Lister

– En helt magisk Nordsjøkon­sert

«Ola, Ola, kua di er dau» lød konsertens siste låt. Men ikke dra forhastede antakelser - den var minst like magisk som resten.

- CECILIE NILSEN cecilie.nilsen@lister24.no

Allerede fra velkomstto­nene ble publikum fanget av alt fra stille harmoni til raske folk-toner. Den musikalske reisen på breddene av Nordsjøen startet godt med duoen Anna Massie og Mairearad Green. To av ti musikere som inntok scenen på Farsund kino denne kvelden.

– Nordsjøkon­serten represente­rer selve hovedideen bak Nordsjøfes­tivalen. Musikken skal vaere fra landene rundt Nordsjøen og hovedessen­sen er musikken og slektskape­t i musikken. Det er nettopp det disse musikerne skal gi oss i løpet av kvelden, innledet konferansi­er og daglig leder av Nordsjøfes­tivalen, Ann Helen Erichsen.

Artistene som bidro til nok en Nordsjøkon­sert som går inn i historien som den beste noensinne var Vegar Vårdal, Birger Misteregge­n, Aasmund Nordstoga, Åsmund Reistad, Saltfishfo­rty, Anna Massie, Mairearad Green, Ryan Young og Jenn Butterwort­h og Øystein Sandbukt.

Artistene spilte både egne melodier og sammen med hele ensemblet.

– Vår eminente kunstneris­ke leder, Knut Egil Kristianse­n har laget musikkonst­ellasjonen­e i dag, sa konferansi­eren.

Det kunstneris­ke nivået var skyhøyt og det var kort mellom de magiske øyeblikken­e.

– Her er en høyreist og kjekk folkemusik­er og bonde fra Vinje, introduser­te Erichsen Aasmund Nordstoga da han entret scenen.

– Jeg vil fremføre en vise fra havet - av en innlandsbo­nde, repliserte Nordstoga tilbake, og leverte låta med refrenget «Har du fyr, har du løkte langs din vei? Har du fyr, et signal om riktig lei?»

Siden fremførte Nordstoga sin eneste radiohit, før en vakker vuggesang ble lullet før pausen.

Farsund kino var smekkfull under Nordsjøkon­serten. Det var til og med solgt så mange billetter til sitteplass i trappa som forsvarlig var. Omkring et dusin mennesker måtte gå hjem uten å få billett til konsertopp­levelsen.

Saltfishfo­rty inntok scenen og inviterte publikum til å klappe eller trampe takten hvis de ønsket.

– Vaer velkommen til å spille i lag med oss hvis du en fele, en fele eller en fele. Skål, smilte de før de tok til tonene.

Mot slutten av konserten var alle stolene på scenen besatt, og samspillet var ekstatisk med en flott dynamikk og imponerend­e jam.

Som et overrasken­de element steppet Eamonn Moloney til noen av melodiene, noe som høstet stor applaus fra publikum.

Nok en gang ble Nordsjøkon­serten et bevis på de naere musikalske båndene mellom Skandinavi­a og De britiske øyer. Det finnes nemlig sanger og folketoner både i Skandinavi­a og Storbritan­nia som er helt like – kanskje bare med en liten tvist her og der, eller en annen tekst. Musikken ble båret over Nordsjøen. På Nordsjøfes­tivalen og Nordsjøkon­serten bringes tradisjone­ne sammen igjen som i en smeltedige­l.

– Igjen har vi opplevd en helt magisk Nordsjøkon­sert. Takk til Knut Egil og til musikerne for magien, avrundet Erichsen og takket samtidig alle frivillige og alle som kom.

Og som sagt, «Ola, Ola, kua di er dau» var en virkelig storslått avslutning.

❞ Igjen har vi opplevd en helt magisk Nordsjøkon­sert. Ann Helen Erichsen

 ??  ??
 ??  ?? Høydepunkt­ene stod i kø under Nordsjøkon­serten, den årlige, unike opplevelse­n der festivalmu­sikere møtes på scenenog spiller sammen.
Høydepunkt­ene stod i kø under Nordsjøkon­serten, den årlige, unike opplevelse­n der festivalmu­sikere møtes på scenenog spiller sammen.
 ??  ?? Som et overrasken­de element steppet Eamonn Moloney til noen av melodiene, noe som høstet stor applaus fra publikum.
Som et overrasken­de element steppet Eamonn Moloney til noen av melodiene, noe som høstet stor applaus fra publikum.
 ??  ?? Folkemusik­eren og bonden fra Vinje, Aasmund Nordstoga, satte tekst til folkemusik­ken.
Folkemusik­eren og bonden fra Vinje, Aasmund Nordstoga, satte tekst til folkemusik­ken.
 ??  ?? Duoen Anna Massie og Mairearad Green bød på konsertens første toner.
Duoen Anna Massie og Mairearad Green bød på konsertens første toner.
 ??  ?? Konfransie­r og daglig leder for Nordsjøfes­tivalen, Ann Helen Erichsen takket for en magisk festival.
Konfransie­r og daglig leder for Nordsjøfes­tivalen, Ann Helen Erichsen takket for en magisk festival.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway