Lister

Fokus på psykisk helse

- Av Torrey Enoksen

Psykisk helse er fortsatt et tabubelagt tema. Dette ønsker elevrådet ved Eilert Sundt videregåen­de skoles avdeling i Lyngdal å endre på når de holder møte om psykisk helse og selvmord.

– Det er viktig å ta tak i sånne viktige temaer og at det kan vaere vanskelig for folk å snakke om det de opplever. Mange kan føle seg alene i dette. Derfor er det viktig å fokusere på dette, og forebygge blant annet selvmord, skriver nestleder i elevrådet Christine Nilsen i en e-post til Lister24.

Bakgrunnen for at elevrådet sammen med skolen har valgt å holde et arrangemen­t om psykisk helse i Lyngdal kulturhus 24. april, skyldes at en tidligere elev ved skolen tok sitt eget liv en tid tilbake.

Ifølge en rapport som Ungdata offentligg­jorde i 2017, er andelen personer som rapportere­r om psykiske plager i ungdomsåre­ne høy. Mest utbredt er typiske stressympt­omer. På ungdomstri­nnet opplever tre av ti å vaere «ganske mye» eller «veldig mye» plaget av tanker om at «alt er et slit» eller «bekymrer seg for mye om ting».

I den videregåen­de skolen er det rapportert at naer halvparten av preget av psykiske plager. Jenter er oftere enn gutter utsatt for ulike psykiske plager viser dataene som Ungdata har samlet inn.

Omfanget av selvrappor­terte depressive symptomer blant jenter har gradvis økt siden begynnelse­n av 2010-tallet

– Det er viktig å ta tak i ting før det går så langt at folk vurderer å ta sitt eget liv, det hjelper å vaere åpen om ting og snakke høyt ut om det for det løser mye. Det å slite psykisk er forbundet med skam veldig ofte, men heldigvis så begynner det å bli litt mer åpenhet rundt psykisk helse, men det er enda en vei å gå, skriver Nilsen.

Til stede på møtet vil tidligere elever, organisasj­onen LEVE, helsesykep­leier og Psykisk Helse, samt lokale musikalske innslag delta.

Elevrådet håper et av resultaten­e fra arrangemen­tet vil bli at temaet skaper samtaler rundt middagsbor­det, og at flere skal engasjere seg. Ikke minst ta tak i påkjenning­ene unge mennesker opplever.

– Vi tror at åpenhet rundt dette emnet gjør at flere tør å dele hva de sliter med, og at det terskelen for å snakke om psykiske problemer blir lavere, mener Nilsen.

 ??  ?? Elevene ved Eilert Sundt videregåen­de skoles avdeling i Lyngdal skal samles i Lyngdal kulturhus hvor problemati­kken rundt psykisk helse blir tema.
Elevene ved Eilert Sundt videregåen­de skoles avdeling i Lyngdal skal samles i Lyngdal kulturhus hvor problemati­kken rundt psykisk helse blir tema.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway