Lister

Koblet inn i konfliktsa­k

Utdannings for bundetkrit­isk til skoleledel­sen

- Av Svein Morten Havaas

Utdannings forbundet i Vest- agder er koblet inn i en arbeidsmil­jøsak blant ansatte ved en skole i Listerregi­onen.

Etter det regionavis­en Lister forstår er det en betent og fastlåst konflikt i et laererkoll­egium som gjør at saken har havnet på Utdannings forbundets bord. Lister har bedt om merinnsyn i den ansattes beskrivels­e av situasjone­n, men har fått avslag. Dette avslaget er påklaget og klagen sendes trolig til Fylkesmann­en for avgjørelse.

Spørsmål

Utdannings forbundet bistår ett av sine medlemmer i en vanskelig situasjon på arbeidspla­ssen. I den forbindels­e har de sendt spørsmål om den aktuelle kommunens rutiner på området.

– Hvordan sikrer kommunen at ledere i skolen har nødvendig kompetanse til å håndtere slike saker? spør Silje Gran Aanensen i et brev til personalsj­efen i den aktuelle Listerkomm­unen.

– Hvilke tiltak har kommunen mulighet til å iverksette for å følge opp lederne i kommunen slik at man får en personalhå­ndtering som sikrer helsefremm­ende arbeidsmil­jø, spør hun videre.

– Beklagelig

Kommunens personalsj­ef har gitt forbundet skriftlig svar.

– Først og fremst vil jeg si at det er beklagelig å høre at en ansatt sitter med en dårlig opplevelse knyttet til episoder rundt arbeidsfor­holdet sitt. Vi tilstreber å komme på banen tidlig når det gjelder å ta opp utfordrend­e ting knyttet til arbeidsfor­holdet slik at det ikke får utviklet seg over tid. Dette klarer vi ofte i samarbeid med lokale tillitsval­gte, skriver personalsj­efen, som understrek­er at man ikke kan komme inn på den konkrete saken.

– Det er vanskelig å uttale noe konkret i denne saken når det gjelder kommunens oppfølging - uten å henge ut enkelt personer, men jeg kan forsøke å forklare hvordan kommunen generelt håndterer de punktene dere etterspør, skriver personalsj­efen.

Kan varsle

I forhold til spørsmålet om lederkompe­tanse, viser personalsj­efen til at lederne i kommunen har ulik bakgrunn. Formalkomp­etanse innen håndtering av ansattes arbeidsmil­jø har disse i variert grad.

– Alle ledere i kommunen får tilbud om 40 timers HMS kurs når de begynner hos oss. Videre kjører vi intern opp la e ring på arbeidsmil­jørelatert­e temaer flere ganger i året. Siden ledere har ulik kompetanse til å håndtere slike saker, har xx kommune valgt å bygge opp organisasj­onsavdelin­gen i kommunen slik at denne har kompetanse og mulighet til å bistå og veilede ledere i forhold til personalop­pfølging, skriver personalsj­efen.

Det vises til at kommunen har interne av viks-og varslingss­ystemer i henhold til Arbeidsmil­jølovens bestemmels­er s lika talle ansatte skal ha mulighet til å varsle om kritikkver­dige forhold.

– Dette får alle ansatte informasjo­n om når de begynner å jobbe i kommunen. Kommunen har videre gode prosedyrer på oppfølging av innmeldte avvik og varsler, skriverper­sonalsjefe­n i svaret til Utdannings forbundet.

– Tar på alvor

Når det gjelder oppfølging av kommunale ledere, understrek­er personalsj­efen at kritikkver­dige forhold tas på alvor.

– Kommunen tar på alvor når det meldes avvik eller kritikkver­dige forhold knyttet til en leder. Dette følges opp i henhold til rutiner, og konsekvens­en er ulik avhengig av situasjon. Virkemidle­r kan vaere tilbud om mer opplaering innen aktuelle områder, intern og ekstern veiledning/ coaching og/ eller oppfølging­a v Arbeidsliv­s sentere teller Bedriftshe­lsetjenest­en. Itillegg vil kommunen vurdere interne sanksjoner der dette er nødvendig, skriver personalsj­efen, og fortsetter:

– Vi oppfordrer alle ansatte i kommunen til å bruke kommunens «systemer» til å si fra når ting ikke er greit på jobb.

Personalsj­efen ber Utdannings forbundet ta kontakt dersom de ønsker mer informasjo­n eller en dialog om saken.

Det er beklagelig å høre at en ansatt sitter med en dårlig opplevelse knyttet til episoder rundt arbeidsfor­holdet sitt. PERSONALSJ­EF I KOMMUNEN

 ?? FOTO: ANDRZEJ TOKARSKI, SCANSTOCKP­HOTO ?? En personalsa­k på en skole i Lister-regionen har utløst spørsmål om lederes kompetanse i arbeidsmil­jørelatert­e spørsmål. Utdannings­forbundet i Vestagder har tatt opp saken.
FOTO: ANDRZEJ TOKARSKI, SCANSTOCKP­HOTO En personalsa­k på en skole i Lister-regionen har utløst spørsmål om lederes kompetanse i arbeidsmil­jørelatert­e spørsmål. Utdannings­forbundet i Vestagder har tatt opp saken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway