Lister

– Et mysterium

– Forholdene i år har egentlig vaert perfekte. Men fisken biter ikke. Det er et mysterium, sukker Petter Røren i Lygna elveierlag. Årets lakseseson­g i Lygna går inn i historien som en av de dårligste på mange år.

- TOM ARILD STØLE tom.arild@lister24.no

– Ingen fangst, konstatere­r Daniel Wiederspah­n fra Frankfurt i Tyskland.

– Flott å fiske her

Han var en av de få som prøvde fiskelykke­n i elva fredag kveld, dagen før laksefiske­t var over for i år.

– Vi har vaert i Norge i en uke nå, og fisket i sjøen. Siste dagen før vi drar hjem, tenkte vi å prøve oss i elva. Vi har sett fisk, og en av kameratene mine hadde en på kroken. Det ble ikke fisk på oss denne gangen, men det var flott å fiske her, sier Wiederspah­n, og skuer utover elva på Vegge.

Vanligvis står laksefiske­rne naermest som sild i tønne i elva de siste dagene av fiskeseson­gen. De siste to ukene i juli og hele august tas det i et normalår store mengder laks i Lygna. Men ikke i år.

Mysterium og frustrasjo­n

– Forholdene i år har egentlig vaert perfekte. Alt har ligget til rette for at det skulle bli god fangst. Men fisken biter ikke. Vi som har fisket i utallige år har aldri opplevd det sånn. Det er et mysterium, og det er klart det er frustreren­de. Vi har ingen forklaring på hvorfor det er blitt slik, men det florerer utallige teorier. Uansett er det ingen krise. Neste år håper vi på et normalår igjen, sier daglig leder i Lygna elveeierla­g, Petter Røren.

Det han synes er ekstra rart er at mens fangsten har uteblitt i Lygna, er det blitt tatt langt mer laks enn vanlig i nabovassdr­agene Kvina og Audna. I begge disse elvene er det i år blitt tatt om lag dobbelt så mye fisk som i fjor.

Totalt ble det i Lygna i år tatt 1.174 kilo med laks, totalt 313 fisk. Dette er over 779 kilo mindre enn i fjor. På grunn av forsinkels­er i rapporteri­ngen, blir tallet trolig noe høyere.

Både i juni og første halvdel av

❞ Vi har ingen forklaring på hvorfor det er blitt slik, men det florerer utallige teorier. Petter Røren, daglig leder i Lygna elveeierla­g

juli var alt som det pleide å vaere. Men så var det mer eller mindre slutt på fangsten.

– Noen snakker om at det skyldes at flommen Synne for noen år siden tok med seg rogn, mens andre snakker om at isen for noen vintre siden har ødelagt. Det er helt umulig å si hva som er årsaken, sier Røren.

De siste årene har han fanget mellom 40 og 100 kilo med fisk i elva. I år ble det snaut 15.

– Det som er positivt, er at det er blitt registrert ganske mange fisk som har passert telleren i laksetrapp­a i Kvåsfossen, mye mer enn i fjor, legger han til.

Over 1.700 kilo

Og mens laksefiske­rne i Lygna har vaert frustrerte, har altså situasjone­n vaert en helt annen i naboelva i Kvinesdal, Kvina. Her er det blitt tatt over 1.700 kilo med laks i år, nesten dobbelt så mye som i fjor.

– Det har vaert en god sesong ja. Noe av årsaken er nok at det har vaert flere som har vaert ute og fisket, saerlig blant den yngre garden. Og så har det vaert fin vannføring og gode forhold. Det er nok hovedårsak­en, sier en av Kvinas ivrige laksefiske­re, Kåre Røyseland.

Han var den som tok den nest største laksen i Kvina i år, da han i juni dro opp en rugg på 10,1 kilo ved Egenes, like sør for Storekvina.

– Det er klart det er veldig moro å vaere laksefiske­r når det er fisk å få, forteller Røyseland, som husker at det har vaert like god fangst i Kvina tidligere, men at man må mange år tilbake.

 ??  ??
 ??  ?? Daniel Wiederspah­n fra Tyskland forsøkte fiskelykke­n i Lygna fredag kveld, uten at det ble fangst.
Daniel Wiederspah­n fra Tyskland forsøkte fiskelykke­n i Lygna fredag kveld, uten at det ble fangst.
 ?? FOTO: TOM ARILD STØLE ??
FOTO: TOM ARILD STØLE

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway