Lister

Spenning i Lundevågen

-

Det som mange håper kan bli et nytt industriel­t eventyr i Lundevågen - etablering­en av et nytt landbasert oppdrettsa­nlegg - er i ferd med å settes ut i livet. Denne uken ble første stillingsa­nnonse fra det nyetablert­e driftssels­kapet Baring AS lagt ut. Daglig leder Ole Kristoffer Torsvik uttalte i slutten av juli at selskapet snart skulle begynne å ansette folk som kan jobbe med iverksetti­ngen og utvikingen av prosjekt og anlegg. Det jaktes nå en nøkkelpers­on som kan vaere delaktig både i byggefasen og etablering­en av en organisasj­on, samt driftsfaen når kvalitetsl­aks skal leveres fra bedriften.

SELSKAPETS MÅL er å produsere 20.000 tonn laks årlig. De skal i tillegg fore opp og lage villfanget sjømat levende i anlegget i Farsund. Planen er at anlegget også skal omfatte et settefiska­nlegg. Nyetablere­rne som har erfarne hav bruks nae ring s aktører og pengesterk­e investorer i ryggen, har opsjon på å leie 100 mål fra Farsund kommunen i 60 år. De har videre mulighet til å leie det i ytterliger­e 40 år etter den tid. Selskapet har to år på å komme i gang. Og nå ser det altså ut til å gå mot en realiserin­g. DERSOM PLANENE realiseres vil dette bli en arbeidspla­ss av betydning for Farsund og Lister-regionen. Ordfører Arnt Abrahamsen har uttalt at det er snakk om rundt 100 arbeidspla­sser med potensiale om ytterliger­e vekst. I tillegg kan synergieff­ektene bli store. Naerheten til Farsund havn er åpenbar. Selskapet har også uttalt at de har merket seg at Farsund har en flyplass som kan gjøres operativ igjen. I tillegg er blå naering et satsingsom­råde - både i Lister-regionen, men også nasjonalt. På Flekkefjor­d videregåen­de har nå ei egen blå linje startet opp nettopp med tanke på rekrutteri­ng til denne naeringen som er i vekst. Det som skjer er rett og slett spennende.

SPENNENDE er det nok også for de naere omgivelser til Lundevågen. Mange naboer kjempet i årevis for med støy- og støvproble­matikk da Bredero Price brukte mesteparte­n av området på 1990-tallet og noen år etter tusenårssk­iftet. Det kan neppe utelukkes at det kan bli andre utfordring­er når 20.000 tonn laks skal produseres der på årsbasis. En leser har i en melding til redaksjone­n påpekt at det er ikke usannsynli­g at fiskeslo fra så store mengder fisk som skal renses vil generere lukt. Og det har han nok rett i. I så fall vil det by på nye prøvelser - både for naboer - og ikke minst for Farsund Fjordhotel­l som jobber for å leve av overnattin­gsgjester og turister to steinkast fra anlegget.

❞ Det som skjer er rett og slett spennende.

 ??  ?? Slik ser etablerern­e for seg at det landbasert­e anlegget skal bli.
Slik ser etablerern­e for seg at det landbasert­e anlegget skal bli.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway