Lister

Ministeren kom på besøk

Klima- og miljøminis­ter Ola Elvestuen (V) var imponert over det han fikk se ved Kvåsfossen sørnorsk laksesente­r.

- TOM ARILD STØLE tom.arild@lister24.no

– Jeg er imponert over det jeg har fått se, saerlig ved at man kommer så naer laksen og sjøørreten i visningsku­lpen. Det var også imponerend­e å se helheten i hvordan senteret er bygget, med en flott og informativ utstilling, og planken, hvor vi kunne gå over fossen, sier Elvestuen til avisen Lister etter et timelangt besøk på laksesente­ret i går ettermidda­g.

Noe av det han ble imponert over, var den såkalte «planken», der man naermest henger over de voldsomme fossestryk­ene.

Inviterte seg selv

Besøket kom i stand på kort varsel, ved at Elvestuens folk mer eller mindre inviterte seg selv på besøk.

Dermed kastet staben ved laksesente­ret seg rundt, og laget et helt program, slik at søndagen naermest ble en fagdag rundt temaet villaks og det vernede Lygna-vassdraget.

Senterlede­r Anne Charlotte Westerås ved Kvåsfossen - sørnorsk laksesente­r synes det er stas å få besøk av klima- og miljøminis­teren.

– Det viser at vi gjør en viktig jobb, i det å formidle villaksens viktige rolle. Og det er gir naturligvi­s mer motivasjon til å stå på videre, sier Westerås.

Laksesente­ret ved Kvåsfossen sammen med laksesentr­ene i Namsos, Laerdal og Tana får i løpet av kort tid status som såkalte nasjonale laksesentr­e.

– Det ser vi veldig fram til. Det at vi blir et nasjonalt laksesente­r vil blant annet føre til at vi får mer midler til å kunne drive enda mer formidling inn mot lokalmiljø­et, og lettere kan ta imot skoleklass­er. Til nå har vi først og fremst rettet oss mot turister for å få inntjening, forklarer Anne Charlotte Westerås.

Klima- og miljøminis­ter Elvestuen sier man nå er helt i sluttfasen med å få på plass et felles styre for de fire laksesentr­ene.

– Det at dette nå blir et nasjonalt villakssen­ter, betyr først og fremst anerkjenne­lse, men vil også ha stor betydning for å få fram viktighete­n av det å ta vare på villaksen i Norge, sier Ola Elvestuen.

Han fikk full omvisning i anlegget, men på grunn av den lille høstflomme­n, var det lite med fisk å se i visningsku­lpen akkurat i går.

Arvesølv

Senterlede­r Westerås forteller at det for tiden er ekstra fokus på villaksen, ettersom det er villaksens år.

– Det er mange som kaller villaksen for Norges arvesølv. Den er det viktig å ta vare på. Villaksen utsettes for mange trusler, blant annet fra oppdrettsn­aeringen, påpeker Westerås.

Før statsråden og hans følge ankom, holdt daglig leder av Lygna elveeierla­g, oppsynsman­n og laksefiske­r Petter Røren et foredrag om laksefiske i Lygna.

Foredrag

Også fagdirektø­r ved Fylkesmann­en i Agder, Ørnulf Haralsdsta­d holdt foredrag, der han snakket om hvorfor det ble bygget en laksetrapp i et vernet vassdrag. Lygna var i praksis laksetom på 1970- og 1980-tallet. De siste årene er det blitt tatt mellom 1,5 og tre tonn årlig med laks i elva.

Etter at ministeren hadde forlatt Kvåsfossen ble det invitert til gratis guiding i laksetrapp­en. Til slutt ble det arrangert en felles tur for barn til broen over Kvåsfossen. Der ble det gamle sagnet om trollet i Kvåsfossen fortalt.

 ??  ??
 ??  ?? Klima og miljøminis­ter Ola Elvestuen (til høyre) i samtale med senterlede­r Anne Charlotte Westerås og eier Osvald Egeland ved Kvåsfossen - sørnorsk laksesente­r i går ettermidda­g.
Klima og miljøminis­ter Ola Elvestuen (til høyre) i samtale med senterlede­r Anne Charlotte Westerås og eier Osvald Egeland ved Kvåsfossen - sørnorsk laksesente­r i går ettermidda­g.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway