Lister

Et løfte til unge sjøfolk

- Håvard Andreas Lervik Hansen

Noe av det første jeg hørte som førstereis­gutt var ordene – «det er ikke for alle». Det høres kanskje rart ut, men en ting har jeg skjønt; livet på sjøen er livet for meg. Det er vanskelig å tenke seg noe annet.

Vi er et sjøfarende folk. Vår sjøfartshi­storie er unik. Bare tenk på den innsatsen som ble nedlagt av krigsseile­rne våre. Og på tiårene etter krigen da tusenvis av norske ungdommer dro til sjøs og gjorde handelsflå­ten til en av de virkelig store juvelene i den norske kronen. Vi, et av verdens minste folk, hadde en av verdens største flåter, og norsk sjøfart har vaert med på å bygge velferdsst­aten Norge, bit for bit.

Enn så lenge vaier det norske flagget over en av verdens mest moderne offshore flåter, og ennå er det unge som vil reise til sjøs. Vi er kanskje ikke like mange, og så godt som ingen av oss seiler i langfart under fjerne himmelstrø­k, men havet har samme tiltreknin­gskraft som før. Da jeg var 15 år bestemte i alle fall jeg meg for at det var sjømann jeg ville bli, akkurat som bestefar. En mann av saltvannsf­olket, på lag med havet. Kunnskapsr­ik og klok, nevenyttig, aerlig og tillitsful­l. Jeg syntes det var noe å strekke seg etter. Jeg trodde vi skulle vaere en del av framtiden.

Dagens regjering snakker med store ord om å ivare ta norsk arbeidskra­ft, og om å løfte verdien av et fagbrev. Men vi sjøfolk se ikke ut til å falle inn under den kategorien som skal ivaretas og løftes. Har innsatsen til norske sjøfolk igjen gått i glemmeboka? Norske krigsseile­re ble dypt skuffet av den behandling­en de fikk etter krigen. De hadde satt livet på spill og hadde fortjent så mye, mye mer. De tusener av sjøfolk som ble satt på land når vi fikk NIS flagg i 1987 ble også skuffet. De trodde på en mer retterferd­ig løsning. Så la oss nå stå sammen for å unngå at dagens ungdom blir like skuffet. Vi må kunne gi unge som kan tenke seg et liv til sjøs, med maritimt fagbrev i hånda, en framtid hvor man ikke trenger frykte utflagging og sosial dumping. Er det egentlig for mye å forlange? At alle skal ha norsk lønn og norske arbeidsvil­kår når de faktisk jobber i Norge? Å måtte konkurrere på like linje, det har jeg nemlig ingenting imot.

Stortinget påla regjeringe­n å utrede hvilket handlingsr­om Norge har for å kunne stille krav til norske lønnsog arbeidsvil­kår i norske farvann, og på norsk sokkel, i juni 2017. Men jobben har ikke blitt gjort. Unge sjøfolk i dag kvier seg for å etablere seg med hjem og famille, for det kan ta slutt når som helst. Det er også tungt for de som har tilbrakt et langt yrkesliv på sjøen. De føler seg ikke verdsatt lenger, og kjenner på uroen for at de ikke skal få lov til å stå løpet ut. Alt dette gjør meg både bekymret, redd og frustrert, for jeg skjønner virkelig ikke hvor det baerer hen i det politiske Norge når det gjelder sjøfarten.

Kjaere regjering; norske sjøfolk trenger den samme rettferdig­heten og tryggheten for sine arbeidspla­sser som arbeidsfol­k har på land! Vi må jobbe sammen, og ikke mot hverandre, for å finne gode løsninger for at norske skip fortsatt skal vaere en viktig del naeringsli­vslivet og bidra med norske arbeidspla­sser. Slik det er nå mangler både anerkjenne­lse, og respekt, fra det politiske Norge.

Jeg og mange flere har en yrkesutdan­nelse, og ønsker å jobbe med det vi kan. Alt vi ber om er en sikker fremtid der det fortsatt vaier et norsk flagg i hekken på norske båter på norsk sokkel. Et solidarisk flagg som represente­rer stolthet til en yrkesgrupp­e som på mange måter har gitt alt for Norge.

Det det mangler et løfte til våre unge til sjøs. Et løfte om norske lønns- og arbeidsvil­kår i norske farvann og på norsk sokkel. Det er vi som er den moderne, norske handelsflå­tens fremtid. Norge har bruk for oss.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Håvard Andreas Lervik Hansen
FOTO: PRIVAT Håvard Andreas Lervik Hansen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway