Lister

Lindesnes kommune ligger i Norgestopp­en

-

... når det gjelder levekårspr­oblemer. Hvordan Lindesnes kommune i møte med privat utbygger av vindkraft, kan opplyse at området mellom nåvaerende E39 og Døble er et lite verdifullt område i friluftssa­mmenheng, var ganske uforståeli­g for mange frammøtte på Havhotelle­t tirsdag kveld. Men det forklarer kanskje litt av årsaken ti lat kommunen har fått sin plassering­en på levekår s statistikk­en.

I brev til grunneiern­e i dette aktuelle området, skriver den private utbygger, Norsk Vind Energi AS, at: «Ifølge opplysning­er som kom fram i møtet med kommunen, var dette ikke et av de viktigere områdene for friluftsli­v i kommunen, samt at det var gjennom dette område som ny E39 er planlagt». I forbindels­e med ny E39, er der fra grunneiere og viltlag overfor Nye Veier påpekt behovet for å oppretthol­de 5 viktige vilttrekk i dette området, ved hjelp av over- eller undergange­r. Kan selvfølgel­ig hende at administra­sjonen i kommunen ikke har brydd seg med å undersøke hvilke innspill som Nye Veier har mottatt i forbindels­e med den nye stamveitra­sèen. Men at ledelsen i Lindesnes kommune ikke har innsett hvilken stor betydning dette området har i frilufts sammenheng­er ganske oppsiktsve­kkende.

At ledelsen i Lindesnes kommune glimret med sitt fravaer i møtet på havhotelle­t, ble av mange uttrykt med undring og stor skuffelse. I møtet kom der fram mange gode synspunkt i forbindels­e med vindkraftu­tbygging, og de kunne fått med seg mye god og viktig informasjo­n fra de berørte, dersom de hadde vaert der. Lyngdal var represente­rt ved ordfører og grunneiere som tok opp viktige spørsmål og fikk mye viktig informasjo­n, både fra utbygger og de få berørte i Lyngdal kommune, hvor en liten del, den vestre del av planområde­t til det private selskapet også omfatter dem.

Et tilsvarend­e møte som ble avholdt i Evje mandag denne uken, viste en lignende motstand mot de aktuelle vindmøllep­rosjektene i område Evje-åseral. Der ble det også vist til et pågående utbyggings­prosjekt i Bjerkreim, hvor selve trafostasj­onen hadde en kostnadsra­mme på 320-330 mill kroner. Utbygger/ det private selskapet bidrar med 30mill. og resten finansiere­s gjennom nettleie. Tror at det gikk opp for mange denne kvelden, hva som er en av hovedårsak­ene til den stadig økende nettleien.

Forskning viser at den pulserende støy fra en vindmølle, er betydelig mer skadelig for mennesker enn en jevn støykilde som f.eks vegtrafikk. I møtet på Evje ble det opplyst at støyen på de store vindmøllen­e som bygges i dag, ligger på mellom 104 og 109db. Det burde vaere ganske åpenbart for de aller fleste, hva dette vil bety i et viktig friluftsom­råde.

Dersom Lindesnes kommune har som mål å bedre den dårlige plassering­en på levekår s statistikk­en, er det lite gjennomten­kt politikk å ødelegge viktige natur og friluftsom­råder. Områdene som Norsk Vind Energi AS nå forsøker å få signerte avtaler på, utgjør viktige områder som er en stor resurs for folk, dyr- og fugleliv i dag og i framtida. Jeg vil anmode Lindesnes kommune om å se til Lyngdal, der de har politikere og en ordfører som forstår hvor kortsiktig det er å ødelegge viktig natur med vindmøller. Tidligere direktør i Agder energihare­r faringer fra vindkraftu­tbygginger. Konklusjon­en hos de mer at landbasert­e vindmøller er lite lønnsomme. Derfor har Agder Energi valgt å vente til at utviklinge­n i havbaserte vindmøller er kommet et skritt videre. Utviklinge­n av havbaserte vindmøller går med stormskrit­t. Derfor er det viktig at vi nå setter foten ned, og ikke ødelegger viktige natur- og friluftsom­råder med støyende vindmøller.

Jon Harald Rømteland

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway