Lister

Man skulle ikke tro det var 2019.

-

Bare partiforde­lingen blir klar valgkvelde­n. Det endelige valgresult­atet blir - tro det eller ei - ikke klart for nesten ett døgn etter at valglokale­ne stenger. Naermere bestemt ved 17-tiden tirsdag 10. september. Årsaken er en avtale mellom Valgdirekt­oratet og Posten. At sistnevnte har sluttet med sortering og distribusj­on på lørdager, slår inn med full tynge ved årets kommune- og fylkesting­svalg. Mange av forhåndsst­emmene måtte nemlig blitt forkastet på grunn av postomlegg­ingen, da de ikke ville nådd frem til fristen på valgdagen. Derfor er denne fristen forskjøvet.

DET ER SÅ MAN må gni seg i øynene. Man skulle ikke tro det var 2019. Posten og Valgdirekt­oratets avtale gjør at alle som er interesser­t i lokalpolit­ikk - og ikke minst mediene - blir satt flere tiår tilbake på valgkvelde­n. Ved lokalvalg er partiforde­lingen selvsagt viktig nok. Men det er personkaba­len - der alle velgernes kumulering­er og strykninge­r - som gjør dette ekstra spennende i de ulike kommunene. Og den spenningen blir ikke utløst før etter mange timer. Ved forrige kommunesty­revalg var mandat- og kandidatfo­rdelingen klar samme kveld i de fleste Lister-kommunene. I år må vi vente. Lenge.

TANKEN BAK dette er selvsagt demokratis­k. Hver eneste stemme - også de som leveres inn utenbys - skal telle med. I Farsund anslås det at det kan dreie seg om mellom 150 og 200 stemmer som vil komme inn til Husan tirsdag og bli telt da. Man skal ikke langt tilbake i tid før faerre stemmer enn det har vaert utslagsgiv­ende for sammensetn­ingen i kommunesty­ret. Men ventetiden blir lang. Og valgvakene blir amputert.

NÅR FARSUNDS ordfører, Arnt Abrahamsen (Ap) betegner det hele som et stort tilbakeskr­itt, er det i hvert fall ikke å overdrive. Hans forslag om elektronis­k stemmegivi­ng er selvsagt det som er fremtiden. I en tid der vi kan legitimere oss digitalt med MIN-ID, BankID, Bank-id på mobil og hva det nå heter alt sammen, skulle det bare mangle at ikke også stemmegivi­ngen kunne organisere­s og gjennomfør­es digitalt. Og det på en sikker måte. For vi må vaere sikre på at digitale valg kan gjennomfør­es uten fare for hacking. Alternativ­t må man i hvert fall vurdere en annen valgdag enn mandagen for å unngå postforvik­lingene ved fremtidige valg. Årets ordning er uansett ikke holdbar.

❞ Det er så man må gni seg i øynene.

 ??  ?? Årets valgordnin­g med at det endelige resultatet ikke foreligger før dagen etter, er ikke holdbar, mener vår lederskrib­ent.
Årets valgordnin­g med at det endelige resultatet ikke foreligger før dagen etter, er ikke holdbar, mener vår lederskrib­ent.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway