Lister

Skjaergård­en skal ryddes

Arrangøren­e ber om tips om hvor de bør plukke søppel

- Av Victoria Becker Meberg

27. april er det tid for den årlige strandrydd­edagen. I år er det skjaergård­en som er i fokus.

Nytt i år på den tradisjone­lle strandrydd­edagen er at motorbåtfo­reningen i Lyngdal er med på aksjonen sammen med frivilligs­entralen, Lista friluftsrå­d og Farsund motorbåtfo­rening. Motorbåtfo­reningen vil stille opp med båter som frivillige kan vaere med i om de ikke har egne båter. Båtene vil kjøre rundt og rydde skjaergård­en for søppel nå før båtsesonge­n er i full gang. I tillegg er Rov-partner og Green Bay nye samarbeid som skal bidra med miniubåter som leter etter tegner og annet avfall på havbunnen. På slutten av dagen vil all søppelet bli samlet på motorbåtfo­reningen hvor det blir grilling for de frivillige.

Mindre søppel

Det er blitt satt mye fokus på forsøpling i naturen de siste årene, spesielt etter at det ble funnet 30 plastposer i magen på en hval i Sotra i 2017. Siden har har det blitt holdt flere aksjoner for søppelpluk­king rundt om i landet. Folk er blitt mer bevisste på hva slags spor de legger igjen etter seg i naturen, og naturforva­lter Stig Alfred Eikeland forteller at man finner mindre søppel i kommunen i dag enn for noen år siden.

– Det er blitt mye fokus på det de siste årene, så det har blitt bedre. Derfor vil vi anbefale å bruke «Hold Norge rent» sin nettside og markere hvor det er søppel i kommunen så vi vet hvor vi burde dra å rydde.

På nettsiden til Hold Norge rent kan alle gå inn å merke av et område hvor det er masse søppel i kommunen din, sånn at søppel plukkere vet hvor de skal dra. Eikeland anbefaler folk å bruke det tilbudet så ting kan skje veldig effektivt og greit med all opprydning.

– I år har vi også med kystlotter­iet som gjør det litt ekstra gøy å plukke søppel.

Lotteri

Kystlotter­iet skal oppmuntre til opprydning av marin forsøpling gjennom premiering ved at når du har samlet en hel søppelsekk med søppel så fyller du ut et lodd og hekter det på sekken. Da er man med i trekningen av noen fine premier.

–Det er et stort opplegg og vi har mange bra samarbeids­partnere i år, blant annet skjaergård­tjenesten som skal kjøre rundt å hente alle poser som de frivillige samler.

Farsund kommune er svaert takknemlig­e for alle som samarbeide­r for at det skal bli en bra og ryddig aksjon.

– Vi har hatt et fruktbart samarbeid om denne og andre prosjekter i forkant, sier Eikeland.

Selv om de håper på mange frivillige som vil vaere med, så er det mye søppel man ikke ser som ligger i havet. Det er derfor de har de fått tak i en fjernstyrt undervanns­farkost som skal hjelpe til med å finne forlatte tegner på havbunnen. Folk fra Farsund undervanns­klubb vil også bidra med å gjøre rent under havet.

I år har vi også med kystlotter­iet som gjør det litt ekstra gøy å plukke søppel STIG ALFRED EIKELAND

 ?? FOTO: OLAV HOEL ?? Mye søppel ble samlet under aksjonen i fjor.
FOTO: OLAV HOEL Mye søppel ble samlet under aksjonen i fjor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway