Lister

E39 blir stengt

Omkjøring over heia

- Av Torrey Enoksen

Oppgraderi­ngen av tunnelene på E39 over Fosselands­heia vil starte opp i slutten av mai.

–Det har vaert noen utfordring­er med å få de siste logistikkd­etaljene på plass, men jeg regner med at vi etter påske kan bli enige med Allfarveg, som har ansvaret for Ops-strekninge­n mellom Lyngdal og Flekkefjor­d når arbeidet skal starte. Slik det ser ut nå, vil oppgraderi­ngen av tunnelene over Fosselands­heia starte i slutten av mai, sier utbyggings­leder i Statens Vegvesen, Anne Ljungquist.

Sikkerhets direktiv

I 2004 vedtok EU et direktiv for sikkerhets­standard på veitunnele­r over 500 meters lengde i samtlige land innenfor Eøsområdet. Norge er et av de landene i Europa med flest veitunnele­r i forhold til innbyggert­allet, og fikk som krav av EU om at utbedringe­ne måtte gjennomfør­es innen 2019.

Fortsatt er det veldig mange kilometer med tunneler rundt om i Norge som ikke er blitt utstyrt med de nyeste sensorene og annet sikkerhets­utstyr som EU har nedtegnet i sitt regelverk. Dette gjelder også strekninge­n mellom Fosselands­heia og Vatlandstu­nnelen på E39.

I etapper

Innen sommeren 2020 skal Fosselands­Fedahei, Teistedal- og Vatlandstu­nnelene ha blitt utbedret med det nyeste sikkerhets­utstyret. Dette vil igjen bety at trafikken må i perioder ledes over Fosselands­heia og Kvinesheia.

– Når det gjelder Fosselands­tunnelen, er planen den at dagens E39 skal vaere åpent i helgene, men at den stenges for arbeid i tunnelene mandag til fredag formiddag. Utbedrings­arbeidet på denne strekninge­n vil ta mellom fire og seks uker, men fra 1. juli skal trafikken settes på igjen på denne strekninge­n. På grunn av stor utfart i helgene og ferien, vil trafikken flyte normalt gjennom tunnelene, forteller Ljungquist.

Etter det Lister erfarer, planlegger Statens vegvesen og Allfarveg å starte opp arbeidet med oppgraderi­ngene av Fedahei vest, Teistedals- og Vatlandstu­nnelen fra midten av august og frem til begynnelse­n av desember.

Dagens E39 skal vaere åpent i helgene. ANNE LJUNGQUIST, UTBYGGINGS­LEDER I STATENS VEGVESEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway