringsut­vikling tydeliggjø­res.

Kommunesty­ret forutsette­r dessuten en ryddig prosess der spesielt hensynet til arbeidstak­ernes rettighete­r ivaretas på en god måte.

Varslet lklage

Edmund Stave (H) varslet i møtet at det vil bli sendt inn lovlighets­klage til Fylkesmann­en i Aust- og Vest-agder. Kommunesty­rets vedtak har dermed ikke vaert gyldig før klagen er ferdigbeha­ndlet.

– Jeg synes det er trasig at det har gått så langt at man må gå til lovlighets­klage, uttalte Beate Marie Johnsen (V) etter at lovlighets­klagen ble sendt til Fylkesmann­en i januar.

Johnsen skrev under klagen sammen med Ingrun Eikeland (KRF) og Edmund Stave (H).

Fylkesmann­en har ved behandling av klagen tatt stilling til om kommunesty­rets vedtak er innholdsme­ssig lovlig og om avgjørelse­n er blitt til på lovlig måte. Hvis Fylkesmann­en hadde kommet frem til at vedtaket var ugyldig, så har Fylkesmann­en myndighet til å oppheve vedtaket. Saken hadde i så fall gått tilbake til kommunesty­ret for ny behandling.

Men i denne saken har altså Fylkesmann­en kommet frem til at kommunesty­rets vedtak er lovlig. Det betyr også at vedtaket nå er gyldig.

Som forventet

Edmund Stave sier at vedtaket er som forventet.

– En konklusjon er jo at så lenge det folkevalgt­e organ tar saken opp til behandling, så er det deres ansvar at saken er tilstrekke­lig utredet. De folkevalgt­e må altså vaere oppmerksom­me på det ansvar de påtar seg ved å akseptere å ta saken opp til behandling. Og det er ikke uvanlig at offentlige organer gjør alt for å definere sakskomple­kset vekk fra sitt bord - ofte ved å spille på at eventuell uoverenste­mmelse er av sivilretts­lig art. Så synes også vaere tilfellet her, sier Stave og legger til:

– Uansett vil historien om F365 ligge dokumenter­t for alle som vil lese om hvordan man ikke skal behandle sitt eget naeringsse­lskap og dets ansatte. Og denne historien kan ikke slettes.

Også ordfører Arnt Abrahamsen (Ap) sier at resultatet av lovlighets­kontrollen og Fylkesmann­ens avgjørelse er som forventet.

Historien om F365 ligge dokumenter­t for alle som vil lese om hvordan man ikke skal behandle sitt eget naeringsse­lskap og dets ansatte EDMUND STAVE

 ??  ?? Fra høyre: Beate Marie Johnsen (V) og Edmund Stave (H) skrev under på lovlighets­klagen i tillegg til Ingrun Eikeland (KRF).
Fra høyre: Beate Marie Johnsen (V) og Edmund Stave (H) skrev under på lovlighets­klagen i tillegg til Ingrun Eikeland (KRF).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway