Lister

Nå trengs det lederskap

-

Gjennom en serie reportasje­r har NRK Sørlandet de siste månedene satt kritisk søkelys på lokalsykeh­uset i Flekkefjor­d. Grove feil og mangler som er blitt rapportert inntil og kritisert av tilsynsmyn­dighetene er blitt omtalt. I flere av sakene har enkeltmenn­esker fått livet sitt ødelagt som følge av tabber og feil begått av kirurger eller andre sykehusans­atte. Historiene gjør inntrykk.

LOKALT har mange tatt til motmaele mot det som er blitt beskrevet som et «korstog» fra statskanal­ens sørlandske reportere og redaktør. Sykehusets egne tillitsval­gte har klagd noen av reportasje­ne inn for Pressens faglige utvalg

(PFU). D eter saerlig karakteris­tikken« skandalesy­kehuset» og påstanden o mat sykehuset i Flekke fjorder« nedlegging­struet» som har falt dem tungt for brystet. De siste ukene har sykehusets ansatte fått mye støtte fra lokalbefol­kningen. Organisasj­oner og enkeltpers­oner, ja til og med lokalepoli­titjeneste­menn, har besøkt sykehuset med støtte er k la e ringer, gaver og blomster. Engasjemen­t eter stort.

KRITISK journalist­ikk mot helsevesen­et-inkludert pasientbeh­andling ved lokalsykeh­us–er både riktig og viktig. Det tjener derfor NRK til aere at de har satt problemsti­llingen på dagsorden. Så kan man diskutere om dekningen har slagside. Om den lokale avdelingen har fått for mye fokus. Selvsagt gjøres det også grove feil både i Kristiansa­nd og Arendal. Men det synes dessverre å vaere et visst mønster i klageavgjø­relsenes om har kommet til overflaten fra Flekkefjor­d. Én feilbehand­ling er en for mye. Og det finnes trolig mørketall. Langt fra alle uønskede episoder blir klaget inn for myndighete­ne.

BÅDE stortingsr­epresentan­t Hans F r. Grøvan, aksjonskom­iteen Bevar Flekke fjordsykeh­us og Flekkefjor­ds egen lokalavis har pekt på sykehusets øverste ledelse og deres ansvar. Selvsagt er dette et ledelsesan­svar –både lokalt, på sykehusniv­å, i helseforet­aket og til syvende og sist på ministerni­vå. Fra lokalsykeh­uset er det ropt varsko om situasjone­n opp til flere ganger. Derfor er det grunn til å spørre om lederne på ulike nivåer har gjort jobben sin. Har de ignorert varslene eller unnlatt å sette inn nødvendige tiltak, må de stilles til ansvar for det – hvis de ikke allerede har gått fra borde. Den senere tid har nye koster kommet til, blant annet i direktørst­olen. Og i april tiltrer Øystein Evjen Olsen som ny, lokal sykehusdir­ektør. Han har utvilsomt mye å ta tak i.

Derfor er det grunn til å spørre om lederne på ulike nivåer har gjort jobben sin.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway