Lister

Dette er ingen aprilspøk

-

En gutt på 9 år med cerebral parese blir trakassert i skisporet når han faller i løypa. Klassen til en 15 år gammel gutt skal på badetur som skoleavslu­tning. Fordi han bruker rullestol mener skolen det er bedre at han drar og mater ender, alene med assistente­n sin. Høres dette ut som en aprilspøk?

Det er dessverre ingen spøk. Dette er virkelighe­ten til barn og unge i Norge som blir ekskludert fra fellesskap­et. Gutten i løypa er glad i å gå på lange skiturer, til tross for sine fysiske begrensnin­ger. Men han opplever at voksne slenger stygge bemerkning­er og ler av ham, de tråkker over skiene hans og presser seg forbi. Gutten som ikke fikk dra på badetur med klassen elsker å bade, og ville fint klart å vaere med sammen med en assistent.

Dette er vonde historier om fordommer og diskrimine­ring som hindrer barn i å få delta. For lek og aktivitet på fritiden er ikke for alle. Vi leser og hører om barn som blir holdt utenfor. Redd Barna har snakket med barn og unge som forteller oss at det kan koste 20.000 kr i året å spille fotball. At de ikke kommer seg på turn for det er ingen transport. At de ikke har noe sted å vaere på fritiden. Barn og unge med funksjonsn­edsettelse­r opplever at voksne ikke tror de kan vaere med på aktivitete­r, og de spør ikke barna om hva som skal til.

Noen barrierer ser vi tydelig, som store avstander og manglende kollektivt­ilbud, eller trappetrin­n og områder det er vanskelig å komme til med rullestol. Eller at inngangsbi­lletten for å vaere med er altfor dyr, med semesterav­gift, utstyr, turer og treningsle­irer. Med stadig flere som vokser opp i fattige familier, blir forskjelle­ne ekstra synlige. En annen barriere er språk. Barn og unge som er nye i Norge, får ofte ikke informasjo­n på et språk de eller foreldrene forstår.

Dette er barrierer som barn og unge har løftet frem. Barnekonve­nsjonen sier at alle barn har rett til lek og fritid, uansett hvem de er og hvor de kommer fra. Fritidserk­laeringen som regjeringe­n har initiert slår fast at alle barn og unge skal få delta på fritidsakt­iviteter. Men både barn og voksne forteller Redd Barna at de ikke vet at lek og fritid er en rettighet. Denne rettighete­n er så viktig, for fritidsakt­iviteter er med på å forme hvem du er, og hvilke muligheter du får. På fritidsare­naen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway