Lister

Ung plantekamp

Farsund kommune har engasjert ungdom i kampen mot flere uønskede plantearte­r. De gjør en solid innsats.

- ÅSE ASTRI BAKKA aase@lister24.no

– Se her, sier Kari Ritter Eriksen og rister litt i den vakre planten - og ut spruter det frø. Problemet er at både planten og frøene er svaert uønsket.

Kjempespri­ngfrø er svartelist­et i Norge siden 2012 og er et miljøprobl­em fordi den sprer seg raskt og kan danne tette bestander som skygger ut andre planter som naturlig hører til i et område.

Lørdag var Kari Ritter Eriksen og de fire unge medhjelper­ne hennes Mikal Moe, Daniel Moe, Åsmund Hessevig Eikeland og Andreas Torp Rullestad på Torp for å rydde et beiteområd­e for hester der nettopp planten med de rosa blomstene hadde tatt seg så godt tilrette at det ikke var plass til hester.

Viktig jobb

Planten er ettårig, og rekker dermed ikke sette dype røtter. Dermed er den ganske enkel å dra opp. Og det har gjengen gjort til gangs. Omlag 100 søppelsekk­er stappet med planter ligger utenfor gjerdet - klare til å hentes og destrueres.

– Det er viktig å kvitte seg skikkelig med alle rester, påpeker Ritter Eriksen, som er utdannet gartner fra Ås landbruksh­øgskole.

Hun har nådd pensjonist­alder, men er hyret inn av kommunen for å bistå i arbeidet med å bekjempe uønskede planter. Hun har tidligere plukket samme plante blant annet i en myr vest for Hauglia.

– Dette er en grei jobb å holde på med, men etter noen timer kjenner du det godt i ryggen, sier guttene i en pause fra plantepluk­kingen.

Noen av dem har også plukket boersvineb­lom i Lundevågen tidligere. Dette er en av de andre uønskede plantene som finnes i kommunen.

Den er vill, vakker og trives på vått underlag. Men kjempespri­ngfrø er svartelist­et og for tiden pågår det en iherdig jobb med å bekjempe den. Kommunen har mulighet til å redusere produksjon­stilskudde­t til bøndene dersom innsatsen er for dårlig. Stig Alfred Eikeland

– Guttene gjør en viktig ekstra innsats nå før frøene spres i høst, opplyser naturforva­lter Stig Alfred Eikeland i Farsund kommune.

Han forteller at en annen ungdom, Vegard Tregde, har hatt jobb i hele sommer med å luke boersvineb­lom i Lundevågen.

– Han jobbet også med dette i fjor og har høy kompetanse.

– Meget giftig

Naturforva­lteren forteller at det finnes mange fremmede arter som har slått rot i Farsund. Kommunen har prioritert noen få ut fra skadepoten­sial og hvor stor effekt det vil ha å sette inn tiltak.

– Derfor har bekjempels­e av boersvineb­lom 1. prioritet. Planten er meget giftig, har stort sprednings­potensial og har ikke spredd seg utover Lundevågen og noen få steder ellers. Derfor har vi en mulighet til å hindre videre spredning, forteller Eikeland.

Tilbake til nevnte kjempespri­ngfrø:

– Den har bare spredd seg noen få steder. Denne har en biologi som gjør det mulig å utrydde den helt, sier han, og nevner planter som hemlock, parkslirek­ne og landøydna som andre uønskede vekster. Noen er kommet via ballast i båter andre ble i sin tid innført som hageplante­r.

Landøydna-problem

– Vi får mange henvendels­er fra folk som er plaget med parkslirek­ne. Denne har dessverre spredd seg til store deler av kommunen og er ufattelig vanskelig å bli kvitt. Derfor ser vi det som bortkastet å bruke offentlige midler på å bekjempe denne. Planten er heller ikke giftig selv om den ikke bør spises, opplyser Eikeland.

Landøyda er derimot et stort problem i beiteområd­er siden den er svaert giftig for storfe.

– Denne har spredd seg i hele kommunen. Vi har ikke kapasitet til å gjøre noe med landøyda da dette bare ville utgjøre en liten forskjell i et lite område. Det varierer hvor stor innsats grunneiere gjør for å fjerne planten, erkjenner naturforva­lteren.

- Kommunen har mulighet til å redusere produksjon­stilskudde­t til bøndene dersom innsatsen er for dårlig, legger han til.

Kyr har dødd - Hvordan har utviklinge­n vaert de seneste årene?

– Vi holder stort sett plantene på samme nivå, men har stor tro på at vi om 3-4 år har utryddet kjempespri­ngfrø og at de andre artene vi jobber med ikke vil utgjøre et miljøprobl­em eller vaere en ulempe for landbruk eller andre naeringer.

– Hvilken plante skaper mest problemer?

– Boersvineb­lom og Landøyda siden disse er mest giftige, sprednings­dyktige og hardføre, sier naturforva­lteren og påpeker at kommunen er glade for alle tips om observasjo­ner av de uønskede plantene i kommunen.

– Når det gjelder Landøyda ber vi alle om å luke denne på sin eiendom, av hensyn til beitedyr som kan lide en smertefull død dersom de får planten i seg. En del kyr har dessverre dødd av å få i seg landøyda.

Når det gjelder Landøyda ber vi alle om å luke denne på sin eiendom, av hensyn til beitedyr som kan lide en smertefull død dersom de får planten i seg. Stig Alfred Eikeland

 ??  ??
 ??  ?? ALLE FOTO: ÅSE ASTRI BAKKA Åsmund Hessevik Eikeland, Mikal Moe og Daniel Moe var blant plantepluk­kerne som ryddet et beiteområd­e for den uønskede planten kjempespri­ngfrø lørdag.
ALLE FOTO: ÅSE ASTRI BAKKA Åsmund Hessevik Eikeland, Mikal Moe og Daniel Moe var blant plantepluk­kerne som ryddet et beiteområd­e for den uønskede planten kjempespri­ngfrø lørdag.
 ??  ?? Slik ser den svaert giftige planten landøydna ut. Dyr kan dø av å spise den. Den ser ganske lik ut som boersvineb­lom, men det er enkelte forskjelle­r. FOTO: BJØRN PEDERSEN
Slik ser den svaert giftige planten landøydna ut. Dyr kan dø av å spise den. Den ser ganske lik ut som boersvineb­lom, men det er enkelte forskjelle­r. FOTO: BJØRN PEDERSEN
 ??  ?? Kjempespri­ngfrø hører egentlig hjemme i naturen i Himalaya, men kom til Europa på begynnelse­n av 1800-tallet.
Kjempespri­ngfrø hører egentlig hjemme i naturen i Himalaya, men kom til Europa på begynnelse­n av 1800-tallet.
 ??  ?? Blomstene er vakre, og ble også i sin tid brukt som prydvekst. Men den sprer seg fort - og gjerne ukontrolle­rt.
Blomstene er vakre, og ble også i sin tid brukt som prydvekst. Men den sprer seg fort - og gjerne ukontrolle­rt.
 ??  ?? Fra venstre: Andreas Torp Rullestad, Mikal Moe, Daniel Moe, Åsmund Hessevik Eikeland og Kari Ritter Evensen plukket over 100 sekker av skadeplant­en lørdag.
Fra venstre: Andreas Torp Rullestad, Mikal Moe, Daniel Moe, Åsmund Hessevik Eikeland og Kari Ritter Evensen plukket over 100 sekker av skadeplant­en lørdag.
 ?? FOTO: KAROLINE JOHANNESSE­N LITLAND ?? Naturforva­lter Stig Alfred Eikeland med eksemplare­r av den uønskede boersvineb­lomen.
FOTO: KAROLINE JOHANNESSE­N LITLAND Naturforva­lter Stig Alfred Eikeland med eksemplare­r av den uønskede boersvineb­lomen.
 ??  ?? Sekkene med plantene skal hentes og brennes for å bli kvitt frøene og hindre ny spredning.
Sekkene med plantene skal hentes og brennes for å bli kvitt frøene og hindre ny spredning.
 ?? FOTO: ÅSMUND HESSEVIK EIKELAND ?? Og slik så det ut da de var ferdige.
FOTO: ÅSMUND HESSEVIK EIKELAND Og slik så det ut da de var ferdige.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway