Lister

Kamp mot vindmøller

Tverrpolit­isk appell fra Lyngdals politikere Samtlige politiske partier står bak appellen om at de ikke ønsker vindmøller i Lyngdal.

- Av Torrey Enoksen

– Hvem som tok initiativ til appellen spiller liten rolle. Initiative­t kom fra Høyre og det er vi som har skrevet det. Det viktigste er at partiene som er represente­rt i kommunesty­ret i Lyngdal står sammen om dette brevet som vi vil sende til kommunene på Agder og til mediene i landsdelen, sier Roger Abusland.

– Dette har vi stått felles om før, og nå står vi felles om dette, sier Torunn Tjomsland.

Må bevare naturen

I formannska­pssalen står Ådne Fardal Klev fra Sp, Torunn Tjomsland, Venstre, og Johan Ekeland, Arbeiderpa­rtiet, naermest i kø bak Steen Sørensen fra KRF, Abusland fra Høyre og Frps Mikal Stene for å skrive under på oppropet. Representa­ntene fra de seks partiene er enige om at de ønsker ikke at det skal settes opp vindmøller i landskapet deres.

De mener at det heller må satses på oppgraderi­ng av eksisteren­de vannkraft og ledningsne­tt, og at vindmøller kan monteres til havs.

Som et av de første kommunene her til lands, gir de et klart signal om at de ikke ønsker vindmøller ute i naturen innen kommunens grenser.

– Det er ingen politikere i Lyngdal som ønsker å se vindmøllep­arker på heiene våre. Med den ulempen og begrensnin­gene som det medfører. Og så mener vi det like sterkt alle, sier Abusland.

– Med en felles markering tror vi at dette vil bli lagt merke til. Alle partiene som står bak. Så håper vi at alle kommunene rundt omkring vil støtte opp og se til Lyngdal og si; Nå er det tid for å bevare naturen. Dette er tverrpolit­isk og dette er vi stolte over å stå sammen om, sier Krfs Sten Sørensen.

Håper flere følger opp

I appellen som de seks politikern­e skrev under på sent mandag ettermidda­g, viser de til at lokalpolit­ikerne tidligere har enstemmig frarådet konsesjons­søknader på Kvinesheia. Frarådinge­n mot å gi konsesjon ble oppretthol­dt da utbyggerne søkte om å utvide anlegget med møller som kan bli opp til 200 meter høye.

Politikern­e i Lyngdal mener negative elementer som støy, naturinngr­ep, biologisk mangfold samt fugle og dyreliv som kan bli truet, samt begrensnin­ger på bruk av arealer, vil en utbygging få negative konsekvens­er.

Samtidig påpeker de at økt energibeho­v kan sikres ved at en oppgradere­r eksisteren­de vannkraftv­erk og ledningsne­tt. Videre mener de at det må gjennomfør­es Enøk-tiltak, samt andre spareprogr­ammer.

De mener det også må satses mer på sol, hydrogen, biobrensel og bølgekraft. Dersom vindkraft skal bygges ut, bør det skje til havs.

«Lyngdal kommunesty­re vil i mangel av utnyttelse av forannevnt­e alternativ­e energiform­er si nei til utbygging av landbasert vindkraft i vår kommune. Avslutning­svis oppfordrer vi samtlige andre kommunesty­re på Sørlandet til å innta samme standpunkt».

– Vi står sterkere sammen ved å gjøre det på denne måten, sier Abusland.

Opptrer samlet

Johan Ekeland, som i tillegg til å vaere politiker i Lyngdal også er konserntil­litsvalgt i Agder Energi, opplyste under presentasj­onen av skrivet, at Agder Energi har trukket seg ut av vindkraft. Energikons­ernet har den senere tiden investert naermere tre milliarder kroner i oppgraderi­ng av eksisteren­de vannkraftv­erk.

– Det er formet på en måte at de som er skeptiske til vindmøller kan akseptere dette. Vi går ikke på barrikaden­e og roper «Korsfest, korsfest». Det er formet på en måte som gjør det spiselig for alle. Det er viktig at vi opptrer seriøst og samlet, mener Ekeland.

Så håper vi at alle kommunene rundt omkring vil støtte opp og se til Lyngdal og si; Nå er det tid for å bevare naturen. STEN SØRENSEN

 ??  ?? De står sammen om et signal til resten av landsdelen om at Lyngdal ikke ønsker vindmøller, Mikal Stene (t.v.), Steen Sørensen, Roger Abusland, Johan Ekeland, Torunn Tjomsland og Ådne Fardal Klev.
De står sammen om et signal til resten av landsdelen om at Lyngdal ikke ønsker vindmøller, Mikal Stene (t.v.), Steen Sørensen, Roger Abusland, Johan Ekeland, Torunn Tjomsland og Ådne Fardal Klev.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway