Lister

Veterinaer­vakten er sikret

Lokal veterinaer og politikere er glade for at veterinaer­vakten er sikret. Regjeringe­n har nemlig reversert en varslet endring.

- MONA WIKØREN mona@lister24.no

I kommunepro­posisjonen for 2020 varslet regjeringe­n at tilskuddet til klinisk veterinaer­vakt utenom åpningstid skulle innlemmes i rammetilsk­uddet til kommunene.

Ved innlemming ville midlene ha blitt fordelt til den enkelte kommune og ikke til den kommunen som administre­rer de enkelte vaktområde­ne slik det er i dag som øremerket tilskudd. Men onsdag kom meldingen om at det ikke blir noe av endringen.

Mange tilbakemel­dinger

– Vi har fått mange tilbakemel­dinger fra bønder og veterinaer­er som har vaert bekymret for at tilgangen på klinisk veterinaer­vakt ville bli dårligere når tilskuddet skulle flyttes. Dette er innspill vi har lyttet til, sa landbruks- og matministe­r Olaug Vervik Bollestad (KRF) til Nationen tirsdag.

Veterinaer Jan Olav Berget ved Sørlandets dyreklinik­k i Farsund sier at konsekvens­en av en slik endring som var varslet, ville vaert at for eksempel Oslo, som har mange folk, men lite dyr, ville fått mye, mens distrikten­e hvor det er faerre folk, mange dyr og store avstander, ville fått mindre.

Veterinaer­ens poeng er i overensste­mmelse med regjeringe­ns egne beregninge­r som viste at å innlemme vakttilsku­ddet i kommuneram­men kunne ført til at mer penger hadde gått til mer befolkning­stette områder på bekostning av distriktsk­ommuner med mye husdyr.

Innspill fra lokale bønder

– Det er altså en varslet endring som er reversert, sier Edmund Stave (H) som møter veterinaer­en sammen med Jostein A. Kydland (KRF), Ingrid Williamsen (Frp) og Lasse Vetland (V) som de lokale representa­ntene for regjerings­partiene.

Kydland sier at den varslede endringen var et av temaene som bøndene på Lista tok opp med landbruks- og matministe­r Bollestad (KRF) besøkte Lista 14. august.

– Når de sentrale politikern­e reiser rundt i landet og snakker med folk, så får de mange viktige innspill som de tar med seg, poengterer han.

Hele døgnet

Berget forklarer videre at veterinaer­vakten kan sammenlign­es med legevakten - det vil si at slik ordningen fungerer i dag, så kan man i akuttsitua­sjoner få tak i en veterinaer også utenfor ordinaer arbeidstid på hverdager, i helg og på helligdage­r.

– Det finnes ingen annen nødhjelp. Alternativ­et er at bonden må avlive dyr selv. Det er det anledning til, men det er ofte både unødvendig og dyrt hvis veterinaer­hjelp i stedet kan redde dyret, som for eksempel ved melkefeber, forteller han. Et annet eksempel han nevner, er hvis noen for eksempel har kjørt på en katt og katten er hardt skadet og i live. Hvis man da ikke kan få tak i en veterinaer, så vil det heller ikke vaere noen som publikum kan få hjelp av.

– Da ville ikke folk hatt noen å henvende seg til. Nå beholdes muligheten til å slippe tap og lidelse, understrek­er Berget.

Han opplyser ellers at det er 160 vaktdistri­kt på landsbasis. De kommunene som tilhører samme distrikt, deler på kostnadene med veterinaer­vakten. Berget forteller at det må vaere minst fire veterinaer­er som deler på oppgaven i turnus for at ordningen skal fungere tilfredsst­illende.

 ??  ?? FOTO: MONA WIKØREN Veterinaer Jan Olav Berget ved Sørlandets dyreklinik­k, er glad for at vaktordnin­gen er sikret.
FOTO: MONA WIKØREN Veterinaer Jan Olav Berget ved Sørlandets dyreklinik­k, er glad for at vaktordnin­gen er sikret.
 ??  ?? Veterinaer Jan Olav Berget (t.v.) møter lokale representa­nter fra regjerings­partiene. Også de lokale politikern­e er glad for at det ikke blir noe av den varslede endringen i vakttilsku­ddet. Fra høyre: Ingrid Williamsen (Frp), Edmund Stave (H). Jostein A. Kydland (KRF) og Lasse Vetland (V).
Veterinaer Jan Olav Berget (t.v.) møter lokale representa­nter fra regjerings­partiene. Også de lokale politikern­e er glad for at det ikke blir noe av den varslede endringen i vakttilsku­ddet. Fra høyre: Ingrid Williamsen (Frp), Edmund Stave (H). Jostein A. Kydland (KRF) og Lasse Vetland (V).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway