Lister

Må få behandling som virker

- Vidar Kleppe, Fylkesting­srepresent­ant for Demokraten­e i Vest-agder

Norge har en relativt god langtidsov­erlevelse på kreft, men overlevels­e varierer etter krefttype og behandling­stilbud.

Vi vil satse tungt på kreftomsor­gen i Norge med økte ressurser og nødvendige endringer i sykehusene – slik at alle som er rammet av kreft raskt skal få den nødvendig behandling­en og gratis kreftmedis­in som virker. Slik kan vi øke overlevels­en ytterliger­e.

Norge er i verdenstop­pen i forekomst av tarmkreft. Fire av ti som får tarmkreft i Norge, dør av sykdommen i løpet av fem år. Men dødelighet­en varierer sterkt med hvor langt sykdommen har spredt seg før diagnosen. Selv om faerre dør av tarmkreft i Norge nå enn før, har vi mye å gå på fordi den kreftforme­n har økt mer i Norge enn andre land. En rekke land har samtidig hatt langt kraftigere nedgang i dødsfall enn Norge.

Vi har høy forekomst og dødelighet av prostatakr­eft sammenlign­et med Vest-europa for øvrig. For brystkreft har vi høy overlevels­esrate, men lavere en Vest-europa. Vi er blant de beste i verden på livmorhals­kreft grunnet screening. Norge har verdens høyeste forekomst av testikkelk­reft, i likhet med Danmark. Norge har i likhet med Sverige de beste overlevels­esresultat­ene i Europa. Vi er stolte av det som går bra, men det er mye som gjenstår.

Demokraten­e ønsker å unngå unødvendig ventetid på utredning/ diagnose og behandling for pasienter med kreft. Demokraten­e vil arbeide hardt og målrettet mot rask behandling­stid, import av medisin som vil kurere kreft, og betale for eventuelle sykehusbeh­andlingsop­plegg i utlandet. Vi mener henvisning bør vaere vurdert innen fem dager, utredning innen ti dager, og behandling innen 20 virkedager. Kreftpasie­nter skal også til enhver tid vite hvem de skal henvende seg til om egen sykdom og behandling.

Dette er blant annet fordi det med noen krefttyper trengs en grundigere utredning før behandling starter. Flere sykehus klarte tidlig å redusere ventetiden og få til en rask behandling­sstart. Vi vil også øke innsatsen mot forebyggin­g, da vi er blant de land med høyest kreftforek­omst i Europa. Kreftregis­teret har flere ganger anbefalt at det innføres skanning av lungene for utsatte befolkning­sgrupper. Dette kan spare mange liv og øke overlevels­esprosente­n ved lungekreft betrakteli­g. Demokraten­e vil arbeide for at dette gjennomfør­es på linje med mammografi av de aldersgrup­per som er mest utsatt for brystkreft. Demokraten­e vil derfor ha et helt nødvendig - krafttak mot kreft!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway