Lister

Best på naering i Lister

Lyngdal er den kommunen som er best på naeringsut­vikling i 2018 sammenlign­et med de andre kommunene i Lister i NHOS kommune-nm.

- TORREY ENOKSEN torrey@lister24.no

Ifølge tallene som NHO har bearbeidet, er Lyngdal rangert på en 52. plass blant landets 428 kommuner. Dette er den klart beste enkel plassering­en av kommunene i Lister.

Flere faktorer

Når en slår sammen data om naeringsli­v, arbeidsmar­ked, demografi, kompetanse og kommuneøko­nomi, er Lyngdal nest best med en rangering på landsbasis på 103. plass.

Kraftkommu­nen Sirdal er samlet sett en mer attraktiv kommune når de er rangert som nummer 47.

Oslo er for første gang kåret til landets mest naeringsve­nnlige kommune her til lands.

Utvikling over tid

Hvert år foretar NHO en rangering av alle norske kommuner etter attraktivi­tet og lokal vekstkraft. Rangeringe­n er basert på statistisk­e analyser av rapportert­e tall knyttet til naeringsli­v, arbeidsmar­ked, demografi, kompetanse og kommunal økonomi.

Kristiansa­nd rangert som den beste kommunen på Agder med en 19. plass på nasjonalt nivå

- I den årlige rangeringe­n kan statistisk­e tilfeldigh­eter gi utslag. Derfor kan det vaere like relevant å se på utviklinge­n over tid, sier regiondire­ktør Siri Mathiesen i NHO Agder i en pressemeld­ing.

Stykke ned på listene

For kommunene i Lister sin del er Sirdal nevnt på 47. plass og Lyngdal på 103. plass.

Farsund følger Lyngdal på en 119. plass i årets Kommunenm, mens en må et stykke ned på tabellen for å finne Audnedal (157. plass), Haegebosta­d (187. plass), Kvinesdal (205 plass) og Flekkefjor­d (på 211 plass).

Tror på vekst

Av de 11 regionene NHO har rangert, er Agder plassert på en sjette plass på barometere­t.

– Før oljenedtur­en gjorde Agder det gjennomgåe­nde bedre enn de tallene vi ser nå. Men det er likevel gledelig at vi ser en klar og stabil fremgang for Agder som region de siste årene. Det er først og fremst innenfor kategorien arbeidsmar­ked at vi henger etter. Vi må øke yrkesdelta­kelse og skape flere arbeidspla­sser i privat sektor for å kunne konkurrere med de beste regionene. Det bør vaere en hovedoppga­ve for lokalpolit­ikere som skal lede Agder de neste fire årene, mener Mathiesen i NHO Agder.

NHO Agder forventer at sammenslåi­ng av flere kommuner i landsdelen, deriblant Lyngdal og Audnedal til nye Lyngdal med over 10.500 innbyggere, vil kunne gi sterkere bo- og arbeidsmar­keder.

❞ Før oljenedtur­en gjorde Agder det gjennomgåe­nde bedre enn de tallene vi ser nå. Men det er likevel gledelig at vi ser en klar og stabil fremgang for Agder som region de siste årene. Siri Mathiesen

 ??  ??
 ?? FOTO: FRODE BELSBY ?? Lyngdal er best på naerings-utvikling ifølge NHOS kommune-nm for 2018.
FOTO: FRODE BELSBY Lyngdal er best på naerings-utvikling ifølge NHOS kommune-nm for 2018.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway