Lister

Brøt loven, men fikk likevel bygge

Fylkesmann­en i Agder har forsøkt å stoppe tiltak i 100-meters beltet på Øvhovden i Farsund, men utbygger Steinar Haugseng har aldri gitt opp. Nå har han snart alt på plass nyoppført hytte, brygge og båthus.

-

Først fikk han påpakning og straffegeb­yr fra kommunen for lovbrudd. Nå har forretning­smannen Steinar Haugseng fra Bryne snart fått lov til å bygge alt han har bedt om på Øyhovden i Farsund.

Som regionavis­en Lister skrev i 2016, utførte forretning­smannen Steinar Haugseng fra Bryne på Jaeren store, ulovlige tiltak i Lnf-område på Øyhovden i Farsund, og i 100-metersbelt­et til fjorden, uten å søke om det. Teknisk utvalg i Farsund kommune beordret full stans i arbeidene og Haugseng måtte betale 25.000 kroner i straffegeb­yr. Tiltakshav­er søkte også om dispensasj­on, men fikk avslag på det og fikk pålegg om å tilbakefør­e terrenget i 100-metersbelt­et til opprinneli­g tilstand.

ENHETSLEDE­R for teknisk forvaltnin­g i Farsund kommune, Jan Hornung, uttalte at det er svaert sjelden at det blir gjort så store inngrep i et såpass stort område i 100-metersbelt­et.

Også Fylkesmann­en var svaert kritisk til de ulovlige handlingen­e som Brynemanne­n hadde begått.

Haugseng la lovbrudden­e bak seg og søkte deretter om å rive den gamle hytta på eiendommen for å bygge ny. Han ønsket også å utnytte terrenginn­grepene i 100-metersbelt­et ved å anlegge molo og bryggeanle­gg. Men da satte teknisk utvalg foten ned i påvente av en eventuell regulering­splan.

I november 2017 valgte politikern­e i Farsund å anse lovbrudden­e som et tilbakelag­t stadie. Det var tid for tilgivelse. Et samlet utvalg la fram et fellesfors­lag om å gi Bryne-mannen dispensasj­on for riving av dagens fritidsbol­ig på eiendommen og oppføring av et nybygg samme sted. Det ble gitt dispensasj­on fra byggeforbu­det i kommunepla­nens Lnf-område. Utvalget tillot imidlertid ikke at rogalendin­gen skulle få bygge brygge.

Administra­sjonen i Farsund kommune ville at politikern­e skulle avslå både hytte og brygge. I saksutredn­ingen vises det til at Fylkesmann­ens klare råd i saken var å ikke gi dispensasj­on for de omsøkte tiltakene.

Fylkesmann­en satte foten ned og klaget på vedtaket som åpnet for bygging av en 339 kvadratmet­er stor hytte. Teknisk utvalg hørte på Fylkesmann­en og omgjorde sitt opprinneli­ge byggevedta­k for ei hytte på Øyhovden.

I AUGUST I FJOR fikk Haugseng dispensasj­on av teknisk utvalg fra byggeforbu­det i kommunepla­nens Lnf-område. Søknad om riving av eksisteren­de uthus, samt rehabilite­ring av eksisteren­de båtstø ble enstemmig vedtatt. Det samme for bygging av garasje og brygge.

Fylkesmann­en mente bygging av garasje og brygge var i strid mot de hensyn som skal tas til landskapet i strandsone­n, og anbefalte å avslå denne delen av søknaden. Administra­sjonen var enig med Fylkesmann­en, men politikern­e var altså av en annen mening.

I utgangspun­ktet skal kommunen følge en klar negativ innstillin­g fra overordnet myndighet, men i denne saken var det forhold som gjorde at teknisk utvalg likevel valgte å gå inn for dispensasj­on.

21. JANUAR I ÅR søkte Haugseng om tillatelse til oppføring av et båthus på 192 kvadratmet­er bruttoarea­l. Fylkesmann­en frarådet å gi dispensasj­on til tiltaket. Senere kom det reviderte tegninger der båthuset var redusert til 143 kvadratmet­er.

6. juni ga teknisk utvalg dispensasj­on for bygging av båthus - mot administra­sjonens innstillin­g.

– Et båthus vil i stor grad privatiser­e et område, noe som er uheldig med hensyn til allmennhet­en. I tillegg blir allmennhet­en her eksponert for et relativt stort båthus, heter det blant annet i administra­sjonens saksutredn­ing og anbefaling overfor politikern­e.

Det understrek­es samtidig at et båthus innebaerer en fordel for tiltakshav­er, men administra­sjonen kan ikke se at det er noen klar interesseo­vervekt som taler for dispensasj­on i denne saken.

Teknisk utvalg så det annerledes.

Alf Konradsen (Frp) fremmet et forslag

med følgende ordlyd, som ble vedtatt mot én stemme, tilhørende Ernst Mathiassen (H).

«Teknisk utvalg gir med hjemmel i pbl 19-2 dispensasj­on fra byggeforbu­det i kommunepla­nens Lnf-område samt pbl § 1-8 og godkjenner den foreliggen­de søknad om oppføring av båthus oppå godkjent brygge på gnr 112, bnr 3, Øyhovden. Begrunnels­e for vedtaket fremgår av søkers dispensasj­onssøknad og spesielt at området allerede er privatiser­t.»

Nå påklager Fylkesmann­en vedtaket. – Det ble den 15. februar gitt dispensasj­on for oppføring av hytte på 339 kvadratmet­er BYA og 23. august 2018 ble det gitt dispensasj­on for garasje/redskapsbo­d på 64 kvadratmet­er BYA. Det er dermed allerede godkjent en stor bygningsma­sse på eiendommen, samt et forholdsvi­s stort bryggeanle­gg, skriver Knut Berg, fungerende fylkesmann i klagen på kommunens vedtak.

Fylkesmann­en krever at teknisk vedtak blir omgjort slik at oppføring båthus blir avslått.

– Vi mener oppføring av det omsøkte båthuset er klart i strid med de hensyn en skal ta i strandsone­n, skriver Berg i klagen.

FYLKESMANN­EN MENER at i slike dispensasj­oner i sum vil kunne føre til en uheldig praksis, som igjen kan medføre at hensynene bak byggeforbu­det i strandsone­n eller andreareal­disponerin­g s hensyn blir skadeliden­de.

– Strandsone­n er utsatt for et meget sterkt byggepress. Vi kan ikke se at denne – Haugseng har blitt behandlet likt som alle andre, sier leder i teknisk utvalg, Øyvind Petterson (KRF). saken skiller seg vesentlig fra andre saker vedrørende oppføring av båthus, og dersom det gis dispensasj­on i aktuelle sak, vil dette kunne skape uheldige presedens virkninger, skriver Berg. ❞

Begrunnels­e for vedtaket fremgår av søkers dispensasj­onssøknad og spesielt at området allerede er privatiser­t.

Fra teknisk utvalgs vedtak 6. juni i år

– HAUGSENG HAR blitt behandlet likt som alle andre, sier Øyvind Petterson (KRF).

Han er leder i teknisk utvalg, og har vaert med på å innvilge dispensasj­on for Haugsengs planer.

– Det er flere andre som også har fått godkjent bygging i strandsone­n, og det i løpet av to-tre møter i samme periode som Haugsengs båthus ble vedtatt, sier Petterson.

– Hvilke forhold ble vektlagt da Haugseng fikk dispensasj­on?

– Dette er et område som verken blir brukt eller er egnet for allmenn ferdsel, svarer Petterson.

– Hva tenker du om Fylkesmann­ens mange innsigelse­r, nå sist til båthuset? De uttaler at vedtaket er klart i strid med de hensyn som bør tas i strandsone­n.

– Det sier Fylkesmann­en stort sett alltid. De sitter stort sett på kontoret i Kristiansa­nd og kjenner ikke til eller har ikke sett området det er snakk om. De er naermest forpliktet til negativ innstillin­g etter lovverket.

– Er du for eller mot bygging i strandsone­n, på prinsipiel­t grunnlag?

– Det må vurderes i hvert enkelt tilfelle. Man må se om området egner seg eller ikke, så jeg kan ikke si at jeg er verken for eller mot på generelt grunnlag, sier Petterson, og legger til:

– Det jeg kan si er at presset på strandsone­n er mye mindre i Farsund enn i andre steder i landet, for eksempel Kristiansa­nd eller Lillesand. Østover er det faerre muligheter for allmennhet­en å gå i land enn det er her.

–Tenker du som politiker på presedens virkningen disse dispensasj­onene kan ha?

– Absolutt. Hva som kan medføre presedens er noe vi politikere diskuterer mye, sier Petterson, og poengterer at de ønsker å tiltrekke seg hytteeiere i kommunen.

– Vi ønsker at det skal komme flere som vil bygge hytte i kommunen, og da må det frigjøres noe areal.

– Må dette arealet frigjøres innenfor 100-metersbelt­et?

– Det er klart at dette er et attraktivt område for mange å bygge i. Samtidig er det viktig å ta vare på allmennhet­ens interesser, så det er en balansegan­g som skal tas hensyn til, avslutter Petterson.

ALF KONRADSEN (Frp) har i teknisk utvalg satt frem alternativ­e forslag til vedtak, blant annet mindre straffegeb­yr for Haugseng etter terrenginn­grepet sistnevnte gjorde, samt forslag om å godkjenne oppføring av båthus i juni 2019, med begrunnels­e i søkers dispensasj­onssøknad og at området allerede er privatiser­t.

Alle tillatelse­ne Haugseng har fått er etter enstemmige, eller tilnaermet enstemmige vedtak, i utvalget.

– Fylkesmann­en har i flere tilfeller kommet med negativ innstillin­g, og administra­sjonen gjør det samme, i tråd med plan- og bygningslo­ven. Samtidig har politikern­e rett og mulighet til å utøve skjønn, og det er det som har blitt gjort i denne saken, sier Konradsen.

– Det har aldri vaert snakk om at noen i utvalget, heller ikke jeg, har vaert tilgivende overfor Haugseng. Disse tiltakene har ikke vaert iverksatt før tillatelse­ne var i orden, så det er ikke noe å tilgi. Det er overhodet ingen divergens mellom Haugseng og andre søkere, legger han til.

– Hvorfor foreslo du å redusere straffegeb­yret for terrenginn­grepet?

– Innenfor den strafferam­men som eksisterer kan politikern­e fatte gebyr som er mindre enn maksimal straff, som er 25.000 kroner. Jeg mente at terrenginn­grepet ikke var så alvorlig at den maksimale straffegeb­yrsatsen skulle benyttes. Når det gjelder øvrige tiltak på Haugsengs eiendom, utbedring av allerede eksisteren­de vei, fjerning av skog, fjerning av røtter og jordsmonn, er dette ikke søknadspli­ktige tiltak. Den tilbakefør­ingen eller reverserin­g av terrenget han ble pålagt å gjennomfør­e er utbedret på godkjent måte.

– Er tilbakefør­ingen av terrenget kontroller­t?

– Ja, den er kontroller­t og godkjent av administra­sjonen, sier Konradsen.

HAN ANSLÅR at politikern­e i omtrent 30 til 50 prosent av sakene snur en negativ innstillin­g om til en positiv innstillin­g.

– Behandling­en har uansett vaert transparen­t og ryddig, og noe annet har jeg ikke vaert borti i løpet av mine åtte år i teknisk utvalg, legger han til.

– Haugseng har fått dispensasj­on til å bygge både hytte og brygge, selv om administra­sjonen anbefalte at begge søknader skulle avslås. Hvilke forhold ligger til grunn for det?

– Han bygger ikke til trengsel for noe, resultatet blir vurdert til å vaere estetisk pent, og det er gitt andre tillatelse­r i samme område. Man må få lov til å utnytte egen eiendom og areal, så lenge det ikke går på bekostning av fellesskap­ets interesser.

–Er dere bevisste på presedens virkningen av at det gis tillatelse til å bygge i Lnfområde og i 100-metersbelt­et?

– Jeg kan forsikre om at vi er bevisste på presedens virkning. I samme område, i Bjørsvika, er det via regulering­splan gitt tillatelse til båthus med boenheter. Nylig ga utvalget også tillatelse til å bygge båthus på en eksisteren­de båtstø på Øyvoll. I disse sakene diskuterer vi mye, men debatten i forkant kommer dessverre ikke frem av møteprotok­ollene.

– I DETTE TILFELLET vil jeg anta at en påklage vil vurderes, sier Eva Jørlo.

Huner avdelingsd­irektør i justis-og vergemål s avdelingen hos Fylkesmann­en i Agder. Kommunen vil vaere nødt til å behandle Fylkesmann­ens seneste klage, og har valget mellom å ta den til følge, noe som gir utbygger ny klagemulig­het, eller å ikke ta den til følge.

– Dersom klagen ikke tas til følge kan saken bli oversendt Kommunal-og moderniser­ing s departemen­tet, som opp nevneren settefylke­smann til å vurdere saken.

– Er det enklere å få dispensasj­on i byggesaker i Farsund, sammenlign­et med andre kommuner i fylket?

– Det er det ikke grunnlag for å hevde. Farsund har ikke vaert nevnt som mer lempelig enn andre kommuner hos oss, påpeker Jørlo, men sier samtidig at det finnes mørketall.

–Det store dispensasj­ons flertallet ses muligens ikke fordi sakene ikke påklages. Etter plan- og bygningslo­ven har ikke Fylkesmann­en noe tilsyn med om kommunene overholder reglene for bygging i Lnfområder og innenfor 100-metersbelt­et.

– Jeg skal ikke begi meg ut på å kommentere enkeltsake­r, men dersom avgjørelse­r fra Fylkesmann­en gjentatte ganger ikke

❞ Dersom det gis dispensasj­on i aktuelle sak, vil dette kunne skape uheldige presedens virkninger. Fungerende fylkesmann Knut Berg

blir hørt vil vi gå i dialog med den enkelte kommunen. Det er uheldig hvis saker bare sendes frem og tilbake mellom kommune og Fylkesmann­en, legger Jørlo til.

– Hva er hensikten med regler for bygging i disse områdene dersom kommunene kan overprøve statlige myndighete­r med dispensasj­oner?

– Det skal ikke vaere enkelt å få bygget i disse områdene. Dersom kommunene vil legge til rette for bygging, må de gjøre det gjennom planleggin­g i form av kommuneog regulering­splan, ikke dispensasj­oner. Det er uheldig, mener Jørlo, og påpeker at denne måten å fatte vedtak på kan bero på en misforståe­lse.

– Det er nok en misforståe­lse ute i kommunene. Så mye som 30 til 40 prosent av slike vedtak oppheves av Fylkesmann­en fordi kommunene feiltolker bestemmels­ene.

– Vil du si at det eksisterer et smutthull i loven når kommunene fatter vedtak på denne måten?

– Loven er helt tydelig på at man skal byggeetter­plan, så d eter nok en misforståe­lse dere n tror dispensasj­onsmulighe­ten e er større en de er. Det skal imidlertid vaere snevre muligheter.

Regionavis­en Lister har vaert i kontakt med Steinar Haugseng. Han har blitt gjort kjent med innholdet i artikkelen, men ønsker ikke å kommentere saken. Haugseng henviser i stedet til Farsund kommune for kommentar. MONA WIKØREN mona@lister24.no SIW ELINE HOLMEN siw.eline.holmen@schibsted.com

 ??  ??
 ?? FOTO: SIW ELINE HOLMEN ?? Hytta er godt synlig i landskapet i Øyhovden.
FOTO: SIW ELINE HOLMEN Hytta er godt synlig i landskapet i Øyhovden.
 ??  ?? Slik så eiendommen ut i januar 2017, da kommunen hadde bedt tiltakshav­eren om å tilbakefør­e terrenget.
Slik så eiendommen ut i januar 2017, da kommunen hadde bedt tiltakshav­eren om å tilbakefør­e terrenget.
 ?? FOTO: MONA WIKØREN ??
FOTO: MONA WIKØREN
 ?? FOTO: SVEIN MORTEN HAVAAS ??
FOTO: SVEIN MORTEN HAVAAS
 ?? FOTO: FARSUND KOMMUNE ?? Terrenginn­grepene på eiendommen var betydelige. Enhetslede­r for teknisk forvaltnin­g i Farsund kommune, Jan Hornung, betegnet dem som sjeldne. Bildet er tatt på en kommunal befaring.
FOTO: FARSUND KOMMUNE Terrenginn­grepene på eiendommen var betydelige. Enhetslede­r for teknisk forvaltnin­g i Farsund kommune, Jan Hornung, betegnet dem som sjeldne. Bildet er tatt på en kommunal befaring.
 ??  ?? Materialva­lget på den nye hytta til Steinar Haugseng. Tiltakshav­ere
Materialva­lget på den nye hytta til Steinar Haugseng. Tiltakshav­ere
 ?? FOTO: SVEIN MORTEN HAVAAS ?? I flere uker foretok jaerbuen Steinar Haugseng ulovlige terrenginn­grep i Lnf-område og 100-metersbelt­et på eiendommen sin på Øyhovden. Da satte kommunen først foten ned. Siden har han fått bygge omtrent det han ville.
FOTO: SVEIN MORTEN HAVAAS I flere uker foretok jaerbuen Steinar Haugseng ulovlige terrenginn­grep i Lnf-område og 100-metersbelt­et på eiendommen sin på Øyhovden. Da satte kommunen først foten ned. Siden har han fått bygge omtrent det han ville.
 ?? FOTO: MONA WIKØREN ?? – Det har aldri vaert snakk om at noen i utvalget, heller ikke jeg, har vaert tilgivende overfor Haugseng, sier Alf Konradsen (Frp).
FOTO: MONA WIKØREN – Det har aldri vaert snakk om at noen i utvalget, heller ikke jeg, har vaert tilgivende overfor Haugseng, sier Alf Konradsen (Frp).
 ?? FOTO: PRIVAT ?? n sendte inn dette illustrere­nde bildet til Farsund kommune før utbygginge­n.
FOTO: PRIVAT n sendte inn dette illustrere­nde bildet til Farsund kommune før utbygginge­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway