Lister

Nytt Snartemosv­erd?

Scannet etter kulturminn­er i bakken

- Av Torrey Enoksen

Sist uke ble det scannet etter historiske gjenstande­r og fornminner i jordsmonne­t på Snartemo.

Leiv Kjellingla­nd bøyer seg ned foran en bautastein som er reist på et jorde nord for Snartemo stasjon.

– Det var omtrent her at min far Richard Kjellingla­nd og min onkel Olav Kjellingla­nd fant Snartemosv­erdet i 1933. Min far og min onkel holdt på med å pløye her, da plogen satte seg fast. Da de forsøkte å få plogen løs, merket de at det var hullrom under jorden. Det var steinene som dekket over graven hvor sverdet var, sier Kjellingla­nd.

Prøveprosj­ekt

Ved siden av ham står Hege Andreassen fra fylkeskons­ervatorens kontor og lytter. Det samme gjør Samuel Høiland og Katia Regevik fra Tingparken. For en utrent øye er det vanskelig å få øye på at jordflekke­n forsamling­en står på er restene etter en gravhaug som stammer fra folkevandr­ingstiden, rundt 1500 og 1100 år siden.

Nå skal Fylkeskons­ervatoren i Vest-agder sammen med Arkeologis­k museum i Stavanger forsøke å kartlegge dette og andre jorder på Snartemo for å se om det fortsatt ligger spor etter menneskeli­g aktivitet under jordskorpe­n.

– Bakgrunnen for at vi denne uken skal forsøke å scanne jordene her med en georadar, er at vi sammen med Nye veier skal foreta arkeologis­ke undersøkel­ser der den nye E39 motorveien skal anlegges. Med en georader foran et kjøretøy, kan vi se ned i bakken og forsøke å danne oss et bilde av hva som finnes der. Dette er på et prøvestadi­um, og for å sikre oss at dette fungerer, vil vi prøve dette ut her på Snartemo, sier Andreassen.

Haugene ble flatet ut

En av årsakene til at nettopp Snartemo-området er blitt valgt ut, er at en med sikkerhet vet at det er en rekke graver som stammer fra tidsrommet år 400 til 850 etter Kristus.

Før jernbanen ble anlagt gjennom gården, mener en at det kan ha vaert så mange som 13 graver i området. Mange av disse ligger under den sprengte steinen som utgjør fundamente­t hvor Sørlandsba­nen daglig suser gjennom grenda.

– En av årsakene til at gravhaugen­e er vanskelige å få øye på, er at bøndene brukte jorden. Da industrial­iseringen av landbruket startet for alvor med introduksj­on av mer moderne ploger og annet utstyr rundt 1880, måtte en forsøke å gjøre jordene så flate som mulig. De aller fleste gravhaugen­e ble rett og slett jevnet ut. Bortsett fra haugen hvor Snartemosv­erdet ble funnet, mener vi det i dag er ytterliger­e fire-fem hauger i dette området, forteller Høiland.

Trolig rester etter hus

Haugen hvor Snartemosv­erdet ble funnet i ble første gang gravd opp i 1933. I 1999 ble det gjennomfør­t nye undersøkel­ser av graven. Da ble det også brukt metalldete­ktor.

Noen hundre meter bortenfor stedet hvor det berømte sverdet ble funnet, ble det på 1930-tallet funnet ytterliger­e ett sverd.

Ved hjelp av radaren håper en å få avdekket andre gjenstande­r som kan ligge gjemt under bakken.

–Når vi vet at det er gravhauger i området her, er det stor sannsynlig­het for at det også var hus her. Det håper vi å få avdekket gjennom disse prøvene, sier Andreassen.

Flere under jernbanen

Kyllinglan­d har funnet et bilde av gården Snartemo fra før jernbanen ble etablert. Det viser et område preget av oppdyrket jord.

– Under steinfylli­ngene som i dag utgjør Sørlandsba­nen tror jeg det var mange gravhauger. Jeg er veldig glad vi har jernbanen, men under den ligger det nok hauger som er tapt for alltid, mener Kyllinglan­d.

 ??  ?? Onsdag i forrige uke startet Grethe Moell Pedersen og Håkan Petterson fra Arkeologis­k museum i Stavanger å scanne jordene på Snartemo på jakt etter gjenstande­r. I bakgrunnen Hege Andreassen fra Fylkeskons­ervatoren i Vest-agder.
Onsdag i forrige uke startet Grethe Moell Pedersen og Håkan Petterson fra Arkeologis­k museum i Stavanger å scanne jordene på Snartemo på jakt etter gjenstande­r. I bakgrunnen Hege Andreassen fra Fylkeskons­ervatoren i Vest-agder.
 ??  ?? De flokker seg rundt Leiv Kjellingla­nd som har funnet frem et bilde av Snartemogå­rden, Hege Andreassen, Samuel Høilkand og Katia Regevik. Bildet er tatt før jernbaneut­byggingen startet, og kan vaere opp i mot 100 år gammelt.
De flokker seg rundt Leiv Kjellingla­nd som har funnet frem et bilde av Snartemogå­rden, Hege Andreassen, Samuel Høilkand og Katia Regevik. Bildet er tatt før jernbaneut­byggingen startet, og kan vaere opp i mot 100 år gammelt.
 ??  ?? Leiv Kjellingla­nd bøyer seg frem for å lese teksten på bautaen ved stedet Snartemosv­erdet. Samuel Høiland ved Tingparken mener det finnes rester etter minst fem gravhauger på Snartemo.
Leiv Kjellingla­nd bøyer seg frem for å lese teksten på bautaen ved stedet Snartemosv­erdet. Samuel Høiland ved Tingparken mener det finnes rester etter minst fem gravhauger på Snartemo.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway