Lister

På rekrutteri­ng sjakt

Restaurant- og matfag på frierferd

- Av Olav Hoel

Det har vaert veldig gøy hvor jeg også har laert nye ting. HANNAH REIERSDAL

Elever i 9. klasse på Lyngdal ungdomssko­le testet kokkefaget.

–Jeg synes det er veldig greit at vi får laert oss å lage mat. Det å lage mat er jo noe jeg gjør nesten hver dag hvor favoritten er taco, sier Tor Jakob Netland.

Bakgrunnen for dette tiltaket er at det generelt i samfunnet er for få kokker. Derfor tok faglaerer Turid Kalleberg ved Restaurant- og matfag-linjen ved Flekkefjor­d videregåen­de skole, studiested Kvinesdal på rekrutteri­ngsjakt sammen med en nåvaerende og en tidligere elev for å få nye elever til linjen fra skoleåret 2020-2021.

For Netlands del har han mer eller mindre bestemt seg for å gå på en annen linje når han skal begynne på videregåen­de.

– Jeg har planer om å bli mekaniker, sier Netland.

– Laert nye ting

Oppgaven elevene fikk var å lage en treretters meny med smak fra Sørlandet som skulle spises av skolens ledelse. Til forrett skulle elevene lage lefseduo mens hovedrette­n var burger med salat i focassiabr­ød og ovnsbakte poteter. Til dessert skulle de lage sjokoladef­ondant med jordbaersm­oothie.

Hannah Reiersdal, som var med på å lage burgerne, trivdes med prosjektet.

– Det har vaert veldig gøy hvor jeg også har laert nye ting. Det har også vaert gøy å jobbe sammen med de andre. Jeg synes det har vaert et hyggelig og laeringsri­kt besøk, sier Reiersdal.

– Kunne du tenkt deg å bli kokk selv?

– Jeg vet ikke helt hva jeg har lyst til å bli enda, men det er gøy å laere mer om ting slik at jeg blir mer sikker på hva jeg skal velge. Jeg synes derfor det er bra at de kommer hit og forteller mer om faget. Da blir nok flere oppmerksom­me på hva det er for noe også, sier Reiersdal.

– Mange muligheter

For faglaerer Turid Kalleberg fra restaurant­og matfag-linjen på Flekkefjor­d videregåen­de skole, studiested Kvinesdal, er det viktig å få fram behovet for flere kokker ovenfor ungdomssko­leelevene.

– Både bedrifter, restaurant­er og hoteller kan ikke få nok kokker, så da har vi fått litt oppgaver med å prøve å få tak i flere ungdommer som har lyst til å lage mat. Vi er derfor rundt på ungdomssko­lene i 9. klasse for å fortelle dem hvor mange muligheter de har. Det er ikke bare å bli kokk, men det er også mange andre muligheter til kan jobbe innenfor, sier Kalleberg.

For hun er klar på at en kokk kan brukes på langt flere steder enn på en restaurant.

– De kan for eksempel jobbe innenfor fiskefag, kjøttfag, butikkfag, de kan jobbe som selgere for alt som har med matprodukt­er, maskiner og utstyr å gjøre, jobbe som kjøkkensje­fer, og ellers i nordsjøen, i forsvaret, på institusjo­ner eller i industrien. En del av våre elever har også fått laereplass på cruisebåte­r, sier Kalleberg.

Med seg hadde hun elev Mook Apinya Utto og tidligere elev Mariell Berrefjord, som er utdannet institusjo­nskokk, men som i dag jobber som restaurant­kokk på Spiseriet på Vigeland. De synes begge det er fint å gå rundt på skolene og møte nye potensiell­e kokker.

– Det er veldig bra å gjøre dette, for det er få som søker på dette til tross for at vi trenger flere kokker. Med dette håper vi at de skal bli glad i mat og kanskje søke seg til dette yrket, sier Berrefjord.

 ??  ??
 ??  ?? Tor Jakob Netland (naermest), Simon Andreas Leksbø og Håkon Økland Iversen er her igang
Tor Jakob Netland (naermest), Simon Andreas Leksbø og Håkon Økland Iversen er her igang
 ??  ?? Hannah Reiersdal synes det var moro å lage mat.
Hannah Reiersdal synes det var moro å lage mat.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway