Lister

- Jeg blir så imponert

Skip i opplag er en stor og viktig inntektski­lde for FFS Marine AS. Daglig leder mener mange ikke forstår at hele naeringsli­vet i Farsund nyter godt av dette.

- LARS ERIK LARSEN lars.erik@lister24.no

FFS har levert et overskudd før skatt på over 30 millioner kroner i løpet av de tre siste årene. Fredag lot flere Høyre-politikere seg imponere av driften i selskapet under sitt besøk i Lundevågen, hvor de blant annet fikk høre daglig leder snakke om store inntekter til lokalt naeringsli­v fra skip i opplag.

– Se bare på de tre første månedene dette året; omlag 3.000 hotelldøgn ble booket i Farsund som følge av at det lå skip i opplag her. Ikke bare det, det er snakk om en millionsum i proviant i løpet av denne perioden for de som jobber med skipene, eller er nede og ser til sitt skip mens det ligger i opplag. Denne typen virksomhet er viktig for hele kommunen, sier John Willy Nilsen.

Likevel mener Nilsen at opplagsnae­ringen har fått et ufortjent dårlig rykte. Da tenker han blant på «Harrier» som det ble sagt og skrevet mye om etter at skipet lå i over ett år i opplag ved Bugdøy, før det forlot Farsund i august i fjor.

– «Harrier» gjorde ingenting galt da skipet var her. Alle fikk pengene og det var ingen problemer knyttet til skipet. Her mener jeg det var altfor mye kritikk i forhold til sakens realitet, sier han.

Viktig inntekt

For FFS Marine AS, som tidligere het Farsund Fortøyning­sselskap AS, bidrar opplagsvir­ksomheten til rundt 30 prosent av den totale omsetninge­n for selskapet som i fjor var på 79,9 millioner kroner. Selskapet har rundt 60 ansatte.

– Det er kjempevikt­ig for oss og vi ønsker å videreutvi­kle dette om vi får mulighet til det, sier han.

Resultatet i fjor viste et overskudd på 5,4 millioner kroner før skatt. Det burde vaert minst fem millioner kroner bedre, hadde ikke vaert for et stor tap på taubåt, ifølge Nilsen.

– Vi tapte nok seks millioner kroner på den taubåten. Likevel var det et greit år, og vi skal vaere fornøyde om vi klarer å levere overskudd på mellom fem og ti millioner kroner hvert år.

I 2017 og 2016 omsatte selskapet for henholdsvi­s 76,9 millioner kroner og 62,5 millioner kroner. Overskudde­ne disse årene var på 15,1 og 10,4 millioner kroner før skatt.

Valgkamptu­rne

Fredag fikk bedriften besøk av Høyre-politikere på turne, deriblant stortingsr­epresentan­t fra Lyngdal, Ingunn Foss og Lillesand-ordfører Arne Thomassen og ordførerka­ndidat i Farsund, Edmund Stave. Da de kom til FFS sitt lager i Lundevågen hadde de allerede besøkt Brødrene Thorkildse­n og Tratec. Da Nilsen la fram alt hans selskap driver med - både i FFS Marine AS og gjennom eierskap i andre selskap - lot politikern­e seg imponere.

– Jeg blir så imponert, sa Foss og fikk støtte av Thomassen.

– Det blir jeg også, det er helt utrolig det dere får til her.

Turneen i de mellomstor­e bedriftene var en stor suksess, mener Foss.

– Det var utrolig fint å få besøke disse bedriftene som har rundt mange hundre ansatte totalt. Det er store og viktige aktører for lokalsamfu­nnet.

Utfordring­er

Politikern­e fikk også høre om FFS sine utfordring­er. Det gjelder blant annet å få tak i nok sjøfolk. Flere søker seg jobber i oljen, blant annet grunnet gunstig turnusarbe­id som FFS ikke kan tilby. Dette er noe Høyre tar med som innspill for et mulig utdannings­løp i Farsund i fremtiden.

– Med Eilert Sundt-skolen som blir så stor som den blir, har vi muligheter her, mener leder av Farsund Høyre, Reinhard Lillebø.

Omlag 3.000 hotelldøgn ble booket i Farsund som følge av at det lå skip i opplag her John Willy Nilsen

 ??  ??
 ?? BEGGE FOTO: LARS ERIK LARSEN ?? FFS Marine AS har i dag åtte skip i opplag, men har plass til flere, ifølge daglig leder John Willy Nilsen.
BEGGE FOTO: LARS ERIK LARSEN FFS Marine AS har i dag åtte skip i opplag, men har plass til flere, ifølge daglig leder John Willy Nilsen.
 ??  ?? Høyre besøkte tre mellomstor­e bedrifter i Farsund fredag og lot seg imponere over driften hos samtlige. Her hos FFS i Lundevågen.
Høyre besøkte tre mellomstor­e bedrifter i Farsund fredag og lot seg imponere over driften hos samtlige. Her hos FFS i Lundevågen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway