Lister

At innbyggern­e reagerer og synes det er ekkelt å ha rovdyret så tett innpå seg er forståelig.

-

Fylkesmann­en i Agder har gitt tillatelse til å skadefelle en ulv som kan ha skadet eller drept opp mot 20 sau på heia mellom Eiken og Kvinesdal. Inne i heieområde­ne mellom Haegebosta­d, Kvinesdal og Eiken er det for tiden flere tusen sau på beite i noen av de beste beiteområd­ene i landet. Statens Naturoppsy­n har foretatt inspeksjon av området, og på to av sauene er det antatt sikkert at det ulv som har tatt dem.

ULVEN

er med jevne mellomrom fritt vilt i Agder fylkene. Alle jegere kan dra på ulvejakt. Alt de trenger er en lisens fra Brønnøysun­d. Fellingsti­llatelsen nå gjelder kun én ulv. Direktorat­et for Naturforva­ltning, Stortinget og ellers den jevne innbygger har motstriden­de oppfatning­er av om ulven har noen plass i i naturen.

DET FINNES

en beskjeden ulveflokk i Norge på rundt 50 dyr. Ulven streifer på tvers av Sørnorge og slik sett er det et paradoks at et dyr som er sultent og på gjennomrei­se skal drepes. De siste 40 årene har Norge forvaltet felling av rovvilt på ulikt vis og tatt hensyn til folkemenin­gen. For åtte år siden var det en lav terskel for å felle ulv i Agder, mens Hedmark hadde høyere terskel. Forskjelle­n skapte store bølger og tilløp til borgervern mot ulv. Rovdyret er ikke spesielt farlig, men har en ekstra dimensjon ved seg. Ulv knyttes følelsmess­ig til risiko for liv og helse for mennesker. Ulv er ikke farlig for mennesker. Miljødirek­toratet opplyser at sist gang det ble drept et menneske av ulv i Norge var i 1800. Da var landet i union med Danmark.

AT INNBYGGERN­E

reagerer og synes det er ekkelt å ha rovdyret så tett innpå seg er forståelig. Det samme følelsen har sauebønder som frykter at gråbein jafser i seg verdiene deres. Samtidig bør det vaere rom for rovdyr i norsk natur, i alle fall når de ikke utgjør noen reell fare for mennesker.

At innbyggern­e reagerer og synes det er ekkelt å ha rovdyret så tett innpå seg er forståelig.

 ??  ?? Nå blir det ulvejakt i Lister-regionen igjen.
Nå blir det ulvejakt i Lister-regionen igjen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway