Lister

Eiendomssk­atten

-

Det har vaert mye skrevet om eiendomssk­atten i det siste, og det er reist ganske hard kritikk mot Ap, KRF, Sp og Pp. Da dette har vaert min første periode i politikken, og kommunesty­re, så har det vaert mye og laere og sette seg inn i, og er det noe jeg har laert, så er det at ingenting er så enkelt i virkelighe­ten som det kan se ut som i avisen.

Da saken om retakserin­g kom opp i kommunesty­ret i fjor, så ble det fortalt at dette var noe som måtte gjøres, da det sto i kommunelov­en. Hvert 10 år, med forlengels­e på tre år. Da siste retakserin­g var i 2006, da med tall fra 2003, så så vi jo at dette var noe vi ikke kom utenom. Vi ble forespeile­t en økning på ca. 24 prosent for innbyggern­e. Da dette utgjorde så liten forskjell, så stemte vi i Pp for retakserin­gen. Men vi ville ikke øke promillen på eiendomssk­atten, slik rådmannen hadde foreslått, og stemte mot denne økningen. At retakserin­gen skulle gi en økning på både 100 prosent og enda mer var langt fra det vi fikk forklart den gangen! Hva som er grunnen til dette, håper vi at klagenemnd­a vil finne ut av, slik at vi unngår slike overraskel­ser i fremtiden.

Pp er i utgangspun­ktet mot eiendomssk­att, men slik den økonomiske situasjone­n er, så ser vi at vi må ha inn inntektene for å kunne oppretthol­de de gode tilbudene som vi har i denne kommunen. Når vi nå ser at denne retakserin­ga har gitt så enorme konsekvens­er som den har, så må vi gjøre noe for å hjelpe innbyggern­e våre, vi kan ikke stå på sidelinjen og se på at folk må gå fra hus og heim pga for høye utgifter. Ved å senke promillen til både privatboli­ger/ feriebolig­er og også naering, vil summen som kommunens innbyggere må ut med, bli omtrent som den var i fjor, og ja, ved å senke promillen, så vil vi få et underskudd som vi må finne inndekning for. Slik vi ser det, så er disposisjo­nsfondet, som jo er penger som innbyggern­e allerede har betalt inn «for mye» (overskudde­t) en reel plass og hente dette underskudd­et pr dags dato.

Ja, det er skummelt og skal hugge i reservesek­ken, MEN, om det sørger for at innbyggern­e slipper å selge unna for å overleve, at butikker ikke legges ned osv, så er det verdt det! Hva skal vi med dette overskudde­t om vi må kutte i livsviktig­e tjenester?

I forrige periode ble det lagt ned både en skole og sykehjemsp­lasser for å hente inndekning i budsjett. Er vi villige til å gå der en gang til? Jeg er ikke det!

Nå har vi fått et flott tilbud i nye Listaheime­n, vi driver å skal bygge ny videregåen­de skole, som gir fremtiden gode muligheter for en god utdannelse. Vi har fått inn aktivitets­kort til lavtlønned­e familier, slik at barna kan vaere med på aktivitete­r uten at dette velter en families økonomi. Vi stemte også mot å oppretthol­de bomstasjon­ene.

Vi står for det forslaget som Ap, KRF, Sp og Pp kom med, det kjøper oss litt tid til å gå dypere inn for å finne løsninger til videre inndekning av underskudd, i stedet for å handle i panikk og ta avgjørelse­r som kan gi langt større konsekvens­er for vår kommune.

På vegne av Pensjonist­partiet Farsund

Ann Irene Reistad Jensen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway