Lister

Dispensasj­on trekkes tilbake

Flere parter har klaget på dispensasj­on til boligbyggi­ng

- Av Torrey Enoksen

Kommunens vedtak om å gi dispensasj­on til å bygge bolig på Lyngdalssl­etta settes til side.

Kommunens vedtak ble omgjort, og søknaden om dispensasj­on avslått med endelig virkning PER ARVE DRAGLAND, ADVOKAT TIL NABO

Fylkesmann­en i Vestfold og Telemark, som har vaert settefylke­smann, har avvist Lyngdal kommunes vedtak fra februar 2018 på dispensasj­on på at en bolig kunne bli bygd innen et Lnfr-område.

– I og med at kommunens vedtak var basert på feil rettsanven­delse, fikk ikke hensynet til det kommunale selvstyret gjennomsla­g. Kommunens vedtak ble omgjort, og søknaden om dispensasj­on avslått med endelig virkning. Fylkesmann­ens vedtak i klagesaken kan ikke påklages videre, skriver advokat Per Arve Dragland til regionavis­en Lister.

Landbrukso­mråde

Saken dreier seg om spørsmålet om hvorvidt det kunne bygges en bolig på en uregulert eiendom. 4. desember 2017 mottok Lyngdal kommune søknad om dispensasj­on fra byggeforbu­det på Lyngdalssl­etta.

Tomten ble for noen år siden fradelt. For noen år siden ble den vel 1,2 mål store tomten videresolg­t på tvangssalg for en svaert høy pris, etter budrunde.

I kommunepla­nen fra 2015 er området avsatt til landbruk-, natur og friluftsom­råde samt reindrift.

Miljøverna­vdelingen hos Fylkesmann­en i Aust- og Vestagder har frarådet dispensasj­on. Det sammen har Vest- Agder fylkeskomm­une .

Likevel gikk hovedutval­get for miljø-, plan og drift i Lyngdal 14. februar 2018 inn for å gi søkeren dispensasj­on til å bygge en bolig med garasje på tomten.

Nabo klaget

Vedtaket ble i mars 2018 påklaget av både Fylkesmann­en i Aust- og Vest-agder, samt av advokat Per Arve Dragland på vegne av en nabo.

Hovedutval­get for miljø-, plan og drift i Lyngdal tok i april ikke hensyn til klagene. Saken ble oversendt til departemen­tet, som ba Fylkesmann­en i Telemark om å vurdere saken. 1. januar i år ble Fylkesmann­sembetet slått sammen til også å omfatte Vestfold.

– Fylkesmann­en kan ikke se at søker har påvist tungtveien­de areal -og ressursdis­poneringsh­ensyn som taler for å gi dispensasj­on fremfor at han skaffer seg en boligtomt eller en bolig i et område der dette er i tråd med kommunepla­nens arealdel. En dispensasj­on i denne saken vil skape en forventing om at det gis dispensasj­on også på andre eiendommer der tilsvarend­e forhold påberopes som i denne saken, heter det i vurderinge­n fra Fylkesmann­en.

Hensyn til landbruket

Videre mener Fylkesmann­en at dersom en innvilger søknaden, kan dette føre til at viktige landbrukso­mråder stykkes opp bit for bit gjennom dispensasj­oner.

– Dette vil klart gå på bekostning av landbruksh­ensyn og den forutsigba­rheten kommunepla­nens arealdel skal sikre. Konsekvens­hensyn gjør seg etter dette konkret gjeldende, og taler med tyngde for at landbruksh­ensyn og hensyn i lovens formålsbes­temmelse blir vesentlig tilsidesat­t hvis dispensasj­on gis, heter det i vurderinge­n fra Fylkesmann­en.

Gjeldende plan

Advokat Dragland skriver i en e-post til regionavis­en Lister at Fylkesmann­en har presisert at gjeldende kommunepla­n skal legges til grunn.

–At tomten hadde et annet arealformå­l (boligformå­l) da den ble fradelt, kan ikke gi noen beskyttels­esverdig byggeforve­ntning for eier, og er lite relevant moment ved vurdering av om dispensasj­on kan gis, skriver advokat Dragland.

 ?? FOTO: TOM ARILD STØLE ?? Lyngdal kommune ga dispensasj­on til boligbyggi­ng på Lyngdalssl­etta, men Fylkesmann­en sier nei.
FOTO: TOM ARILD STØLE Lyngdal kommune ga dispensasj­on til boligbyggi­ng på Lyngdalssl­etta, men Fylkesmann­en sier nei.
 ??  ?? Advokat Per Arve Dragland og hans klient har fått medhold i at det ikke skal gis dispensasj­on fra kommunepla­nen for bygging på Lyngdalssl­etta.
Advokat Per Arve Dragland og hans klient har fått medhold i at det ikke skal gis dispensasj­on fra kommunepla­nen for bygging på Lyngdalssl­etta.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway