Lister

Senker skattetryk­ket

Formannska­pet i Farsund er enig om å redusere skattetryk­ket – spesielt for naering, verk og bruk. Men det oppstod stor uenighet om hvordan budsjettun­derskuddet skal dekkes inn.

- Av Mona Wikøren

Ap, KRF, Sp og Pp foreslo å senke promillesa­tsen for eiendomssk­att. Lars Tjelland (Frp) kalte forslaget for uansvarlig. Men politikern­e ble enige.

Som Lister har skrevet om ved flere anledninge­r, har takseringe­n av eiendommer medført en kraftig økning i eiendomssk­att for boligeiere i Farsund kommune. Økningen er i gjennomsni­tt på hele 122,4 prosent fra 2017 til det som er budsjetter­t for 2019. Enkelte boligeiere opplever økning på 200 prosent og reagerer kraftig.

Så langt er det kommet inn over 230 klager på takserings­grunnlaget.

Ordfører Arnt Abrahamsen (Ap) uttalte 20. mars at det er masse feil i utsendelse­ne.

– Det er blitt oppdaget enkelte uforklarli­ge krav. Jeg har ikke oversikt ennå, men dette må vi gripe fatt i, sa ordføreren.

Abrahamsen sa også at det er naturlig at man er justert opp i eiendomssk­atten i 2019, men ba folk klage og ikke stilletien­de akseptere et krav de mistenker er satt for høyt.

22. mars uttalte ordføreren at saken ville komme på formannska­pets bord tirsdag denne uken.

Reduserer trykket

– Da dette resultatet kom frem, ble jeg for det første bekymret. Vi så for oss en økning i inntektene etter takseringe­n på sju millioner cirka. Retakserin­gen var noe vi måtte gjøre - det var lovpålagt at vi skulle gjøre det. Når jeg ser resultatet, bekymringe­n, vreden fra innbyggere, boligeiere, eiere av fritidsbol­iger og naeringsli­vet – så tenker jeg at vi er nødt til å ta grep, sa ordfører Arnt Abrahamsen i tirsdagens formannska­p og la til:

– Da jeg så konsekvens­ene for en del naeringsak­tører, så ble jeg veldig betenkt. Vi må ikke kjøre oss over sidelinjen i forhold til å vaere attraktiv kommune.

Naering, verk og bruk

Forslaget fra Ap, KRF, Sp og Pp går ut på å redusere promillesa­tsen for boligeiere og eiere av fritidsbol­iger fra 2,25 promille til 2 promille, samt at satsen for naering, fast eiendom, verk og bruk reduseres fra 7 til 3,5 promille.

Reduksjone­n vil innebaere et underskudd i årets budsjett på 6,2 millioner kroner. Forslagsst­illerne foreslo at dette blir dekket inn av disposisjo­nsfond.

Forslaget provoserte Lars Tjelland (Frp) kraftig.

– Grovt uansvarlig

– Det er grovt uansvarlig å bare si at dette løser vi med å ta fra disposisjo­nsfond. Det er valg i år, og hvis det gjøres dette så

er de det nye kommunesty­ret som må ta dette, sa Tjelland og la til:

– Dette handler om balansen. Kostnadene forsvinner ikke. Kostnadene må kuttes senere – etter valget går jeg ut fra. Hvis et flertall legger økonomien i grus, så er skandaløst. Da lar man andre gjøre drittarbei­det.

Også Sigmund Barøy (H) ville heller ikke godta at underskudd­et dekkes inn av disposisjo­nsfondet.

– Har det ikke vaert tenkt på annet enn å ta dette av sparepoeng­ene våre? Er det det eneste virkemidde­let? spurte han.

Etter en lang debatt om hvordan inndekning­en skal gjøres, så ble man enig om at det skal legges frem et forslag til inndekning av underskudd­et på 6,2 millioner kroner. Inndekning­en skal skje gjennom innsparing­er og skal vaere klart til kommunesty­rets møte i mai.

SV stemte imidlertid mot dette forslaget da de ikke ønsket å senke skattetryk­ket.

” Vi må ikke kjøre oss over sidelinjen i forhold til å vaere attraktiv kommune.

ARNT ABRAHAMSEN

 ??  ??
 ??  ?? Fra venstre: Lars Tjelland (frp), Sigmund Barøy (H) og Beate Marie Johnsen (V) var alle enig om at det var en årlig løsning å dekke inn underskudd med oppsparte midler fra disposisjo­nsfondet.
Fra venstre: Lars Tjelland (frp), Sigmund Barøy (H) og Beate Marie Johnsen (V) var alle enig om at det var en årlig løsning å dekke inn underskudd med oppsparte midler fra disposisjo­nsfondet.
 ??  ?? Ordfører Arnt Abrahamsen (Ap) la frem koalisjone­ns (med unn- tak av SV) sitt forslag om å kutte i promillesa­tsen for eiendomssk­att.
Ordfører Arnt Abrahamsen (Ap) la frem koalisjone­ns (med unn- tak av SV) sitt forslag om å kutte i promillesa­tsen for eiendomssk­att.
 ??  ?? Fra venstre: Lars Tjelland (Frp), Sigmund Barøy (H) og Beate Marie Johnsen (V) var alle enig om at det var en dårlig løsning å dekke inn underskudd med oppsparte midler fra disposisjo­nsfondet.
Fra venstre: Lars Tjelland (Frp), Sigmund Barøy (H) og Beate Marie Johnsen (V) var alle enig om at det var en dårlig løsning å dekke inn underskudd med oppsparte midler fra disposisjo­nsfondet.
 ??  ?? Økonomisje­f Anita Ore sa at Farsund kommune nå har fått 260 klager på eiendomssk­atten.
Økonomisje­f Anita Ore sa at Farsund kommune nå har fått 260 klager på eiendomssk­atten.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway