Lister

Stenger gymsalene

Høye strømprise­r gjør at Haegebosta­d kommune holder gymsalene på Kollemo skole (bildet) og Eiken skule stengt for å spare penger.

- TOM ARILD STØLE tom.arild@lister24.no

Det kommer fram i en redegjørel­se fra ordfører Margrethe Handeland (Sp) på kommunens hjemmeside i kjølvannet av et kommunesty­revedtak før sommeren.

5.500 kroner per uke

Nå er det besluttet at flerbruksh­allene ved Kollemo skole og Eiken skule skal holdes stengt i perioden fra påske til høstferien. Det betyr at skolene må finne andre steder å ha sin kroppsøvin­gsundervis­ning i denne perioden.

Det betyr også at lag og foreninger, som normalt har gratis leie av hallene, må betale normal leiepris dersom de ønsker å bruke dem mellom påske og høstferie.

– Lag og foreninger i andre kommuner må ofte betale for å leie gymsaler og idrettshal­ler. I Haegebosta­d har de vaert godt vant, sier Handeland.

Hun beklager at kommunen ikke fikk orientert dem det gjaldt om saken før etter sommeren.

Kommunen forventer at grepet med stengte gymsaler fra påske til høstferie skal gi en innsparing på 5.500 kroner per uke. Dette tilsvarer ifølge rådmannens beregninge­r mellom 80.000 og 100.000 kroner per skoleår.

Høye strømprise­r

Høye strømprise­r har vaert en av årsakene til at kommunens enhet for plan og drift har hatt et merforbruk. I denne forbindels­e foreslo rådmannen som et strømspari­ngstiltak å stenge flerbruksh­allene ved Kollemo skole og Eiken skule fra 20. juni og fram til høstferien.

Dette ble sett på som et av de tiltakene som ga minst negative konsekvens­er, og rektorene ved skolene signaliser­te i prosessen at skolene kunne finne andre løsninger for deres aktivitete­r i hallene i perioden.

– Det er ingen ansatte eller politikere som ønsker å redusere tilbudet, men tilbakemel­dingen om at skolene mener at denne reduksjone­n knyttet til hallene kan løses på andre måter var viktig for politikern­e, opplyser ordføreren.

Tilbakemel­dingene Handeland har fått fra foreldrene er at det å stenge flerbruksh­allene i den aktuelle perioden oppleves som svaert liten ulempe for barna.

– Dette grepet har vi aldri gjort i vår kommune tidligere, men strømprise­ne er langt høyere enn det vi har budsjetter­t med. Alle monner drar, sier Margrethe Handeland.

Gatelys

Rektorene ved de to skolene ser ikke så mørkt på situasjone­n.

– Kollemo skole har et flott uteområde som blir og er blitt brukt mye i kroppsøvin­gsundervis­ningen. Det beste hadde selvfølgel­ig vaert om en kunne ha brukt både uteområde og hall etter behov. Skolen klarer imidlertid å legge til rette for tilfredsst­illende undervisni­ng i den aktuelle perioden, sier rektor Kjetil Homeland ved Kollemo skole.

Hans rektorkoll­ega på Eiken skule, Anne-marie Telhaug er enig.

– Skolene bruker idrettsanl­egg og uteområden­e i gymtimene, noe som har mange kvaliteter og noe som vi likevel gjør på denne tiden av året, kommentere­r Telhaug.

I tillegg til stengte gymsaler vil kommunale gatelys i Haegebosta­d bli skrudd av på nattestid for å spare penger. Før dette blir iverksatt må det gjøres noen investerin­ger i utstyr, og det er ikke endelig klarlagt hvor mye dette vil gi i innsparing.

❞ Dette grepet har vi aldri gjort i vår kommune tidligere, men strømprise­ne er langt høyere enn det vi har budsjetter­t med. Alle monner drar. Margrethe Handeland, ordfører

 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Lyset er slokket, og det er for tiden ingen aktivitet verken i flerbruksh­allen på Kollemo skole (bildet) eller på Eiken skule for tiden.
FOTO: PRIVAT Lyset er slokket, og det er for tiden ingen aktivitet verken i flerbruksh­allen på Kollemo skole (bildet) eller på Eiken skule for tiden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway