Lister

Bli listekandi­dat til menighetsr­ådet!

- Knut Sand Bakken, pensjonert prest, Oslo

Det er valg til menighetsr­åd og bispedømme­råd i september.

Valget kommer helt i skyggen av kommune- og fylkesting­svalget. De aller fleste valgbare kirkemedle­mmer er ikke opptatt av kirkens styre. Valget er for mange en ikkesak.

Kirkemøtet er nettopp avsluttet. De aller fleste medlemmer vet ikke en gang at det har vaert. Kirken på lokalplan er langt viktigere enn kirken sentralt. Men den lokale menighet er også ofte fjern fra vår hverdag. Den er for de mest aktive, kirkens amedlemmer.

De naere ting som utbygging av barnehager, barn og unges oppvekstvi­lkår og en trygg alderdom regnes ikke som menighetsa­rbeid selv om kirken i lokalmiljø­et er baerebjelk­en i folkekirke­n. Derfor er det ikke spennende nok å sitte menighetsr­ådet. Det må tenkes nytt og utradisjon­elt om rådenes arbeid, og sokneprest­en må akseptere at det er medlemmer som har et annet teologisk grunnsyn enn henne. Det må vaere naturlig at lokalmenig­hetene er en del i naermiljøe­t og engasjerer seg i lokalt.

Menighetsr­ådene må stå fritt i sitt arbeid. Og de bør ha ulik profil. For det er viktig å lytte til medlemmene lokalt. Alle menigheter behøver ikke å gjøre alt på samme måte. Men de må ha tapt sitt hjerte til evangeliet.

Har de det, vil menighetsl­ivet vaere preget av mangfold og engasjere ikke bare enkelte medlemmer, men nesten hele lokalmiljø­et.

En levende folkekirke, både lokalt og nasjonalt, må kunne forarge. Hvis den ikke gjør det, må noe vare galt. Tømmermann­ssønnen fra Nazareth provoserte eliten til stadighet. De kalte ham tolleres og synderes venn. For tømmermann­ssønnen brøt grenser og trakk «outsidere» inn i fellesskap­et. Skal dagens kirke vaere troverdig, må den gjøre det samme.

Den må derfor vaere politisk uten å bli partipolit­isk.

Tiden er overmoden for en kirke med naerhet til grasrota og det som rører seg i befolkning­en. Det er mange som ikke er saerlig aktive i kirken, som ønsker å fornye kirken. Det har de anledning til ved dette valget. Og kanskje burde du som regner deg som b-medlem si ja til å stille som listekandi­dat til menighetsr­ådet? For mange steder sliter de med å få fylt listen med kandidater som er glad i kirken. Stiller du kan vaere med å bestemme hva slags kirke du ønsker, en menighet for de spesielt interesser­te eller en som er åpen for alle og er opptatt av å tenke nytt!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway