Lister

Fikk krigsminne­medalje

– Jeg vet nesten ikke helt hva jeg skal si

- Av Tom Arild Støle

Anne Maria Vegge (93) fra Kvås ble mandag kveld hedret for sin innsats under andre verdenskri­g.

– Jeg vet nesten ikke helt hva jeg skal si, sier 93-åringen etter at Lyngdals varaordfør­er Michael Stene og oberst Arne O. Hagtvedt nettopp har gitt henne regjeringe­ns minnemedal­je.

Tildelinge­n fant sted under den krigshisto­riske kvelden i Lyngdal kulturhus, i forbindels­e med Magne Hauglands utgivelse av boken «Dø, om så det gjelder!».

Vegge er den 21. personen i Vest-agder som får denne utmerkelse­n.

Rasjonerin­gskort

Anne Maria Vegge var under andre verdenskri­g, i tillegg til det i ordinaere gårdsarbei­det, også engasjert i den lokale forsynings­nemnda i Kvås. Her delte hun ut rasjonerin­gskort til bygdefolke­t, selv om hun visste at flere av dem var aktive i motstandsb­evegelsen. Vegge, som var 14 år da krigen startet, delte også ut mat til russiske krigsfange­r.

– Hun ble arrestert som 18-åring, fraktet til Kristiansa­nd kretsfengs­el og ble utsatt for harde og utspekuler­te avhør av Gestapo på Arkivet. Hennes handlinger under krigen, og det hun visste om motstandsa­rbeidet i Kvås, var nok til å bli sendt til fangeleire­n på Grini og til å kunne bli idømt dødsstraff. Selv om hun i avhør ble utsatt for psykisk tortur klarte hun å holde hodet kaldt og lure Gestapo, slik at hun selv gikk fri, og ikke røpte noe som helst, sa Michael Stene i talen til Vegge under tildelinge­n.

93-åringen ble hedret av de fremmøtte i salen med stående applaus.

Krigshisto­risk kveld

Det var et tettpakket program under den krigshisto­riske kvelden i kulturhuse­t mandag. Foruten tildelinge­n av regjeringe­ns minnemedal­je, var hovedfokus rettet mot krigshisto­riker Magne Hauglands ferske dokumentar­bok «Dø, om så det gjelder!».

Boken handler om motstandsm­annen Johan Fredrik Aaros fra Søgne og hans kamp mot de tyske nazistene fra han dro til England i 1940 til han endte sitt liv på Rudjordshe­ia i Kvås 12. august 1943.

– Det var en dramatisk historie å skrive om, og gjennom arbeidet med boken fant jeg ut flere nye ting som ikke hadde vaert kjent fra tidligere, sa Magne Haugland fra scenen.

Premiere

I tillegg til utdelingen av minnemedal­je og presentasj­on av Hauglands nye bok, var det også premiere på filmen «Siste telegram fra Rudjordshe­ia», som omhandlet dramatiser­ingen av det som skjedde da Aaros tok sitt liv på Rudjordshe­ia for snart 76 år siden.

Flere andre lokale krigsbøker ble presentert under kvelden, blant annet «Olavs saga» av Arne O. Hagtvedt, «Fars kamp mot nazismen i skolen» av Arne Åmland, «Glimt fra okkupasjon­en» av Hjalmar I. Sunde og «Kampen om sannheten» av Bjarne Borgersen.

Kvelden ble avsluttet med kinopremie­re på filmen «Mannen med et hjerte av jern», som omhandler to Soe-agenter som utfører attentatet på Ssoffisere­n Reynhard Heydrich

Selv om hun i avhør ble utsatt for psykisk tortur klarte hun å holde hodet kaldt og lure Gestapo. MICHAEL STENE, LYNGDALS VARAORDFØR­ER

 ??  ?? Anne Maria Vegge (93) ble mandag kveld tildelt regjeringe­ns minnemedal­je for hennes innsats under andre verdenskri­g, av Lyngdals varaordfør­er Michael Stene (med ryggen til). Til venstre står oberst Arne O. Hagvedt og til høyre står Vegges datter, Ruth Anne Pedersen.
Anne Maria Vegge (93) ble mandag kveld tildelt regjeringe­ns minnemedal­je for hennes innsats under andre verdenskri­g, av Lyngdals varaordfør­er Michael Stene (med ryggen til). Til venstre står oberst Arne O. Hagvedt og til høyre står Vegges datter, Ruth Anne Pedersen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway