Lister

Får bli i landet

Yasmin-saken avgjort i lagmannsre­tten

- Av Torrey Enoksen

Det sier Rolf Erik Kristensen fra Lyngdal. Mandag fikk kona Yasmin Kristensen melding om at Borgarting Langmannsr­ett har besluttet at hun får bli i Norge.

– Fem og et halvt års ventetid. Det er uvirkelig. Dette er jeg så glad for, sier Yasmin Kristensen i det ektemannen Rolf Erik svarer med et stort kyss.

Dermed har den fem og et halvt år lange kampen familien har kjempet for at Yasmin skulle få lov til å bli vaerende i Norge endt lykkelig.

Kan bli anket

Det som kan ødelegge gleden ved at Yasmin Kristensen får vaere hjemme hos sine barn, er at UDI velger å anke vedtaket inn for Høyesteret­t. Gjør de det, må familien bosatt på Årnes i Lyngdal trolig gjennom en ny rettsrunde.

– Vi fikk beskjed i 12.30-tiden mandag fra vår advokat om at vi hadde vunnet i Borgarting lagmannsre­tt. Det er helt uvirkelig! Det betyr at fem års kamp er foreløpig over. Jeg tror det skal mye til om staten vil ta saken til Høyesteret­t, forteller ektemannen Rolf Erik Kristensen til regionavis­en Lister.

Fra Djibouti

I 2001 ankom den gang 18 år gamle Yasmin til Norge, etter at hun hadde flyktet fra tvangsekte­skap i Djibouti. I 2002 fortalte hun norske myndighete­r at hun var fra Somalia.

I 2004 ble hun gift med Rolf Erik Kristensen. Familien bosatte seg på Årnes i Lyngdal. I 2007 ble hun innvilget norsk statsborge­rskap.

I 2014 innrømmet hun at Djibouti var hjemland hennes, etter at UNE kontaktet henne for en ny bakgrunnss­jekk.

Da Utlendings­direktorat­et fikk vite at hun ikke var fra Somalia allikevel, fratok de henne statsborge­rskapet og ville utvise henne til Djibouti for to år. Dette til tross for at hun har fire mindreårig­e barn.

I august 2017 ble offentligh­eten kjent med saken, etter at familien gikk ut i regional og riksdekken­de medier om at småbarnsmo­ren kunne bli utvist.

Det resulterte i at det lokalt ble satt i gang en støtte- og innsamling­saksjon for at hun skulle få bli i Norge.

Hensyn til barna

12. og 13. mars i år ble Yasmin-saken endelig tatt opp til behandling i Borgating Lagmannsre­tt. Ekteparets advokat, Arild Humlen, la i sin prosedyre sterk vekt på situasjone­n for barna, og at det vil vaere best for dem å ha mor rundt seg.

– Retten har lagt vekt på hensynet til barna. Retten mener det vil bli en alt for stor belastning for dem dersom Yasmin må flytte ut av Norge i to år før hun kan komme tilbake, sier Rolf Erik Kristensen.

I begrunnels­en for dommen heter det:

«Lagmannsre­tten er etter dette – riktignok under noe tvil – kommet til at hensynet til barnas beste ikke er tillagt tilstrekke­lig vekt ved vurderinge­n av om Alleleh (Yasmins pike navn, red.anm.) skulle utvises med innreisefo­rbud på to år og innmelding i SIS. Utvisning vil vaere i strid med barnas rettighete­r etter Grunnloven­s paragrafen­e 102 og 104, barnekonve­nsjonen artikkel 3 nummer 1 og EMK artikkel 8, og et uforholdsm­essig tiltak etter utlendings­loven paragraf 7».

I tillegg til at staten er dømt til å oppheve utvisnings­vedtaket sitt av 2. mars 2016, må staten betale ekteparets saksomkost­ninger på til sammen 693.935 kroner.

– Nyter øyeblikket

Ekteparet har fire barn. Mens yngstejent­a Noreen på seks år og eldste mann Jan Erik på 14 år ikke var kommet hjem fra skolen da Lister24 besøkte familien, var tvillingen­e Adam og Aaron på ni på plass for å dele nyheten.

– Jeg så bare navnet på telefonen, og så at det var fra advokaten. Jeg var litt usikker, men hadde en mavefølels­e av hva det gjaldt. Det første hun sa var «Vi vant»! Dette er en stor dag for oss, sier Yasmin Kristensen.

– Dette er så fantastisk! Det er en gledens dag. Det er helt uvirkelig! Det betyr at fem års kamp er foreløpig over. ROLF ERIK KRISTENSEN

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway