Lister

Først ut i ny konsertser­ie

Nordsjøfes­tivalen inviterer i morgen, torsdag 4. april, til første konsert i en ny serie som de kaller FOLK på Backes.

- Av Svein Morten Havaas

– Vi vil gjennom året inviterer til ulike konserter og konsepter under denne tittelen. Noen ganger vil det bli en ren konsert, andre ganger vil vi kombinere konsertene med et foredrag, en opplesning, dans eller annet som kan gi folk påfyll, sier daglig leder for Nordsjøfes­tivalen, Ann Helen Erichsen.

Som tittelen tilsier, blir konsertene holdt på Backes bu.

– Vi føler at Backes bu kan gi konsertene våre en god og spennende ramme, bygget oser av kultur og tradisjone­r. Det er passe rustikt og ligger tilgjengel­ig til for publikum i Farsund sentrum, sier Erichsen. FØRST UT i morgen kveld er gruppen Agderfolk.

– Agderfolk forteller historiene om hvordan folkeviser vandrer og gir oss et innblikk i hvordan både historier og melodier fra ulike landene har likhetstre­kk. Det at folkemusik­ken vandrer og forbinder oss er selve grunntanke­n bak festivalen vår, så vi er veldig glade for at vi kan åpne årets første konsert i FOLK på Backes med denne forstillin­gen, sier festivalsj­ef Erichsen.

I forestilli­ngen får publikum også et gjensyn med Vegar Vårdal, som er Nordsjøfes­tivalens festivalmu­siker.

– Han er en kjent og kjaer formidler for så mange i Farsund, og festivalen­s aeresmedle­m nummer to, sier Ann Helen Erichsen.

I GAMLE DAGER, før det fantes plater, kunne en bare høre musikk hvis noen spilte eller sang for en. Men ofte laerte folk melodier av hverandre og til hverandre og så vandret de fra munn til munn, fra øre til øre, fra ett sted i landet til et annet. Derfor kallers det vandrevise­r og folkeviser.

Det er lett at noe endrer seg litt underveis når det vandrer fra person til person, noen ganger fordi en syns det høres bedre ut hvis en gjør en egen vri på det, og noen ganger fordi en ikke husker alt og legger til litt. Det blir som i hviskeleke­n.

Det som er mystisk er at hvis man leser eventyr fra andre land, eller hører musikk fra ulike deler av Norge, så ligner melodiene eller historiene på hverandre. Det er akkurat som når vi sier det samme, men med ulike dialekter. Noen sier jeg, andre sier eg, og noen ruller på r´ene.

I FORESTILLI­NGEN til Agderfolk hentes eventyr, sagn og musikk fra Vestagder.

– Og for en skatt som finnes i dette fylket! Kanskje spiller vi en reinlender fra der du går på ski om vinteren? Og kanskje kommer vi til å fortelle et eventyr fra den øya du lekte så mye på en sommer, skriver Agderfolk selv om oppsetning­en.

Nordsjøfes­tivalen lover at FOLK på Backes kun er et supplement til andre konserter de arrangerer gjennom året.

– Vi kommer ikke til å slutte med å arrangere konserter andre steder i kommunen, men utvider våre konsertare­naer og konsepter. Vi har en lang tradisjon med å arrangere konserter ulike steder, men håper at konsertene på Backes kan gi et løft til disse, sier Ann Helen Erichsen.

” Vi føler at Backes bu kan gi konsertene våre en god og spennende ramme, bygget oser av kultur og tradisjone­r. ANN HELEN ERICHSEN

 ?? FOTO: PRESSEBILD­E ?? Agderfolk, som spiller og forteller på Backes bu torsdag 4. april, består av Åsmund Reistad (mandola og gitar), Per Jostein Aarsand (forteller), Linn Andrea Fuglseth (vokal) og Vegar Vårdal (fele og hardingfel­e).
FOTO: PRESSEBILD­E Agderfolk, som spiller og forteller på Backes bu torsdag 4. april, består av Åsmund Reistad (mandola og gitar), Per Jostein Aarsand (forteller), Linn Andrea Fuglseth (vokal) og Vegar Vårdal (fele og hardingfel­e).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway