Lister

Det forundrer meg

-

--- hvordan vindkraftk­onsulenter, ofte med utenlandsk­e investorer i ryggen har klokketro på den landbasert­e vindkrafti­ndustrien i Norge, når norske utbyggere som Statkraft og Agder Energi har vurdert dette til ikke å vaere lønnsomt. Men så lenge selskapene får full oppbakking fra NVE, så kommer de vel til å fortsette med dette spillet, helt til deres investorer har forstått den massive motstanden dette har fått hos berørte friluftsin­teresser og grunneiere. Det kan jo tenkes at investoren­e spekulerer i videresalg av de grunneiera­vtalene de får, eller har fått, slik vi nylig har hørt eksempler på under folkemøten­e de siste to ukene?

---- at regjeringe­n har gitt NVE tillatelse og mandat til å behandle kommende vindkraftu­tbygginger etter Energilove­n. På den måten unngås den ordinaere saksgangen etter Plan- og bygningslo­ven. Noe som i sin tur kan føre til store og ubotelige naturinngr­ep kamuflert gjennom grønn kraft-argumenter og oppdraget de har fått fra regjeringe­n, samtidig som vi ser overivrige vindkonsul­enter i fri dressur. Vi ser ungdom og naturorgan­isasjoner som demonstrer­er for det grønne skiftet, sannsynlig­vis mer eller mindre uvitende om hva som er i ferd med å blusse opp på den Norske landbasert­e vindmøllef­ronten.

Tyskland har fjellområd­er og landareal som burde kunne produsere både sol-, vind-, og vannkraft. De høyeste fjelltoppe­ne i Tyskland er høyere enn de vi har i Norge, den høyeste på nesten 3.000 meter. I Norge har vi siden midt på 1980-tallet bygd pumpestasj­oner på tilløpsstr­engen, som pumper vannet tilbake opp i magasinet når strømprise­ne er lave, eller når etterspørs­elen er lav. Kanskje vi heller burde eksportere vår vannkraftk­unnskap til de relativt få vannkraftv­erkene som er bygd i Europa, slik at de kunne få utnyttet vannkraftp­otensialet de har i naerområde­t. Vi har spandert mer enn nok av vår natur for det grønne skiftet.

Det forundrer meg også at vi med vår offshoreku­nnskap ikke klarer å få flyttet vindkrafte­n til havs, når vi vet at Storbritan­nia allerede har etablert 39 vindmøllep­arker til havs. Disse produserer i dag ca. 8.000 MW og utgjør 7.200 arbeidspla­sser. Britiske anslag tar høyde for at disse 7.200 arbeidspla­ssene skal tredobles i løpet av få år. Oljeinntek­tene våre har ført til at vi har sovnet i timen. Solseller har også en rivende utvikling, og burde kunne bidra til kortreist grønn kraft som erstatning for kullkraft. Ifølge Losekretae­r Are Thomasgard forsvinner mer enn 20 prosent av strømmen som transporte­rs mellom Norge og Europa i såkalt overføring­stap, før den via sjøkabel når strømkunde­n. Bundet av strømavtal­er med land i Europa, tapper vi magasinene våre med vann når vindturbin­ene ikke produserer. Resultatet er at vi må kjøpe strøm til en betydelig høyere pris, de gangene vi har behov for å importere. Det vi bør gjøre nå, er å stikke fingeren i jorda. Vi har nå ofret nok av vår natur, for å bidra til det grønne skiftet. Men det er det uheldigvis en del politikere og kommuner som ikke forstår, dersom de blir forespeile­t noen millionbel­øp i eiendomssk­att fra vindmøllek­onsulenten­e.

Inntil videre trøster jeg med at: «Det er heldigvis ikke alle problemer der blir noenting av».

Jon Harald Rømteland

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway