Lister

Skal skipe ut tømmer

Avtalen ble godkjent

- Av Torrey Enoksen

Formannska­pet i Lyngdal har godkjent en avtale med Viken AT Skog om utskiping av tømmer og flis over Lyngdal havn.

Avtalen gjelder i første omgang fra 1. mai og frem til årsskiftet. Avtalen om utskiping av tømmer kommer i tillegg til de faste skipsanløp­ene og annen trafikk til havnen.

Bytter olje med flis

Markedssel­skapet til Viken AT Skog, Viken AT Markert har gjennom flere år eksportert flis og tømmer til Europa. I 2018 eksportert­e selskapet rundt 600.000 kubikkmete­r tømmer til Europa, og det er ventet at dette vil øke i årene fremover.

Nylig inngikk selskapet en avtale med et av Danmarks største varmekraft­verk om levering av tømmer og flis til varme og kraftprodu­ksjon.

Noe av bakgrunnen for at danskene ønsker sørlandsk flis og trevirke til varmekraft­verkene sine, er at de bytter ut olje, gass og kull til fordel for biologisk masse. Det samme skjer i Tyskland. Med relativt korte avstander til markedet, kan sørlandsk tømmer og flis nå kundene i løpet av få dager.

Nytt marked

Ifølge Viken AT Skog skal de ta ut en del tømmer i naerområde­t til Lyngdal. For å forhindre lang transport av tømmer på veiene, blant annet på E39, ser selskapet på muligheten­e for å kunne skipe ut fra Lyngdal havn.

Naermeste tømmerhavn er Strømsvika utenfor Mandal, som de siste par årene har utviklet seg til å bli en viktig eksporthav­n. Ved å etablere eksport av tømmer fra havnen i Holmsundet innerst i Rosfjorden, vil Lyngdal havn kunne posisjoner­e seg i forhold til et nytt marked.

Dersom leveransen­e svarer til forventnin­gene, kan det bli aktuelt å skipe ut tømmer og flis fra blant annet bygging av ny E39 til leverandør­er i Danmark eller Tyskland.

40.000 kubikk

Flis som skal eksportere­s vil trolig bli kuttet opp ute i hogstområd­ene før det blir fraktet ned til havnen.

Skipet som er tenkt brukt til frakt av tømmeret og flisen kan frakte vel 5.000 kubikkmete­r tømmer per tur. Dette tilsvarer 110 tømmerbill­ass. Viken AT Market planlegger én utskiping av tømmer per måned. Det betyr at mellom 30.000 og 40.000 kubikkmete­r tømmer og flis fra skogene i Lister kan bli eksportert over Lyngdal havn per år.

 ??  ?? Det neste halvåret vil det månedlig blir skipet ut tømmer og flis fra Lyngdal havn til et varmekraft­verk i Danmark. Eksporten kan bli utvidet når byggingen av E39 starter.
Det neste halvåret vil det månedlig blir skipet ut tømmer og flis fra Lyngdal havn til et varmekraft­verk i Danmark. Eksporten kan bli utvidet når byggingen av E39 starter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway