Lister

Ødela for 1,4 millioner

Mus og rotter herjer – også i Lister-regionen

- Av Tom Arild Støle

De siste tre årene har mus og rotter ødelagt hus og hjem for 1,4 millioner kroner i Listerregi­onen.

Mens det i vår region har vaert flest skader i Farsund, er forsikring­sutbetalin­gene høyest i Lyngdal.

Det viser ferske tall fra forsikring­sbransjen, ifølge forsikring­sselskapet Gjensidige.

– Fortvilte kunder

– Etter kun noen få måneder inn i det nye året har vi allerede fått meldinger fra mange fortvilte kunder som har oppdaget ubudne gjester, sier kommunikas­jonssjef

Voll i Gjensidige.

Han antar at over 150 husstander i Vest-agder vil få uønsket besøk av gnagerne i løpet av 2019. I fjor betalte forsikring­sselskapen­e ut cirka fem millioner kroner etter skader fra rotter og mus i fylket.

–Skader på bygninger varierer fra mindre utbedringe­r til totalrenov­eringer. Døde dyr og avføring kan gi store luktproble­mer. I tillegg spiser de alt de kommer over og kan ødelegge isolasjon, rør og elektriske anlegg, sier Voll.

Han advarer om at ødelagte ledninger kan vaere brannfarli­ge.

–Skadeomfan­get etter slike skader er store, sier Voll, og legger til at flere skader ligger på mellom 40.000 og 50.000 kroner, men at det også finnes eksempler der skadeomfan­get Arne er blitt på over en halv million kroner, legger Arne Voll til.

Lokale tall

Tallene for de siste tre årene viser at det har vaert flest meldte saker i Farsund i hele Vest-agder. Her er det ifølge Voll blitt registrert ti skader, som har gitt erstatning­sutbetalin­ger på til sammen 250.000 kroner.

Lyngdal er den kommunen i Lister hvor det er blitt utbetalt mest i erstatning de siste tre årene: 630.000 kroner, fordelt på sju skader.

For de andre Lister-kommunene fordeler tallene seg slik:

Flekkefjor­d: Sju skader, med utbetaling­er på 100.000 kroner.

Kvinesdal: Fem skader, med utbetaling­er på 100.000 kroner. Haegebosta­d: Ingen skader. Audnedal, som Lyngdal skal slå seg sammen med fra nyttår: Sju skader, med utbetaling­er på 320.000 kroner.

– I tillegg kommer er det nok en del mørketall, der det ikke blir gjort noe, eller at beboerne ikke har merket at de har hatt uønsket besøk, sier Arne Voll.

På landsbasis blir det årlig meldt inn naermere 5.000 skader etter rotter og mus til forsikring­sbransjen. Erstatning­sutbetalin­gene ligger hvert år på over 250 millioner kroner.

Tips

Voll har fem tips for enten å hindre invasjon av rotter og mus, eller begrense skadeomfan­get dersom uhellet er ute:

* Se over huset og tett åpenbare sprekker – spesielt ved grunnmur og bak kledningen.

* Fugeskum og isolasjon er som marshmallo­ws for gnagere, men de er ikke glad i tettemidle­r som metallnett­ing og lignende.

* Ikke slå ut matrester naer huset, og ikke gi dyrene skjulested­er i form av avfall og lignende inntil husveggen.

* «Vil de inn så kommer de inn.» Er uhellet ute så ring forsikring­sselskapet ditt før du gjør tiltak for å avtale mest hensiktsme­ssig fremdrift.

* Vaer varsom med å bekjempe selv. Bruk av gift uten feller kan føre til at dyrene dør inne i vegger og gulv og kan spre ubehagelig­e lukter.

Etter kun noen få måneder inn i det nye året har vi allerede fått meldinger fra mange fortvilte kunder som har oppdaget ubudne gjester. ARNE VOLL

 ?? FOTO: GJENSIDIGE ?? Rotter og mus har gjort skader i hus og hjem i Listerregi­onen for1,4 millioner kroner de siste tre årene, ifølge ferske tall fra forsikring­sbransjen.
FOTO: GJENSIDIGE Rotter og mus har gjort skader i hus og hjem i Listerregi­onen for1,4 millioner kroner de siste tre årene, ifølge ferske tall fra forsikring­sbransjen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway