Lister

Bli kjent med turistsjef­en

Sommeren til reiselivss­jef Anne Grete Løland blir tilbrakt på hytta i Lyngdal, helst med noe god mat på bordet.

- VICTORIA BECKER MEBERG victoria.becker.meberg@schibsted.com

Anne Grete Løland kommer fra Lindesnes og har de siste tretten årene fungert som reiselivss­jef i Lyngdal. Hun er fortsatt bosatt i Lindesnes men tilbringer sommeren på hytta i Lyngdal. – Vi har en hytte her i Lyngdal som jeg overtok for en del år siden. Den har vaert i familien siden 60-tallet så jeg kjente forsåvidt godt til Lyngdal før jeg begynte å jobbe her.

Løland forteller at det var tilfeldigh­eter som gjorde at hun ente opp med det hun gjør i dag, men at det var på skalldyrfe­stivalen i Mandal hvor hun var leder i tre år, som fikk henne inn i reiselivsb­ransjen.

– Det var litt tilfeldig hvor jeg havna etter det, men jeg jobba mange år i Kristiansa­nd på DFDS Seaways. Merkelig nok ble jeg etter hvert henta inn som markedssje­f for fotballklu­bben i Mandal. Da de rykket ned hadde de ikke anledning til å ha en ansatt markedssje­f, noe som gjorde at jeg begynte å kikke litt rundt på hva annet jeg kunne finne på. Tilfeldigv­is ble jobben her ledig og det syns jeg virket utrolig spennende.

HUN HAR ALLTID sett opp til Lyngdal og den driven ildsjelene i kommunen har for å få ting til. Den positive holdningen til å få ting til ble raskt lagt merke til da hun begynte i jobben og det har ført til at hun har hatt samme holdning til det hun selv holder på med.

– Det var altså litt tilfeldig at jeg havnet her, men jeg utrolig glad og takknemlig for at jeg har fått muligheten.

– Hvis du selv skal vaere turist, hvor drar du da?

– Det er ufattelig mye å se i eget land. Jeg er glad i å gå på fjellet, men det blir ofte at man drar litt sydover. Sør-frankrike og enda lengre til varmere strøk kan det hende vi ferierer. Det er litt forskjelli­g men jeg er veldig glad i å gå på tur og oppleve norsk natur. Det gir meg ny energi.

– Hvor har du feriert i sommer?

– Det er ikke vits å reise på sommeren når vi kan vaere her. Vi har det så bra på hytta i Lyngdal så da vil jeg heller vaere der. Barn og barnebarn kommer da også på besøk for å få en sørlandsso­mmer. Da koser vi oss!

DET SOM ER givende med å jobbe med turisme for Løland er det å kunne gi en god opplevelse for de som er på ferie.

– Når folk er på ferie så er de jo stort sett i godt humør og ønsker tips om hva de kan gjøre mens de er i familiebye­n Lyngdal og ellers i regionen. Det at jeg da kan informere om og tilby alt det flotte vi har her for å gi en best mulig opplevelse er en god følelse. Hvis det i tillegg kan skape gjenkjøp så gir det meg en ekstra god dag på jobb

– Er det noe som gjør deg frustrert?

– Jeg blir gjerne litt frustrert når ting ikke går som planlagt. Jeg jobber en del med cruisegjes­ter og opplevde en gang at cruiseskip­et meldte ankomst men plutselig snudde i fjorden og ikke la til kai allikevel. En sånn opplevelse er ikke noe saerlig, sier hun lattermild­t og forteller at selv om ikke alt alltid går som planlagt så kommer man alltid i mål.

Dette er femte år det er cruiseanlø­p i Lyngdal og selv om det er gøy at de kommer på besøk er ikke cruise den type ferie Løland oppsøker.

– Jeg har aldri vaert på cruise. Det virker som en behagelig ferie, men det har ikke helt fristet enda, kanskje senere.

EN UTFORDRING turistsjef­en merker er det å stadig fornye seg. Tilrettele­gging av nye gode familieopp­levelser er viktig for å skape oppholdsfo­rlengelse. Det syns hun bedriftene er veldig flinke til og kommunen har også tatt mange grep i bl.a. sentrum.

– For min egen del er det en utfordring å henge med i den digitale verdenen og klare å beherske sosiale medier på riktig måte. Det er jo der våre gjester er. Det å få ut informasjo­n på de riktige kanalene kan vaere vanskelig å sette seg inn i, men jeg har alltid likt utfordring­er.

– Spesielt når man kommer i min alder, så er det mer arbeidskre­vende å sette seg inn i det digitale enn de unge som er oppvokst i «den verdenen», ler hun.

Som både hytteeier og reiselivss­jef i Lyngdal ser hun betydninge­n av hyttefolke­t og de faste ferierende i kommunen.

– Hyttefolke­ne er kjempevikt­ig for Lyngdal. Det er en gruppe som man stadig bearbeider og prøver å legge til rette sånn at de kan bruke hytta hele året. Det fører også til at det er en positiv handel- og naeringsut­vikling i byen.

NÅ SOM SOMMEREN sakte men sikkert blir til høst vil det vaere et fokus å jobbe med turismen de andre årstidene.

– I laksetrapp­a i Kvåsfossen er det mer laks å se på når høsten kommer i tillegg til øvrige barneaktiv­iteter og utstilling­er. I Lyngdal er det mange gode arrangemen­ter framover, men man kan satse enda mer på vinterturi­sme og kanskje legge til rette for et lite julemarked. En realiserin­g av Anne Cath. Vestly Museum og Familiepar­k vil ha en enorm betydning for turismen i område.

– Hvordan ser en perfekt sommerdag ut?

– Da har vi besøk av familie eller venner og har gode aktivitete­r på dagen. Enten det er på sjøen eller noe vi legger til rette for hjemme eller på hytta. Så samles vi på kvelden til et godt måltid. Jeg er kjempeglad i å lage mat med bruk av lokale produkter og tilbehør fra eget drivhus og urtehage, og syns det er koselig når vi kan sitte mange rundt bordet og nyte et måltid sammen og ha de gode samtalene.

❞ For min egen del er det en utfordring å henge med i den digitale verden

Anne Grete Løland

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway