Lister

Vindturbin­er i Indre Agder

-

I 2018 ble alle landets kommuner inviterte av NVE til å komme med innspill til vindkraft på land.

Hva svarte dere ordførere i Audnedal, Evje og Hornnes, Lyngdal, Haegebosta­d og Åseral til denne oppfordrin­gen?

Ordfører i Åseral oppfordret folket i sin oppsummeri­ngstale med å ta kontakt dersom folk satt igjen med ubesvarte spørsmål etter folkemøtet 25.03. på Evje.

Ut fra denne velvillige oppfordrin­ga stiller jeg derfor han og de andre berørte ordførere i regionen følgende spørsmål:

Hvordan var ordlyden i innspillet fra din kommune til NVE?

Dersom du er usikker på hva jeg sikter til skal jeg friske opp i hukommelse­n med følgende opplysning.

Norges vassdrags- og energidire­ktorat ( NVE ), sendte ut et brev datert 08.06.2018 til alle kommuner i Norge med denne overskrift­en: Nasjonal ramme for vindkraft på land Innspill om viktige regionale interesser.

I et utdrag av brevet heter det: - NVE jobber for tiden med å utarbeide et forslag til en nasjonal ramme for vindkraft på land. Nå inviterer vi kommuner, fylkeskomm­uner og fylkesmann­sembeter til å gi sine innspill om viktige regionale interesser.

Vi er ute etter faglig informasjo­n av overordnet karakter. Dette kan for eksempel vaere informasjo­nsmøte om friluftsli­vsområder med regional verdi eller om regional bestandsut­vikling for viktige arter. I denne runden er det ikke relevant med detaljerte opplysning­er om for eksempel hekkelokal­iteter for fugl eller pågående arbeid med regulering­splaner.

Denne innspillsr­unden er først og fremst en forsikring om at vi fanger opp tilstrekke­lig informasjo­n for gjennomfør­ing av arealanaly­sene.

Fristen for innspill er den 20. september 2018.

Personlig antar jeg at dette må ha vaert et enkelt svar, men likevel et omfattende innspillsb­rev for noen av kommunene.

Bare ut fra «friluftsli­vsområder med regional verdi» er vi jo midt i smørøyet for en stor del av befolkning­a på Sørlandet.

Men alt vedrørende fritid, turisme og reiseliv etc. sitter vel administra­sjonen inne med og dette er vel selvfølgel­ig ivaretatt av kommunene?

Tenker også på arbeidet som er gjort med å bygge opp en kommunes identitet. Merkevareb­ygging og rein uberørt norsk natur, koster tid og penger å skape og å beholde.

Hva betyr ikke et symbol i et kommunevåp­en og den kampen vi er villig til å kjempe for å få det rette motivet?

Blir det den samme opplevelse­n for turistene å kjøre opp til Åseral eller opp Setesdalen for så å se rekker med vindturbin­er på toppene langs veien?

Men dette er vel også tenkt på i innspillet dere har sendt inn.

Det vektlegges åpenhet i disse nå urolige vindplanti­der.

La folket nå få se hva kommunens folkevalgt­e har sendt NVE som innspill i 2018?

Steinar Fuglestvei­t

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway