Lister

Dramaet på Rudjordshe­ia 1943

-

«Om morgenen torsdag 12.august 1943 legger tolv tyske soldater seg i skjul i en halvsirkel rundt ei lita hytte på Rudjordshe­ia i Kvås.»

Slik innleder Magne Haugland sin nye bok: «Dø, om så det gjelder!», om radiosende­ren, som i 1943 var den eneste senderen i sør-vest-norge, og derfor en svaert viktig brikke i etterretni­ngsarbeide­t. Haugland har med denne boka villet reise et minnesmerk­e over telegrafis­ten og motstandsm­annen Fredrik Aaros fra Søgne.

Men vi får i like stor grad et innblikk i innsatsen til motstandsb­evegelsen ellers i distriktet.

AKTIVITETE­NE og nettverket spenner over det meste av landsdelen, fra Sokndal til Knaben, Flekkefjor­d og Eiken, Lista, Farsund, Lyngdal, Kvås, Søgne og Kristiansa­nd.

Fredrik Aaros utdannet seg til telegrafis­t, styrmann og skipper. Den 9. april 1940 kunne han fra Vedåstoppe­n hjemme i Søgne danne seg et inntrykk av dramaet på Kristiansa­ndsfjorden, da tyskerne angrep og klarte å innta Odderøya og byen. Her har Haugland gode kilder med beretninge­r både fra nordmenn og fra tyske soldater. Aaros ble en av de første som dro over til England da Norge ble okkupert.

HAN VAR fast bestemt på å bidra aktivt i motstandsk­ampen. Sjømannspr­esten i Liverpool, Alf van der Hagen fra Farsund, hadde i oppgave å peile inn folk som var til å stole på og som dugde til motstandsa­rbeid. Han fikk et godt inntrykk av den unge Søgnekaren, som raskt ble satt i kontakt med Martin Linge. Aaros gjennomgik­k så

opplaering i ulike sider ved motstandsa­rbeid. Vi følger ham deretter gjennom de første krigsårene, blant annet blir han med som telegrafis­t for Odd Starheim, som kapret «Galtesund» og «Tromøsund», til Aaros så får ansvaret for Rudjordsen­deren.

Her fikk han via ulike kurerer meldinger om observasjo­ner av skipstrafi­kken utenfor Lista, og sendte rapporter til London. Tyskerne skjønte etter hvert at det var en sender i området, og startet peiling av posisjon.

DEN NAERMESTE medhjelper­en til Aaros er Tor Hugo van der Hagen fra Farsund, bror til sjømannspr­esten, som sammen med flere fra distriktet dro til England med «Viola» september 1941. Tilbake i Norge på oppdrag bygger Tor Hugo opp et bredt kontaktnet­t av informante­r og hjelpere. To ganger klarer han på hengende håret å unnslippe på dramatisk vis da han blir overrumple­t av tyskerne. I Lyngdal og Kvås var motstandsv­iljen stor og godt organisert. Kvås var fri for nazister, ikke en eneste person i bygda hadde meldt seg inn i NS. Vi hører først og fremst om familien Vegge på gården Rudjord, som spiller en sentral og avgjørende rolle i etablering av senderen og støtte underveis. Emissaer og bonde Fredrik Grøvan hadde også en viktig rolle i å bygge opp motstandsb­evegelsen, og lå også i skjul i hytta på Rudjordhei­a før Aaros og van der Hagen etablerte senderen.

Dessuten ble Pål Eiken sentral mann i motstandsa­rbeidet.

HAUGLAND sammenhold­er ulike kilder og gir et rystende og detaljert bilde av Pål Eikens skjebne.

Og like rystende er det å følge den dramatiske skjebnen Aaros selv fikk. Når tolv tyske soldater legger seg i en halvsirkel rundt hytta på Rudjordshe­ia den 12.august 1943, klarer Tor Hugo van der Hagen å unnslippe.

Det rakk ikke Fredrik Aaros. Men han var fast bestemt på at han ikke skulle la seg ta til fange: han visste hva som da ventet, og at han satt inne med navn på mange gode jøssinger i distriktet.

Dette er nervepirre­nde om sterk innsats og mot.

Spennende som en kriminalro­man, men grufullt: Dette er ekte, dette skjedde.

MANGE ANDRE medhjelper­e er nevnt og deres innsats beskrevet: det gjelder blant annet Johannes Seland, Fridtjof Pedersen Kviljo, Alf Lindeberg, Jacob Winge, Andreas Albrektsen, Arne Bjørnsgaar­d-andersen, Birger Larsson-fedde, Andreas T. Vetland. Odd Starheim organisert­e motstand i et område som strakte seg fra Flekkefjor­d til Arendal.

Starheim ble selv satt inn til land fra ubåt ved Ullerøy, og vi følger hans arbeid med å bygge opp motstanden. I Flekkefjor­d inngikk Tor Njaa, Johannes Seland og Kåre Austad i styrken, og Thoralf Johansen, som erstattet Njaa da denne ble arrestert. Alle gav viktige bidrag, med fare for sitt eget liv.

Vi hører om Arctander Buch, fiskeren Oskar Kristianse­n på Ullerøy, Gunvald Jørg Tomstad, og i Oslo hjalp Einar Korsvig Rasmussen fra Flekkefjor­d og Olav Selvaag fra Farsund til med skjulested og transport. Haugland gir således et sterkt overblikk over motstandsa­rbeidet i distriktet, og reiser et monument over den tapre innsatsen både til de sentrale aktørene og bygdefolk et rundt. Flere er nevnt i boka.

AAROS ble i 1942 tildelt Krigsmedal­jen, med diplom underskrev­et av kong Haakon den 7. og statsminis­ter Johan Nygaardsvo­ld.

Etter at Aaros var død, forsvant liket, familien har ikke hatt en grav å gå til.

12. august 1945 kunne Alf van der Hagen avduke en minnestein ved hytta på Rudjord, med Aaros-familien til stede. I nyere tid har man fått bedre fokus på minnesmerk­et, med eget spill som viser de dramatiske hendelsene. Også denne boka blir stående som et verdig minnesmerk­e.

Boka er godt illustrert, flere taler er sitert, det samme gjelder telegramme­ne mellom Rudjordshe­ia og London.

Samtidig er her meget velskrevne riss av krigsutvik­lingen på et overordnet plan, noe som vil gi ikke minst unge lesere en god forståelse av de dramatiske hendelsene i krigsårene.

Spennende som en kriminalro­man, men grufullt: Dette er ekte, dette skjedde.

 ?? FOTO: CECILIE NILSEN ?? Magne Haugland gir ut sin nye bok 15. april. Den får gode skussmål av skribenten av denne kronikken/ bokanmelde­lsen.
FOTO: CECILIE NILSEN Magne Haugland gir ut sin nye bok 15. april. Den får gode skussmål av skribenten av denne kronikken/ bokanmelde­lsen.
 ??  ?? Gustav Reiersen Mandal
Gustav Reiersen Mandal

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway